Odmrzavanje plata na jesen!

Izvor: RTS, 05.Mar.2010, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odmrzavanje plata na jesen!

Vlada će uskoro u saradnji sa guvernerom usvojiti poseban program s ciljem povećanja kupovne moći građana, najavio ministar Dinkić i dodao da će insistirati da se plate odmrznu najkasnije do septembra.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je da je u Srbiji najveći problem niska platežna moć stanovništva i ponovio da će insistirati da se plate odmrznu najkasnije u septembru ove godine.

"Insistiraću da se povećaju plate jer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bez toga ne može da se obnovi tražnja, bez obzira šta govorili stručnjaci i analitičari", rekao je Dinkić u Ministarstvu ekonomije.

Ministar je podsetio da se, u saradnji sa Narodnom bankom Srbije, priprema program da bi se podigla kupovna moć stanovništva, ali nije želeo da iznosi detalje, rekavši da će se o programu pričati kad bude pripremljen i usvojen.

Dinkić je, komentarišući najavljenu "deevroizaciju" i moguće povećanje obima dinarskih kredita, rekao da bi bilo dobro da mogu da se odobre dugoročni dinarski krediti, ali da u ovom trenutku to nije realno.

"Ne možete da naterate banke da čine nešto protiv poslovne logike", rekao je Dinkić i podsetio da se subvencionisani dinarski krediti za likvidnost odobravaju na rok do godinu dana.

Komentarišući pad vrednosti dinara prema evru, Dinkić je istakao da je zabrinut zbog toga, navodeći kao jedan od glavnih razloga za to nisku tražnju.

Da bi potkrepio svoje tvrdnje, ministar je naveo da je u januaru zabeležen pad prometa u trgovini od osam odsto, da je u sektoru građevinarstva zabeležen pad od 12 odsto, a da je, s druge strane, industrijska proizvodnja zabeležila rast od 3,7 odsto.

Sto miliona evra za regionalni razvoj

Ministar Dinkić je rekao da je Vlada Srbije usvojila program za podsticanje ravnomernog regionalnog razvoja u 2010. godini, vredan 100 miliona evra.

Dinkić je rekao da će taj program pomoći zapošljavnje i oživljavanje proizvodnje u najsiromašnijim opštinama u Srbiji i da će 70 milona evra biti namenjeno za pokretanje proizvodnje u 40 najnerazvijenijih opština, sa stepenom razvoja nižim od 50 odsto prosečne stope razvoja u Srbiji.

"Najbolji način da se program realizuje je da strateški partneri predlože Ministartstvu ekonomije plan za ulaganje u neko od preduzeća u nerazvijenim opštinama", objasnio je ministar.

Dinkić je kao dobar primer naveo saradnju Simpa i Šumarsko-industrijskog kombinata (ŠIK) "Kopaonik" iz Kuršumlije, gde će u ponedeljak, 8. marta radnici primiti prvu platu nakon pokretanje proizvodnje.

Prema njegovim rečima, strateški partneri će imati mogućnost da dobiju investicione kredite, u vrednosti od dva do osam miliona evra, sa kamatom od dva odsto godišnje i rokom otplate od osam godina, uz poček od dve do tri godine. Obezbeđenje kredita je zaloga na opremu.

Interesovanja za ulaganje uz pomoć programa, naveo je Dinkić, već su izrazili ABS holding za investiciju u Malom Zvorniku i jedna italijanska kompanija, koja je zainterasovanja za ulaganje u Žitorađi.

Deo programa, naveo je Dinkić, predviđa kredite za podsticanje ulaganja u proizvodnju odeće, obuće, drvno-prerađivačku industriju, mašinsku, automobilsku i elektro industriju u ukupno iznosu od 20 milona evra u 2010. godini.

Taj program obuhvata ulaganje u 105 opština koje su na nivou razvoja ispod proseka Srbije, dodao je.

Program za ravnomerni regionalni razvoj u Srbiji predviđa i 10 miliona za kreditiranje razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u nerazvnijenim opštimana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.