Održana osnivačka skupština Ujedinjenih regiona Srbije

Izvor: Blic, 16.Maj.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana osnivačka skupština Ujedinjenih regiona Srbije

Osnivačka skupština Ujedinjenih regiona Srbije, koju čine nacionalne, regionalne i lokalne stranke, održana je danas u Beogradu. Jedan od osnivača Unije i predsednik G17 plus Mlađan Dinkić upozorio je na velike regionalne razlike u Srbiji, navodeći da je nezaposlenost u pojedinim mestima u unutrašnjosti i po 10 puta veća nego u centralnim beogradskim opštinama. Mlađan Dinkić

Kao primer je naveo Niš gde je nezaposlenost 32 odsto i beogradsku opštinu Savski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << venac u kojoj je nazaposleno oko tri odsto.

"Predlažem da napravimo karavan kroz Srbiju i da razgovaramo sa ljudima da bi se upoznali sa njihovim problemima i razmotrili načine za njihovo rešavanje, rekao je Dinkić obraćajući se delegatima Ujedinjenih regiona Srbije u beogradskom centru "Sava".

Gosti

Na skupu su bili predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković i funkcioneri Socijalističke partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Jedinstvene Srbije i Liberano demokratske partije. Na skupu su bili i reditelj Goran Paskaljević, vlasnik firme "Todor" Mirko Todorović i predsednik Instituta regiona Evrope Franc Šauzberger.

Govoreći o ekonomskim i socijalnim problemima Srbije, Dinkić je kritikovao one političare koji, kako je rekao, ništa ne rade i koji su izgubili kontakt sa realnošću i problemima građana.

Kao uslov za rešavanje ekonomskih i socijalnih problema u unutrašnjosti Srbije i sprečavanje odliva stanovništva, Dinkić je

naveo davanje više ovlašćenja lokalnim vlastima i vraćanje imovine lokalnim samoupravama.

Govoreći o decentralizaciji, Dinkić je rekao da su Srbiji potrebni politički, a ne statistički regioni, kao i da će tek biti razgovora o njihovom broju i nadležnostima.

Predsednik G17 plus je rekao da se zalaže da se predsednici opština biraju direktnim izborima, kao i da im se dozvoli da budu i narodni poslanici, što trenutno nije slučaj zbog sukoba interesa.

Nakon osnivačke skupštine Ujedinjenih regiona Srbije u Beogradu biće održana i izborna skupština G17 plus

Dinkić je rekao i da "prestonica (Beograd) ne tretira fer" gradove u unutrašnjosti iako se, kako je naveo, najveći deo bruto društvenog proizvoda stvara u unutrašnjosti, gde se prikuplja i najveći deo poreza.

Predsednik stranke "Zajedno za Šumadiju" Veroljub Stevanović i predsednik pokreta "Živim za Krajinu" Boško Ničić istakli su da je decentralizacija jedan od uslova za ravnomeran ekonomski razvoj Srbije i rešenje ekonomskih i socijalnih problema.

Stevanović je, u obraćanju delegatima Unije nacionalnih, regionalnih i lokalnih stranaka, rekao da osnivanjem Ujedinjenih regiona Srbije počinje nova etapa demokratizacije zemlje.

Ničić je rekao da centralizacija vlasti nije dobra za Srbiju istakavši da ujedinjene lokalnih partija stvara uslove za promene u Srbiji.

Delegati URS su usvojili program čiji je cilj decentralizacija i regionalizacija Srbije i ravnomeran ekonomski i socijalni razvoj zemlje

Predsednica Narodne partije, jedne od članica Ujedinjenih regiona Srbije, Maja Gojković istakla je potrebu decentralizacije vlasti radi efikasnijeg rešenja problema sa kojima se građani suočavaju u opštinama i mestima gde žive.

Tadić:Decentralizacija mora da ojača jedinstvo Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da decentralizacija i regionalizacija moraju da ojačaju jedinstvo zemlje i omoguće bolje funkcionisanje državne uprave.

"Nije ideja regionalizacije stvaranje kvazidržava na teritoriji Srbije, već boljih uslova za funkcionisanje državnog sistema", rekao je Tadić na osnivačkoj Skupštini Unije nacionalnih, regionalnih i lokalnih stranaka u beogradskom Sava centru.

Depopulacija

Tadić je upozorio da se pojedini delovi Srbije prazne, odnosno da stanovništvo odlazi odatle.

"Suočavamo se sa problemom depopulacije", rekao je on i dodao da je i zbog toga potrebna decentralizacija i regionalizacija Srbije.

Predsednik Srbije je dodao da je regionalizacija jedan od uslova za ekonomski razvoj Srbije, kao i da Srbija mora da pronađe sopstveni model za regionalizaciju, jer u Evropskoj uniji ne postoji jedinstveni model za to.

Prema njegovim rečima, pre institucionalnih promena potrebno je stvoriti prirodne pretpostavke za decentralizaciju i regionalizaciju, odnosno bolje povezati sve regione sa centrom države.

"Zbog toga gradimo puteve i pruge", rekao je Tadić i izrazio očekivanje da će za pet godina biti stvoreni uslovi da Srbija sprovede institucionalne promene radi decentralizacije i regionalizacije.

Kolundžija: Nikolić nema pravo da govori o moralu

Šef poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je danas da je lider naprednjaka Tomislav Nikolić svojim ponašanjem pokazao da nema pravo da govori o moralu.

"Najmanje pravo da govori o moralo ima čovek koji je sve što je postigao - postigao u stranci koju je napustio i kojoj je sada najveći neprijatelj", rekla je Kolundžija Tanjugu.

Nikolić je ranije danas, povodom formiranja Ujedinjenih regiona Srbije čiji je lider predsednik G17 plus Mlađan Dinkić, rekao da bi zbog toga trebalo da padne Vlada Srbije.

Lider naprednjaka je zamerio Dinkiću ukoliko za formiranje Unije koristi državni budžet i sredstva Nacionalnog investicionog plana, što je prema oceni Nikolića "nemoralno od strane Demokratske stranke, da dozvoljava da se to izrodi u njenom gnezdu, jer niti bi Dinkić bio ministar, niti bi G17 plus bila parlamentarna da nije bilo DS".

Kolundžija smatra da Nikolićeve izjave dokazuju da on, ne samo da nema politički koncept i program, nego i da mu je ponestalo političkih ideja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.