Kazna zbog psovke

Izvor: RTS, 09.Apr.2010, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazna zbog psovke

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić kažnjen oduzimanjem reči do kraja tekuće sednice, zbog psovke koju je u parlamentu uputio ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću. Sledeće sedmice konsultacije o Predlogu deklaracije o osudi zločina počinjenih nad Srbima. Todorović napustio sednicu Kolegijuma Skupštine.

U republičkom parlamentu završena je sednica Kolegijuma Skupštine Srbije, na kojoj je trebalo da se raspravlja o tekstu Deklaracije o osudi zločina nad Srbima i ponašanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslanika na poslednjoj sednici Skupštine.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će sledeće sedmice zakazati konsultacije o Predlogu deklaracije o osudi zločina počinjenih nad Srbima.

Đukić Dejanović je novinarima u parlamentu kazala da je na današnjoj sednici Kolegijuma dogovoreno da do sredine sledeće sedmice u pismenoj formi stignu konkretne primedbe svih poslaničkih grupa o predlogu deklaracije.

"To će biti vreme kada ću ponovo zakazati konsultacije", kazala je Đukić Dejanović.

Na sednici se, međutim, razgovaralo samo o nedavno održanoj debati koja je obilovala uvredama između pojedinih poslanika opozicije i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izrekla je meru oduzimanja reči do kraja tekuće sednice šefu poslaničke grupe Napred, Srbijo Tomislavu Nikoliću, zbog psovke koju je, u sredu, uputio ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću tokom rasprave o izmenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju.

"Nakon održanih konsultacija, pregleda steno-beleški i televizijskog snimka, kao nesporno je utvrđeno da je Nikolić izrekao psovku i stoga mu izričem meru oduzimanja reči", saopštila je Đukić-Dejanović posle skupštinskog kolegijuma.

Đukić-Dejanović je izjavila da je Nikoliću izrekla tu meru, iako su članovi Kolegijuma tražili da zbog narušavanja ugleda najvišeg zakonodavnog doma Nikolić bude udaljen sa sednice.

"Međutim, ja se nisam opredelila za udaljavanje kao najtežu, ni za opomenu kao najlakšu meru, već sam odlučila da Nikoliću bude izrečena mera oduzimanja reči, što znači da on narednih 20 dana dok traje ova sednica neće moći da dobije reč, ali ima pravo na repliku", objasnila je predsednika parlamenta.

Upitana zašto nije odmah reagovala i kaznila Nikolića, Đukić-Dejanović je rekla da nije čula rečenicu koju je izrekao i da je da želela da vidi i čuje snimak.

"I to ne samo ja, već i članovi Kolegijuma, jer se to nije čulo u direktnom prenosu. Preslušali smo snimak, utvrdili određene činjenice i zbog toga sam tek danas izrekla kaznu posle kolegijuma", objasnila je i dodala da kazne ostalim poslanicima koji su učestvovali u narušavanju reda nisu izrečene jer u njima nije bili psovki.

"Njima su svima izrečena upozorenja, ali u njihovim pričama nije bilo psovki. Slažem se da je tog dana atmosfera u sali bila neprimerena i nije samo Nikolić u tome učestvovao, ali je neprimereno i to što je on izgovorio", rekla je Đukić-Dejanović.

Upitana kako će zaštiti poslanike od ministara, ona je rekla da "nije imala utisak da je ministar agresivan prema poslanicima".

"Jeste bilo duela koji mogu biti sporni i mogu biti predmet rada nekih drugih službi, a imam čak informaciju da će se ponešto od svega završiti na sudu", zaključila je Đukić-Dejanović.

Tabaković: Nije bilo osnova za kaznu

Jorgovanka Tabaković iz poslaničkog kluba Napred, Srbijo posle kolegijuma, rekla je novinarima da nije bilo osnova za kažnjavanje Nikolića i da je ta mera doneta kako bi se snizio rejting naprednjaka.

Upućen je i niz optužbi na račun ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađana Dinkića. Prema navodima poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Dinkić je na neke optužbe njihove poslanice Jorgovanke Tabaković uzvratio tako što joj je za vreme pauze rekao da je "džukela", što je ministar demantovao.

