Izvor: B92, 06.Apr.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investicije u RTB Bor

Bor -- U Boru će u naredne tri godine biti izgrađena nova topionica i fabrika sumporne kiseline, najavio ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Kanadska razvojna banka EDC odobriće Rudarsko-topioničarskom basenu Bor kredit od 135 miliona evra za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline, a za koji će garancije dati Vlada Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije. Ugovor bi trebalo da bude potpisan 20. maja, a za realizaciju čitavog projekta biće angažovana finska Koorporacija "Ototek".

Dve vlade, kanadska i srpska dogovorile su da Rudarsko topioničarski basen Bor dobije kredit od 135 milion evra od kandaske razvojne banke EDC, a pod uslovima koji su znatno povoljniji od komercijalnih.

To je rezultat izuzetne saradnje, izjavio je Džon Morison, ambasador Kanade u Srbiji.

Kredit za novu topionicu i fabriku sumporne kiseline, čija bi izgradnja trebalo da počne najkasnije do kraja godine, RTB će otplaćivati 10 godina, sa grejs periodom od tri godine i kamatom od 2,9 posto.

Čitav projekat vodiće finska koorporacija "Ototek” koja je vodeći proizvođač opreme, ali i izvođač radova po najsavremenijoj fleš smelt tehnologiji.

"Ototek” će dobiti posao na preporuku kanadske firme "SNC Lavalin” koja je izradila studiju izvodljivosti.

Na poslovima Izgradnje topionice i fabrike sumporne kiseline biće angažovane i srpske firme, rekao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Ministar Dinkić je istakao i da je država uložila 27 miliona evra za nabavku nove rudarske opreme, kako bi buduća topionica mogla da radi punim kapacitetom.

Rok za zvršetak izgradnje topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru je tri godine, posle čega će, sudeći prema obećanjima nadležnih, borani disati čistiji vazduh i živeti znatno bolje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.