Molba Kini za kredit

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2012, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Molba Kini za kredit

BEOGRAD -

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da bi u narednih nekoliko meseci trebalo da se za potpisivanje pripremi nekoliko ugovora u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetike koje bi sa 1,8 milijardi dolara kredita trebalo da podrži kineska Eksim banka.

Dinkić je, posle sastanka sa zamenikom kineskog ministra za trgovinu Dzunom Šanom izjavio da je vlada izuzetno zadovoljna brzinom kojom se izvode radovi na mostu Zemun - Borča >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i modernizaciji termoelektrane Kostolac zbog čega je odlučila da kinesku vladu i Eksim banku zamoli da sa 1,8 milijardi dolara kredita podrži i druge velike investicione projekte u Srbiji.

Dinkić je precizirao da se radi o tri nova autoputa - Beograd - Ljig, Pojate - Preljina kao i autoput od Novog Sada ka Rumi, Šapcu i Loznici i izgradnji novih kapaciteta u termoelektrani Kostolac.

Prema njegovim rečima na izgradnji ovih projekata učestvovale bi i srpske i kineske kompanije po istom modelu kao i na izgradnji mosta Zemun - Borča.

Kako je naveo do sastanka mešovitih međuvladinih komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine u prvom kvartalu naredne godine bili bi pripremljeni ugovori sa Eksim bankom i izvođački ugovori tako da bi radovi trebalo da počnu na proleće iduće godine.

Radovi na izgradnji u termoelektrani Kostolac trebalo bi da počnu 2014. godine.

Dinkić je rekao da ministri Velimir Ilić i Verica Kalanović već razgovaraju sa kineskim kompanijama zainteresovanim da rade na ovim projektima i oni koji daju najnižu cenu dobiće posao.

On je dodao i da je Ilić već završio razgovore za autoput Obrenovac - Ljig i da se uskoro očekuje potpisivanje predugovora sa jednom kineskom kompanijom i izrazio uverenje da će do kraja meseca biti potpisani predugovori i za druga dva planirana autoputa.

Kako je objasnio posle toga biće urađena studije izvodljivosti koje će zatim biti poslate na odobrenje Eksim banci.

Dinkić i Šan danas su potpisali i sporazum o donaciji kineske vlade Srbiji od milion evra koji će, prema rečima srpskog ministra, biti iskorišćena za pomoć onima kojima je najpotrebnija.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiji donacija od milion evra

Izvor: Blic, 07.Nov.2012

Mlađan Dinkić, ministar finansija Srbije i Džung Šan, zamenik kineskog ministra za trgovinu, potpisali su danas Sporazum o donaciji kojim će Narodna republika Kina donirati Srbiji oko jedan milion evra bespovrate pomoći (10 miliona juana)...- Sredstva će biti iskorišćena za pomoć onima kojima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.