Leskovac ponovo srpski Mančester

Izvor: RTS, 03.Nov.2010, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac ponovo "srpski Mančester"

Položen kamen temeljac za izgradnju fabrike čarapa u Leskovcu. Godišnja proizvodnja oko 10 miliona pari čarapa, uglavnom za evropsko tržište. Nova radna mesta za 600 ljudi. Dolaskom nemačkog "Falkea", Leskovac će ponovo moći da ponese ime "srpski Mančester", rekao ministar Mlađan Dinkić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mlađan Dinkić i vlasnik nemačke kompanije "Falke" Pol Falke, položili su kamen temeljac za izgradnju fabrike čarapa u Leskovcu.

Fabrika će početi sa radom sredinom leta sledeće godine i zaposliće oko 600 radnika. Vrednost investicije je skoro 10 miliona evra.

Dinkić i Falke su uručili i prvih 25 ugovora radnicima, od kojih će 17 otići na obuku u Nemačku, a osam će biti angažovano u "Falkeovom" trening centru u Leskovcu.

Dinkić je rekao da će dolaskom tako velikog investitora u Leskovac taj grad ponovo moći da ponese ime "srpski Mančester", koji je izgubio zbog krize.

Ministar je objasnio da je Vlada izdvojila oko 2,4 miliona evra u vidu podsticaja za tu fabriku, zahvaljujući kojima će biti otvoreno 600 novih radnih mesta. Korisna površina fabrike biće oko 15.000 kvadratnih metara.

Dinkić je podsetio podsetio da će, osim proizvodnje brendova čuvenih čarapa "Falke" i "Barlington", u Leskovac doći i potpuno nova tehnologija nemačkog proizvođača koji ima fabrike u Slovačkoj, Mađarskoj i Portugalu i zapošljava oko 3.000 radnika.

Falke je rekao da će se u novoj fabrici godišnje proizvoditi oko 10 miliona pari čarapa, a gotovo celokupan asortiman biće izvožen na strana tržišta.

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić najavio je dolazak i drugih stranih investitora iz oblasti tekstilne industrije u taj grad i nagovestio da će Leskovac uskoro ostati bez kvalitetne radne snage, jer će nove fabrike zaposliti veliki broj ljudi.

Kocić je najavio veliko smanjenje naknade za uređenje i korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, što će olakšati dolazak investitora u taj grad.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.