Izvoznicima milijarda evra

Izvor: Politika, 23.Avg.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoznicima milijarda evra

Oko 300 miliona evra kredita sa subvencionisanom kamatom, banke će odobriti do kraja ove, a oko 700 miliona u 2013. godini

Milijarda evra povoljnijih bankarskih kredita izvoznoj privredi biće na raspolaganju od 1. septembra, izjavio je juče ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. Posle razgovora sa najvećim izvoznicima, on je novinarima saopštio da će se kamata na ove zajmove u dinarima kretati do visine referentne stope Narodne banke, a za one sa deviznom klauzulom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << do 3,5 odsto. Rok otplate je 18 meseci, uz poček od pet meseci. Oko 300 miliona evra ovih zajmova sa subvencionisanom kamatom biće odobreno do kraja 2012, a oko 700 miliona u 2013.

Od 1. oktobra privreda će biti oslobođena plaćanja 104 parafiskalna nameta, saopštio je Dinkić. Reč je o raznim taksama i naknadama koje se plaćaju državi, gradovima i opštinama, a na jučerašnjoj sednici vlada je ukinula obavezu zanatlijama da imaju fiskalne kase.

Država će uskoro pomoći i poljoprivrednicima, izdvajanjem znatnih sredstava predstojećim rebalansom budžeta.

Da bi preduzeća od banke dobila kredit sa subvencionisanom kamatom moraće da se obavežu da neće otpuštati radnike. Za pokrivanje razlike između tržišne bankarske kamate i ove povoljnije, država će iz budžeta izdvojiti 300 miliona dinara, rekao je Dinkić.

– Ovo je jedan u nizu sastanaka sa srpskim privrednicima sa željom da dođemo do zajedničkih mera koje bi pokrenule privredu i izvukle Srbiju iz ovako teške situacije – kazao je Dinkić.

Dodao je da je u robnoj razmeni sa svetom u prvoj polovini godine zemlja imala povećanje deficita od 14 odsto. Izvoz je povećan za samo 0,6, a uvoz za oko četiri odsto. Namera je da se taj trend preokrene.

Predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe Adrija banke Vladimir Čupić izjavio je da će mere vlade ohrabriti banke da kreditiraju privredu, jer se time smanjuje rizik. Rezultati se mogu očekivati dogodine.

Mirko Terzić, generalni direktor firme „Impol-Seval”, rekao je da to preduzeća izvozi 97 odsto svoje proizvodnje, a najavljeni subvencionisani krediti za likvidnost pomoći će izvoznicima da se približe konkurenciji, napominjući da će jačanje uloge Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza pomoći osiguranju izvoznih poslova.

Kada je reč o državnim finansijama, Dinkić je rekao da je obezbeđen novac za finansiranje javnog duga i budžetskog deficita.

– Stanje je teško, ali imamo plan za izlazak iz teškoća – kazao je ministar finansija i dodao da „predstavnici vlade u narednom periodu imaće više poseta Briselu, Moskvi i zemljama trećeg sveta, odakle možemo dobiti sredstva za investicije”.

Dinkić je najavio da će od 1. oktobra biti smanjene najviše zarade u državnoj upravi i da će isti poslovi u raznim državnim službama biti jednako plaćani.

– Plate u javnom sektoru, koje su u proseku veće za 10 odsto u odnosu na privatni sektor, neće moći da rastu kao do sada, inače nam sledi grčki scenario – rekao je Dinkić.

Za sledeću nedelju, Dinkić je najavio sastanak sa reprezentativnim sindikatima zdravstva i prosvete, sa kojima će razgovarati o platama zaposlenih u tim oblastima i dodao da će ono što bude dogovoreno sa njima biti preslikano na javni sektor.

A. Mikavica

objavljeno: 24.08.2012.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.