Ograničavanje imuniteta

Izvor: RTS, 21.Jun.2011, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ograničavanje imuniteta

Izmenom zakona, poslanike će uskoro imunitet štititi samo u skupštinskoj sali. Van parlamenta za njih će važiti ista pravila kao i za ostale građane.

Poslanici Skupštine Srbije složili su se da bi trebalo jasno definisati imunitet nosilaca javnih funkcija i da imunitet ne sme da štiti poslanike od krivične ili bilo koje druge odgovornosti.

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić rekao je da se zalaže za prihvatanje predloga Evropske komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u vezi sa ukidanjem imuniteta nosilaca javnih funkcija, posebno kada je reč o narodnim poslanicima.

Poslanik Demokratske stranke Vlatko Ratković rekao je da imunitet ne treba da štiti nosioce javnih funkcija od odgovornosti za vršenje krivičnih dela, prvenstveno onih koja se odnose na korupciju.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da pitanje imuniteta treba formalizovati ne zato što je to zahtev Evropske komisije već zbog toga što bi se kao pravilo parlamentarnog života sistematizovalo u okviru zakona i učinilo trajnim i nespornim.

Jorgovanka Tabaković iz Srpske napredne stranke kaže da bi poslanik trebalo da ima imunitet samo za slobodno izražavanje svog stava koji treba da bude korektan i istinit i da poslanike imunitet ne sme da štiti ni od "najsitnijih" saobraćajinih prekršaja, a kamoli ozbiljnijih krivičnih dela.

Radikali poručuju da niko ko ima bilo kakvu odgovornost ne treba da se krije iza imuniteta, ali bi, kako je istakao poslanik SRS-a Dragan Stevanović, eventualno ukidanje imuniteta trebalo da bude unutrašnja stvar Srbije.

Imunitet samo u skupštinskoj sali

Ministarstvo pravde oformilo je radnu grupu za izmenu Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, a, kako je rekao državni sekretar u tom ministarstvu Slobodan Homen, zakonski okvir za redefinisanje imuniteta narodnih poslanika, članova Vlade Srbije, sudija Ustavnog suda, kao i sudija i tužilaca je već u proceduri.

Homen kaže da je reč o različitim krivičnim delima i da neka od njih treba da uživaju imunitet, kada je reč o slobodi izražavanja i mišljenja.

"Međutim, ako je reč o krivičnom delu zloupotreba službenog položaja ili čak nasilja u porodici, smatram da takva dela ne smeju da uživaju imnutitet i da ta lica moraju da odgovaraju iako su nosioci državnih funkcija", rekao je Homen.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila je da će se predstavnici te agencije uključiti u radnu grupu.

Govoreći o pitanju imuniteta i njegovom uticaju na rad Agencije, Markovićeva je navela da se određene istražne radnje i postupci ne mogu sprovoditi prema onima koji imaju imunitet i da se u proteklom periodu primena odredbi o imunitetu proširila i više nego što zakonske odredbe regulišu.

Zbog ukidanja imuniteta, moraće da se menjaju zakoni. Međutim, mnogo veći problem je Ustav, u kome piše: "Narodni poslanik uživa imunitet. Poslanik ne može biti pritvoren, niti se protiv njega može voditi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora, bez odobrenja Narodne skupštine."

"Naša želja je da ograničimo imunitet na tu meru i pokušaćemo da pronađemo rešenja koja bi bila eventualno u skladu sa ustavom, a ukoliko ne budemo mogli da pronađemo definitivno rešenje mi ćemo predložiti i izmenu Ustava republike Srbije", rekao je predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović.

Uticaj na smanjenje korupcije?

Politički analitičari saglasni su u oceni da eventualno ograničavanje poslaničkog imuniteta, čime bi se otvorila mogućnost da poslanici budu gonjeni za klasična krivična dela, neće sprečiti trgovinu mandatima i nezakonito lobiranje, ali da bi bilo pozitivan korak u tom pravcu.

Sociolog Jovo Bakić kaže da "kad god imate posla sa politički moćnim ljudima, upitno je da li će zakonska norma ostati mrtvo slovo na papiru ili ne". "Iskustvo Srbije iz poslednjih 20 godina, a možda i duže, uči nas da zakonska norma najčešće ne važi za politički moćne ljude", kaže Bakić.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je uvođenje slobodnog poslaničkog mandata "apsolutna greška, koju su određeni centri i lobiji namerno plasirali".

"Ukidanje imuniteta i njegovo ograničavanje neće biti lek za nedozvoljeno trgovanje mandatima i lobiranje", ocenio je Vukadinović, i dodao da, iako je mera ograničavanja poslaničkog imuniteta dobra, ona sama po sebi "neće smanjiti korupciju".

Politički analitičar Milan Nikolić smatra da je potrebno da poslanici imaju imunitet, ali da im, ukoliko počine teško krivično delo, taj imunitet treba ukinuti i suditi kao svim ostalim građanima. Prema Nikolićevim rečima, problem sa poslaničkim mandatima imaju svi parlamenti sveta, a taj fenomen je posebno složen i kontroverzan u takozvanim novim demokratijama.

"Pošto je Evropska unija insistirala na poslaničkoj nezavisnosti i da mandat poslanika ne bude u vlasništvu partije, nego pojedinca, to u zemljama novih demokratija predstavlja jedan od najvećih problema. Tajkuni mogu da ulaze u parlament i kupuju pojedinačne poslanike, umesto cele partije, jer im je to sada lakše i jeftinije", smatra Nikolić.

Nikolić je rekao da će poslanici u Skupštini Srbije u budućnosti verovatno biti na meti tajkuna, i da će, čak i da redefinisanjem imuniteta bude stvorena mogućnost da budu krivično gonjeni, ostati činjenica da su dela korupcije veoma teško dokaziva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.