(Ne)isplative diplomate

Izvor: RTS, 18.Jul.2011, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)isplative diplomate

Iako su ekonomske diplomate već godinu dana u 27 zemalja sveta, nema precizne računice da li se državi isplati što godišnje uloži 2,5 miliona evra u njihov boravak.

Prošla je godina od kako je Srbija poslala ekonomske diplomate u 27 zemalja sveta. Nadležni su presek njihovog uspeha najavili za decembar prošle godine, ali ga nije bilo - možda i zbog odlaska Mlađana Dinkića iz Vlade.

Precizne računice da li se državi isplati što godišnje uloži 2,5 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << miliona evra u njihov boravak nema. Ekonomisti sumnjaju u rezultate, njihovi šefovi tvrde da su opravdali očekivanja.

Šefica ekonomskih diplomata ne želi da daje izjave za medije, objašnjavajući da postavljanje pitanja o tome koliko su konkretno investicija doveli predstavlja suštinsko nerazumevanje njihovog posla.

U diplomatiji nikada sve nije javno, rečeno nam je u Ministarstvu ekonomije.

Na istom zadatku je i osam predstavnika Privredne komore Srbije. Oni su međutim, pod manjim pritiskom javnosti - možda i zato što nisu plaćeni iz budžeta. Oni organizuju poslovne misije, ali mogu da u saradnji sa institucijama iz eu apliciraju za neke projekte.

"Tako, na primer, kolege iz Italije već duži period svake godine uvode po tri regionalna projekta, gde regionalana italijanska komora ima zajednički projekat sa našom komorom i to se finansira iz sredstava tih zemalja ili EU", objašnjava Mihailo Vesović, potpredsednik PKS-a.

"Time omogućavaju da mnoge naše i njihove aktivnosti budu praktično finansirane sredstvima EU", kaže Vesović.

Zajedničko za sve koji u inostranstvu rade na privlačenju investicija je što nikada nije jasno koliko je firmi došlo u zemlju njihovom zaslugom, a koliko ih se na to odlučilo pošto su se prethodno sami raspitali o uslovima poslovanja u Srbiji.

Ekonomista Danilo Šuković smatra da je u vreme razvijene informatičke tehnologije iluzorno slati ekonomske diplomate. 

"Svako ko hoće da zna o Srbiji, može to uraditi preko. Davati dodatna sredstava, trošiti za tu namenu, po meni je totalno izlišno. Šuković navodi da je to u ovo vreme nešto što nema ekonomskog opravdanja i da je "pravo čudo da se Vlada odlučila na takvu meru".

Ekonomske diplomate podjednako su odgovorne i Ministarstvu ekonomije i Ministarstvu spoljnih poslova.

U Ministarstvu spoljnih poslova poručuju da nije realno već u prvoj godini očekivati neki konkretan broj ugovora ili investicija, jer je potrebno vreme da se uhodaju i upoznaju sistem zemlje u kojoj su.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.