Izvor: B92, 03.Nov.2010, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac: Gradnja fabrike čarapa

Leskovac -- U Leskovcu je danas počela gradnja fabrike čarapa nemačke kompanije "Falke", uručeno 25 ugovora o zapošljavanju u toj fabrici.

Kamen temeljac za novu fabriku, gde bi trebalo da bude zaposleno 600 radnika, položili su ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić i vlasnik "Falkea" Pol Falke.

Falke je rekao da će nova fabrika od 15 hiljada kvadrata proizvodnog prostora biti završena do aprila iduće godine, a da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvodnja čarapa početi dva meseca kasnije.

"Falke" će ta investicija koštati više od 10 miliona evra, a u leskovačkoj fabrici godišnje će se proizvoditi oko 10 miliona pari čarapa, uglavnom za evropsko tržište.

Falke je rekao da je za njegovu kompaniju novina podrška kakvu je dobila u Srbiji.

"Falke' ima porodičnu tradiciju od 115 godina i mi ćemo taj duh zadržati i u Leskovcu. Radnicima obećavam da će ovaj projekat u Srbiji biti uspešan i da ćemo imati dobru atmosferu", rekao je vlasnik "Falkea".

Dinkić je izjavio da je "Falke" otvorio vrata drugim stranim investitorima u Leskovcu, kao na primer irskoj kompaniji "Kingspan", kao i da očekuje da će u novoj fabrici čarapa biti zaposlen veći broj radnika od planiranih 600.

"Falke" je od države Srbije preko Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, SIEPA, dobio po 400 evra za svakog novozaposlenog radnika, ukupno 2,4 miliona evra, uz polaganje bankarskih garancija za taj iznos.

Istovremeno, država će finansirati i obuku dela radnika, koja se već odvija u Školi za tekstil i dizajn u Leskovcu, dok će jedan deo radnika otići u Nemačku na obuku, o trošku poslodavca.

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić koji je, prema rečima Dinkića, uspeo da u kratkom roku obezbedi neophodnu infrastrukturnu podršku, reši imovinske odnose i neophodne dozvole za gradnju, rekao je da je dolazak "Falkea" prekretnica za leskovačku privredu.

"Danas ćemo razgovarati i o dolasku u Leskovac jednog investitora iz oblasti tekstila koji namerava da zaposli između 500 i 1.000 ljudi.

Dolaskom 'Falkea' u ovom gradu duvaju novi vetrovi. Očekujem da ćemo uskoro u ovoj ulici, kao pre 20 godina, ponovo videti reke radnike", rekao je Kocić.

Nova fabrika "Falkea" gradiće se u Tesktilnoj ulici gde je nekada radilo pet tekstilnih fabrika a koje su sada zatvorene, odnosno, na delu placa "Leteksa" i fabrike "Inkol" koju je kupila ta nemačka firma.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.