I „stranački restlovi“ Dinkićevi saveznici

Izvor: Politika, 03.Maj.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I „stranački restlovi“ Dinkićevi saveznici

Ujedinjenim regionima Srbije se priključilo do sada 30 manjih partija i grupa građana i pojedinaca. – Sa kvalitetnim ljudima izborni rezultat ne može da izostane, kaže Vladimir Ilić, dok Dejan Vuk Stanković ističe da rejting jedne koalicije nije mehaničko zbiranje rejtinga njenih članica

Prošlonedeljnim potpisivanjem sporazuma sa udruženjem građana „Demokratski pokret za Župu” iz Aleksandrovca i grupom građana „Dragan Kostić” iz Babušnice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Mlađan Dinkić je Ujedinjenim regionima Srbije „pribavio” tačno 30 partija, grupa građana i pojedinaca. Ali ako se od stranaka koje predvode Veroljub Stevanović, Boško Ničić ili Maja Gojković i može očekivati opipljivija korist za pokret u kome je stožer G17 plus i Mlađan Dinkić, pitanje je koliko većina svih ostalih mogu doneti na zajednički konto onoga što je najvažnije za jednu političku organizaciju, dakle glasova.

Dva nova saveznika imaju mandate u lokalnim parlamentima, odnosno, imali su određenu podršku u svojim sredinama na lokalnim izborima 2008. godine. Ali, reč je, najčešće, tek o nekoliko hiljada glasova, ponekad i manje od hiljadu, jer je u malim sredinama i toliko dovoljno za prelazak cenzusa.

GG „Dragan Kostić” sa četiri odbornika deo je vladajuće koalicije u Babušnici. Demokratski pokret za Župu, javlja naš dopisnik iz Kruševca R. Stanković, u URS je preveo ukupno sedam odbornika, tako da uz četiri odbornika G17 plus (koja su deo vladajuće većine) ta odbornička grupa ima 11 mandata u aleksandrovačkoj skupštini.

Reformistička stranka u Nišu, prema rečima lidera Aleksandra Višnjića, broji više od 3.000 članova i u poslednjoj deceniji učestvovala je na svim republičkim i lokalnim izborima, javlja dopisnik „Politike” iz Niša T. Todorović. Osim u tom gradu, gde joj je sedište, ova članica URS-a odnedavno ima odbore i u Beogradu, Zaječaru, Kladovu, Boru, Pirotu, Vranju, Leskovcu, Prokuplju. 

Kako javlja naš dopisnik iz Leskovca M. Momčilović, u Bojniku je šest odbornika napustilo DSS i formiralo grupu građana „Aca Jovanović” (predsednik Skupštine opštine), koja je koalicioni partner G17 plus i ima dva odbornika. Ovih dana formiraće odborničku grupu URS-a.

Posebna priča je grupa u Prokuplju, javlja naš dopisnik D. Borisavljević, koja se svojevremeno izdvojila iz SRS-a i prišla SNS-u. Nedavno je, međutim, kompletan Opštinski odbor SNS-a podneo ostavku, a potom osnovao GG „Za bolje Prokuplje“ i ovih dana su pristupili URS-u. Zoran Petrović, njihov čelni čovek, kaže za naš list da oni obilaze teren i vode humanitarne akcije, tako da, kako navodi, sa sigurnošću tvrdi „da će se bar 90 odsto mesnih odbora SNS-a priključiti URS-u, a to znači da su nam na predstojećim izborima dobri izgledi”.

Šta, međutim, od svojih manjih saveznika očekuju u URS-u? Koliko glasova mogu da donesu na sledećim izborima i da li su sigurni da će ovakvo objedinjavanje imati sinergijski efekat? Ne odgovarajući konkretno i ističući da je ideja okupljanja URS-a pre svega programska, Vladimir Ilić, član Predsedništva ove organizacije, kaže za „Politiku” da „Ujedinjeni regioni Srbije okupljaju sve one koji žele da lokalni problemi dobiju lokalna rešenja i koji decentralizaciju i jačanje lokalnih samouprava doživljavaju kao rešenje za nagomilane probleme”.

„URS postaje istinski pokret koji okuplja snažne i kvalitetne lokalne lidere. Sa kvalitetnim ljudima izborni rezultat ne može da izostane, ali nam je u ovom trenutku u prvom planu Peticija za decentralizaciju Srbije, koju je za tri nedelje potpisalo gotovo četvrt miliona građana i koju je do sada potpisalo i osam gradonačelnika i predsednika opština koji nisu članovi URS-a”, navodi Ilić.

Govoreći o onima koji su im do sada pristupili, u URS-u ističu da su većinom u pitanju snažni lokalni lideri i po pravilu su ove grupe građana zastupljene u lokalnim skupštinama. Prisutan je i znatan broj predsednika opština i gradonačelnika koji su birani na tu funkciju na direktnim izborima 2004. godine (Veroljub Stevanović – Kragujevac, Boško Ničić – Zaječar, Maja Gojković – Novi Sad, Vidoje Petrović – Loznica, Vladan Vasić – Pirot), ali i Boris Đurđev, lider Belocrkvanske slobodne inicijative, Radoslav Cokić, lider grupe građana iz Smederevske Palanke, Zoran Vorkapić, aktuelni predsednik opštine Plandište, Nebojša Marjanović, aktuelni predsednik opštine Boljevac i lider pokreta „Istočna Srbija”, Gradimir Živković, direktno biran za predsednika opštine Knjaževac (takođe u GG „Istočna Srbija”)...