Nakon pauze i tokom popodnevne rasprave lider SNS-a Tomislav Nikolić je stao u odbranu koleginice i, kako se moglo čuti na video snimcima sa sednice, opsovao Dinkića.

Nikolić je izjavio da će poštovati odluku predsednice parlamenta, ali da će koristiti pravo na repliku.

"Moram da poštujem odluku, ali neću propustiti pravo na repliku. Izgovorio sam ružnu reč kada sam mislio da je mikrofon isključen ", rekao je Nikolić novinarima u parlamentu.

On je objasnio da je ministru ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanu Dinkiću "uputio ružnu reč" tokom skupštinske rasprave u sredu 7. aprila kada je mislio da je mikrofon isključen, da se dva puta izvinio zbog toga i da je od njega dosta.

Lider naprednjaka je ocenio da je Dinkić u sredu u Skupštini Srbije "napravio haos", kada je SNS i njega lično uporedio sa nacistima, odnosno Hitlerom, da je uvredio milione građana Srbije, a da se zbog toga nikome nije izvinio.

Sednici Kolegijuma prisustvovali su svi predstavnici poslaničkih grupa, osim šefova DSS-a Miloša Aligrudića, NS-a Velimira Ilića i LDP-a Čedomira Jovanovića.

Todorović napustio sednicu

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović napustio je sednicu Kolegijuma Skupštine Srbije, zbog toga što se, kako je rekao, na njoj nije govorilo o Deklaraciji o osudi zločina nad Srbima, kako je bilo najavljeno.

"O Deklaraciji nije bilo nijedne reči", rekao je Todorović novinarima u Skupštini.

"Neću da učestvujem u toj farsi, u licemerstvu vladajuće većine, jer za sve ono što se događa u parlamentu odgovorna je vladajuća većina, a pre svega DS", rekao je Todorović povodom sukoba Dinkića i poslanice SNS-a Jorgovanke Tabaković.

Na pitanje novinara da li je na sednici Kolegijuma prikazan i snimak sa sednice održane u sredu, Todorović je odgovorio potvrdno, ali je dodao da gledajući snimak nije čuo da je Dinkić poslanici Tabaković rekao da je "džukela", kako ona tvrdi.

Todorović je naveo i da je čuo da je Dinkić poslanici SNS rekao da se "u narodu kaže: laže kao pas".

SPS: Deklaracija treba da bude komplementaran dokument

Portparol SPS-a Đorđe Milićević očekuje da će se Deklaracija o osudi zločina nad srpskim narodom uskoro naći pred poslanicima i da će predstavnici naroda zemalja nastalih na prostoru SFRJ usvojiti sličnu deklaraciju.

"Jedino se osudom svih zločina mogu stvoriti osnove za obnovu poverenja, a Srbija je usvajanjem deklaracije o Srebrenici doprinela obnovi poverenja na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Milićević na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, usvajanjem Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, Srbija je ispunila svoju moralnu i međunarodnu obavezu i izrazila saučešće porodicama žrtava.

"Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici trebalo bi posmatrati kao komplementaran dokument sa onim kojim će se osuditi svi zločini i nije bitno koji je prvi donet u parlamentu", istakao je.

Govoreći o aktuelnom problemu duplih funkcija i sukoba interesa, on je kazao da će "funkcioneri SPS-a učiniti sve što je u skladu sa zakonom, pa i podneti ostavke, ako je to u interesu građana".

Milićević je rekao da je SPS otvoren i spreman za razgovore o blanko ostavkama narodnih poslanika i dodao da svi politički činioci treba da nađu najbolje rešenje kako bi se sprečila politička trgovina poslaničkim mandatima.

Govoreći o pitanju ulaska Srbije u NATO, Milićević je podsetio da SPS nije za ulazak naše zemlje u tu organizaciju i da ne treba menjati politiku o vojnoj neutralnosti.

Prema njegovim recima, pristupanje Srbije programu NATO-a Partnerstvo za mir dovoljno je da se zadovolji bezbednost i da se ispune međunarodne obaveze.

Milićević je rekao da, ukoliko neka partija smatra da Srbija treba da uđe u NATO, to treba i da proveri na referendumu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.