Paori nezadovoljni, Vlada: Zakup zemlje isključivo poljoprivrednicma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2013, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paori nezadovoljni, Vlada: Zakup zemlje isključivo poljoprivrednicma

BEOGRAD -

Poljoprivrednici su nezadovoljni odgovorima koje su dobili od ministara u vezi sa predugovorom sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima ali, za sada, ne planiraju proteste i očekuju novi poziv za razgovore, izjavili su danas predstavnici paora, nakon dvočasovnog sastanka sa ministrima poljoprivrede i finansija Goranom Kneževićem i Mlađanom Dinkićem. Međutim, Vlada Srbije saopštila je da će zemlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biti data u zakup isključivo paorima.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš rekao je novinarima ispred Vlade Srbije da su poljoprivrednici nezadovoljni i zabrinuti zbog načina na koji se predviđa realizacija aranžmana sa UAE, jer to, kako je istakao, znači uvođenje na mala vrata stranaca kao konkurencije srpskim seljacima.

On je ukazao da se paori zalažu da se poljoprivredno zemljište u Srbiji ne prodaje 15 godina po ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Predsednik Upravnog odbora Panonske asocijacije poljoprivrednika Dorel Mik naveo je da to udruženje za sada odustaje od protesta i dodao da je ovo tek prvi sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije i da očekuje nove razgovore u narednih nekoliko nedelja, odnosno pre sklapanja ugovora.

Vodeća agro-industrijska kompanija iz UAE Al Dahra najavila je da će, u okviru zajedničkog ulaganja sa Srbijom, investirati oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava, što je izazvalo reakcije domaćih paora.

Kako je ranije najavljeno, predstavnici vlade informisali su poljoprivrednike o aranžmanu napravljenom sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i planovima države za investiranje u domaći agrar.

Izašli da pokažu traktore

Ratari iz Starčeva, Omoljice, Ivanova, Dolova, Banatskog Novog Sela i još nekoliko mesta u okolini Pančeva okupili su se u 12 časova pored puta Starčevo -Omoljica kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog najavljene prodaje zemljišta arapskoj kompaniji.

Ratari su u blizini benzinske pumpe parkirali oko 70 traktora .

Oni ističu da u pitanju nije protest nego okupljanje koje će trajati koliko i današnji razgovori u vladi.

Cilj im je bio da pokažu da imaju kvalitetnu mehanizaciju kojom mogu da obrađuju njive. Kažu da očekuju razumevanje Vlade i žele da se njima ponudi državna zemlja na prodaju.

Jedna od tema bila je i ulaganje u modernizaciju postojeće i izgradnju nove infrastrukture za navodnjavanje i odvodnjavanje u čitavoj zemlji, kao i pomoć poljoprivrednicima u kupovini nove agro-tehničke opreme radi povećanja proizvodnje i prinosa u ratarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.

Vodeća agro-industrijska kompanija iz UAE Al Dahra najavila je da će, u okviru zajedničkog ulaganja sa Srbijom, investirati oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava, što je izazvalo reakcije u javnosti.

Posebno buran bio je odgovor udruženja poljoprivrednika, koja se protive "najavljenoj prodaji zemljišta strancima, odnosno, izdavanju na dugoročni zakup bez licitacije", jer je to "protivno zakonu i nedopustivo". Asocijacija poljoprivrednika čak je zapretila i protestima ako niko ne bude hteo da sasluša njihove stavove, ocenivši da se zemljište prodaje mimo tržišnih cena, uz posebnu zamerku na izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina bez javnog nadmetanja.

U Klubu 100P plus i Asocijaciji Vojvodina agrar naglasili su da su i domaći poljoprivrednici zainteresovani za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, uz opasku da "ispada da se interesi šeika stavljaju ispred interesa naših poljoprivrednika".