Ipak, o efektima ovakvog udruživanja na sledećim izborima u ovom trenutku teško je govoriti, jer se URS još ne „hvata” u dosadašnjim istraživanjima javnog mnjenja, budući da je i G17 plus, zasebno, najčešće na nivou od oko tri procenta ili manje. Ali, prema rečima političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića, nijedan ishod ne treba da iznenadi – i da to uspe, i da ne uspe.

„Pravljenje saveza između stranke koja je na republičkom nivou i regionalnih stranaka oko ideje regionalizma ne zvuči loše kao politička i medijska priča. To dobro izgleda za kampanju, a verovatno dobro izgleda i sa stanovišta organizacije kampanje. Ali, kolika je politička moć toga možete uverljivo znati posle izbora. Treba imati u vidu da rejting jedne koalicije nije mehaničko zbiranje rejtinga njenih članica. Ipak, G17 bi verovatno bez tih regionalnih malih stranaka bio u većem problemu, nego što će biti sa njima”, ističe Stanković.

Na pitanje da li se može očekivati da će sve ove grupe građana i stranke uspeti da donesu URS-u ono što su imale na izborima 2008. godine, on kaže da niko nije pretplaćen na te glasove, a ne zna se ni kako će ti isti birači reagovati sada kada treba da glasaju i za Dinkića. Moguće je da će ovaj savez povećati njihov rejting, a moguće je i suprotno. „Pored toga, velike stranke neće pustiti Dinkića da samostalno raspolaže temom regionalizma i da monopolizuje poziciju nekog regionalnog usrećitelja. Svaka velika partija imaće svoj stav o tome i neće mu dopustiti da samo on tu skuplja glasove”, ukazuje Stanković .

B. Baković

-----------------------------------------------------------------

Do fotelje preko Vuka i Velje

Rača – „Ne delim ljude po partijama, cenim samo ko koliko može da uradi za narod, a gospodin Dinkić je prepoznao moje zalaganje za malog, običnog čoveka“, kaže za „Politiku” predsednica opštine Rača Dragana Živanović, naglašavajući da je sa zadovoljstvom prihvatila poziv bivšeg ministra da se priključi URS-u. Grupa građana „Dragana – Rača“, osnovana je prvog maja 2010, uoči početka proizvodnje u korejskoj „Juri“, a dve nedelje kasnije ova politička organizacija, sa oko 200 članova, pristupila je Dinkićevoj koaliciji.

Na lokalnim izborima 2004, SPO u Rači osvaja oko 20 odsto glasova, odnosno sedam od ukupno 31 odborničkog mesta, a Živanovićeva, tada u SPO-u, biva izabrana za predsednicu lokalnog parlamenta. Funkciju predsednika opštine obavlja od 2008, ali ne kao predstavnik SPO, budući da je 2007. napustila tu partiju i prešla u Novu Srbiju. Na lokalnim izborima 2008. NS je osvojila nešto više od 30 odsto glasova, a Živanovićeva kaže da URS i njena politička organizacija danas imaju „još veću podršku građana Rače”.

B. K.

---------------------------------------------------------------------

Doktori i URS-u

Vranje – Na području Pčinjskog okruga URS ima odbornike u lokalnim parlamentima Vranja, Bujanovca, Trgovišta i Vladičinog Hana. Odbornička grupa URS u Vranju formirana je pre više od tri meseca, a čini je šest odbornika G 17 plus i jedan odbornik GG „Vranjski narodni blok”. U Bujanovcu su se udružili jedan odbornik G 17 plus i tri odbornika GG „Stojanča Arsić”, a u Skupštini opštine Trgovište Ujedinjeni regioni imaju pet odbornika. U Vladičinom Hanu imaju tri odbornika, ali se, prema rečima dr Uroša Trajkovića, predsednika Gradskog odbora G 17 plus Vranja i člana uprave URS, vode pregovori sa GG „Zoran Ljubisavljević”.

„U Surdulici nismo prešli cenzus, ali smo ostvarili saradnju sa značajnim pojedincima koji su se dokazali u svojoj struci, tako da imamo uticaja na celom području”, kaže za „Politiku” Trajković, inače na funkciji direktora Zdravstvenog centra u Vranju.

Uočljivo je da u URS-u u ovom okrugu ima dosta doktora – dr Janjić, direktor Doma zdravlja u Lebanu (GG), dr Dragoslav Rakić u Vlasotincu (GG), dr Uroš Trajković, direktor Zdravstvenog centra u Vranju (G 17 plus), dr Stojanča Arsić, bivši direktor Doma zdravlja u Bujanovcu i bivši predsednik opštine (GG).  Zoran Ljubisavljević je bivši predsednik opštine Vladičin Han (GG).

M.  M.

objavljeno: 04.05.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.