Otvoren Centar za zapošljavanje invalida

Izvor: Studio B, 26.Avg.2010, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Centar za zapošljavanje invalida

Prvi Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) otvoren je u četvrtak u Beogradu.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić je na otvaranju Centra kazao da je od maja zaposleno 1.100 invalida, a da se u prvih 12 meseci primene zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom očekuje da 7.000 invalida nađe posao. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

Dinkić je kazao i da su poslodavci koji nemaju mogućost za uposle osobe sa invaliditetom do sada uplatili oko 150 miliona dinara u budžet i da će se taj novac iskoristiti za obuke invalida za pronalaženje posla.

"Trenutno je oko 20.000 osoba sa invailiditetom evidentirano u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ali je mnogo veći broj onih koji se nisu prijavili jer ne veruju da mogu da pronađu posao", kazao je on.

Cilj je, istakao je Dinkić, da se što pre zaposle osobe sa invaliditetom koje su evidentirane u NSZ-u, da bi se time motivisali i ostali da se prijave i pronađu posao. Dinkić je kazao da će biti nastavljeno otvaranje centara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i u drugim gradovima i regionima Srbije.

Predsednica Udruženja za samostalni život invalida Srbije Gordana Rajkov kazala je da je u Srbiji od ukupnog broja osoba sa invaliditetom zaposleno samo 13 odsto, od čega jedan odsto u privredi. Ona je kazala da je jedan od problema u zapošljavanju nedovoljna informisanost. Rajkova je kazala i da osobe sa invaliditetom nakon zapošljavanja ne gube ni jedno od prava, kao što je, na primer, pravo na pomoć i negu.

Direktor firme Paragrag Bratislav Milovanović kazao je da je jedan od uslova za lakše zapošljavanje poboljšanje informatičke pismenosti i dodao u kompaniji zapošljava dve osobe sa invaliditetom, a do kraja godine planira da zaposli još jednu.

Nacionalna služba za zapošljavanje navela je da će poslodavci, osobe sa invaliditetom i udruženja moći da dobiju sve potrebne informacije o zapošljavanju na jednom mestu.

U Centru u Beogradu zaposleno je šest stručnjaka, među kojima su i psiholog, socijalni radnik, andragog, defektolog i pravnik koji će pomagati u zapošljavanju invalida i programima profesionalnog obučavanja.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvoren Centar za zapošljavanje invalida

Izvor: EMportal, 26.Avg.2010

Prvi Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje otvoren danas u Beogradu.

Nastavak na EMportal...

Otvoren Centar za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida

Izvor: S media, 26.Avg.2010

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović otvorili su danas u Beogradu Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koji treba da pomogne boljem statusu takvih osoba na tržištu rada u...

Nastavak na S media...

Centar za zapošljavanje invalida

Izvor: RTS, 26.Avg.2010

Prvi Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom otvoren u Beogradu. U Centru poslodavci, osobe sa invaliditetom i njihova udruženja mogu da dobiju sve informacije o zapošljavanju. ..U Beogradu je otvoren prvi Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje...

Nastavak na RTS...

Otvoren Centar za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Izvor: Politika, 26.Avg.2010

Tim stručnjaka posredovanje u zapošljavanju osoba sa invaliditetom i razvijaće saradnju sa udruženjima osoba sa invaliditetom i poslodavcima..Od kako je Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom stupio na snagu zaposleno je 1.161 osoba sa hendikepom, a na evidenciji nacionalne službe za zapošljavanje...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.