Vlada: Zemljište u zakup isključivo vojvođanskim paorima

Sva zemlja koju su koristili poljoprivredni kombinati iz "zelenog pula" u zakup, uključujući i 16.500 hektara koje su koristili kombinati obuhvaćeni predugovorom sa Al Dahrom biće dato isključivo vojvođanskim paorima u zakup, a ne Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

Takođe, ostalih osam kombinata iz "zelenog pula", koji nisu obuhvaćeni Predugovorom sa Al Dahrom, biće ponuđeni na prodaju srpskim poljoprivrednicima, a Vlada Srbije će im u tome pružiti maksimalnu pomoć, navedeno je u saopštenju posle sastanka ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Gorana Kneževića sa udruženjima poljoprivrednika.

Ministri su obavestili poljoprivrednike da je vlada odlučila da krene u velike radove na čišćenju i izgradnji sistema za navodnjavanje već od kraja marta i da je reč o velikom poslu koji podrazumeva ogromna ulaganja u srpsku poljoprivredu.

Na sastanku je istaknuto da Srbija dobija istorijsku sumu za rekonstrukciju i izgradnju mreže novih kanala za navodnjavanje i to ne samo u Vojvodini već i u centralnoj Srbiji, i da će se na ovaj način za samo tri godine povećati broj hektara koji se navodnjava na čak 300.000 hektara, čime će izvoz biti povećan za 2 milijarde dinara.

Poljoprivrednicima je predstavljen plan vlade da se 300 miliona evra u startu uloži u infrastrukturu i to 150 miliona evra u primarnu i sekundarnu mrežu za navodnjavanje, a ostalih 150 miliona evra kroz povoljne kredite poljoprivrednicima za kupovinu opreme na 10 godina sa grejs periodom od tri godine i povoljnom kamatnom stopom.

Sredstva će biti ispregovarana sa Razvojnim Fondom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Takođe je naglašeno da će se u srpskoj poljoprivredi primeniti najsavremenije agrotehničke mere, a to je ono što decenijama nedostaje da bi plodna srpska zemlja dala maksimalne prinose, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Knežević: Sporazum sa UAE osnov za snažan ekonomski razvoj

Sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima predstavlja jedan od najznačajnijih dogovora i osnov je za snažan ekonomski razvoj Srbije u narednom periodu, ocenio je danas ministar poljoprivrede Goran Knežević i precizirao da se Sporazum sastoji od više segmenata a to su poljoprivreda, vojna industrija, visoka tehnologija, logistika i saobraćaj.

Knežević je, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, naveo da u delu poljoprivrede ovaj sporazum predviđa, između ostalog, rešavanje pitanja sedam propalih poljoprivrednih kombinata u stečaju i njihovo restrukturiranje.

Naime, UAE kupuje 80 odsto učešća u zajedničkoj firmi za 100 miliona evra pri čemu cenu po hektaru zemlje plaćaju 12,5 hiljada evra i 15 hiljada evra . UAE su obavezni da investiraju u zalivne sisteme i mehanizaciju 100 miliona evra kroz zajedničku firmu.

Kako je istakao ministar, Emirati uzimaju u zakup 2.329 hektara po početnoj ceni od 250 evra po hektaru , a radi se o trećoj i četvrtoj kategoriji zemlje, odnosno zemljištu koje je koristio PKB i nije plaćao zakup. Prosek izlicitiranih cena za zemljište u 2012.godini iznosio je 180 evra po hektaru, podsetio je Knežević.

On je naglasio da sporazumom UAE ulažu u srpsku poljoprivredu u 2013. i 2014. godini 300 miliona evra u zalivne sisteme i daju kreditnu podršku poljoprivrednicima po najpovoljnijim uslovima za nabavku opreme, pri čemu je predviđena mogućnost ulaganja do milijardu i dvesta pedeset miliona evra.

"Poljoprivreda je naš najznačajniji potencijal i ovim sporazumom će se u znatnoj meri ubrzati njen razvoj što će doprineti boljitku svih građana Srbije", zaključio je ministar.

Gost Razglednica poljoprivredni proizvođač Miroslav Ivković danas je, takođe, bio na sastanku sa ministrima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.