Izvor: B92, 20.Avg.2010, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još 45 radnika u "Kopaoniku"

Kuršumlija -- Šumarsko-industrijski kombinat (ŠIK) "Kopaonik" otvorio je novi pogon za proizvodnju šper-ploča i zaposlio 45 radnika.

Ministar ekonomije Mlađan Dinić je, po uručivanju ugovora o radu novim radnicima, kazao da će njegovo ministarstvo dati još novca za kupovinu modernih mašina za proizvodnju lesonita u ŠIK "Kopaonik".

Dinkić je podsetio da je pre nego što je "Simpo" preuzeo drvni kombinat "Kopaonik", situacija u tom preduzeću bila "užasna".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ministar Dinkić je dodao i da je Ministarstvo ekonomije "Simpu", kao ključnom strateškom partneru u kombinatu odobrilo osam miliona evra za obnovu fabrike lesonita.

"Vrlo je važno da smo pokrenuli 'Kopaonik' i veoma sam zadovoljan onim što je ’Simpo’ uradio za ovih nekoliko meseci. Ovo što smo danas videli da je urađeno ne može se meriti nikakvim novcem, to je povratak poverenja u život ovog celog kraja", kazao je Dinkić.

Od marta ove godine, primenom modela kompanije "Simpo", u drvnom kombinatu "Kopaonik" obnovljena su četiri pogona i zaposleno je više od 270 radnika.

Predsednik "Simpa" Dragan Tomić je kazao agenciji Beta da se Simpo godinama bavi oporavkom propalih preduzeća i da je ta firma do sada

oporavila petnaestak preduzeća u Srbiji na isti način kao i "Kopaonik".

"Taj model trebalo bi da postane recept za obnovu srpske privrede, odnosno industrije. Iako je Kopaonik jedan od najtežih projekata, sigurno ćemo postići uspeh", kazao je Tomić.

On je ocenio i da drvna industrija Srbije ima perspektivu za razvoj i da "Simpo" ima projekat koji predviđa da se napravi "balkanski brend" u plasmanu nameštaja.

"Ukoliko budemo dobili podršku na ekonomskom nivou, po tržišnim principima, Simpo će biti ozbiljna firma koja omogućava čitavoj drvnoj industriji Srbije da plasira proizvode na Balkanu i jugoistoku Evrope", kazao je Tomić.

Dinkić je i Tomić su obišli i radove na rekonstrukciji pogona Lesonit, gde je u toku remont i instaliranje nove opreme nekoliko švedskih proizvođača.

Radnici "Kopaonika" su dve sedmice u januaru držali u blokadi magistralni put Niš-Priština zahtevajući da se pokrene proizvodnja u fabrici koja je bila neuspešno privatizovana.

Ministarstvo ekonomije Srbije je potom našlo strateškog partnera - kompaniju "Simpo" iz Vranja koja je preuzela obavezu da pokrene proizvodnju u drvnom kombinatu.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.