Optužbe Davinića i Dinkića

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 03.Jun.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužbe Davinića i Dinkića

Beograd -- Bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić ponovo negirao da je odgovoran za izgubljeni spor Srbije od 37 miliona €, jer nije potpisao pravno obavezujući ugovor.

Davinić je rekao da je potpisao nacrt ugovora koji je trebalo da služi kao osnova za dalje pregovore, a ne ugovor koji je pravno obavezujući.

On je ponovo optužio tadašnjeg ministra finansija u Vladi Mlađana Dinkića da je odgovoran za izgubljeni spor, kao i da je protiv Dinkića, profesora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stevana Lilića i ministarke Verice Kalanović podneo krivične prijave.

Davinić je rekao da njih troje smatra odgovornim za "aferu satelit" ističući da su dokazi koje je podneo tužilastvu takve prirode "da se njihova uloga mora u potpunosti ispitati i utvrditi stepen odgovornosti".

On je naveo i da mu nije dostavljena optužnica koja je podignuta protiv njega i da ne zna šta mu se zvanično stavlja na teret, kao i da "ono što pišu mediji ne mora uvek da bude tačno i potpuno".

Davinić je rekao da očekuje dugotrajana sudski proces dodajući da optužnicu uzima veoma ozbiljno i da zato ne namerava da daje bilo kakve izjave pre glavnog pretresa.

U krivičnoj prijavi Dinkić, Lilić i Kalanovićeva se optužuju da su, na razne načine prekoračili granice službenog ovlašćanja čime su, po Davinićevom mišljenju, direktno odgovorni za izgubljeni spor Srbije.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je 31. maja optužnicu protiv Davinića kojom ga tereti za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa zakupom satelita od izraelske kompranije "Imidžset".

Davinić se tereti da je 2005. u Parizu, kao ministar odbrane državne zajednice SCG iskorišćavanjem svog službenog ovlašćenja zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita ukupne vrednosti od oko 45 miliona evra, nanevši štetu Srbiji u tom iznosu.

On je, kako piše u optužnici, protivno uredbi Ministarstva odbrane, kao i bez saglasnosti Uprave za budžet i finansije i Pravne uprave Ministarstva odrane i Direkcije za imovinske pravne poslove, zaključio ugovor sa izraelskom firmom "Imidžset".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.