Guverneru, „s ljubavlju”

Izvor: Politika, Tanjug, 21.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guverneru, „s ljubavlju”

U pismu sa sedam želja pedesetak privrednika, između ostalog, traži stabilan dinar, relaksaciju monetarne politike i sigurnost poslovanja. – Iza zatvorenih vrata nije bilo besa i panike, Jelašiću upućen poziv na saradnju

Iza zatvorenih vrata, bez prisustva novinara, pedesetak najuglednijih srpskih privrednika zajedničkim snagama juče su napisali jedno pismo. Pošiljku iste sadržine članovi Upravnog odbora i Poslovnog saveta Privredne komore Srbije poslali su na adresu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << guvernera Radovana Jelašića, premijera Mirka Cvetkovića, potpredsednika vlade Mlađana Dinkića i ministarke finansija Diane Dragutinović. Za početak, privrednici su kreatorima ekonomske politike dostavili listu od sedam želja. Da li će im iz Nemanjine ulice stići odgovor – zasad nije poznato.

Poslovni svet od nadležnih traži da im obezbede sigurnost poslovanja, stabilan dinar, relaksaciju monetarne politike, smanjenje kamatnih stopa, preispitivanje poslovanja banaka, osnivanje razvojne banke u kojoj će moći da uzmu najpovoljnije zajmove, ali i snižavanje „praga” za intervencije NBS kako bi guverner mogao odlučnije da brani dinar.

Iako je u prethodnih mesec dana palo dosta teških reči na račun kreatora monetarne politike, jučerašnja pošiljka gotovo da bi mogla da nosi naziv „guverneru, s ljubavlju”. Jer, kako saznajemo, na sastanku u Privrednoj komori nije bilo ni ljutnje, ni besa, ni panike. Privrednici, među kojima je bio i Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga”, Miroslav Miletić, prvi čovek Koncerna „Bambi-Banat”, Dragan Đurić, direktor „Zekstre”, predstavnici „Hemofarma” i mnogih drugih srpskih firmi, na početku su se požalili jedni drugima kako privreda posluje u teškim uslovima. A tome je, po njihovoj oceni, umnogome kumovao pad dinara.

– Atmosfera je bila konstruktivna, moje kolege zaista žele saradnju sa vlastima, niko nema nameru da se svađa. Pokušavamo da nekako pomognemo privredi. Jer bi monetarna i fiskalna politika trebalo da budu naš servis, a ne protivnik – uveren je sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

To je sve što je od informacija juče uspelo da „procuri” iz Privredne komore Srbije, jer je pedesetak učesnika sastanka postiglo čvrst dogovor da pojedinačno, ni zvanično, ni nezvanično, ne izlaze u javnost. Oko ove institucije postavljen je debeli informacioni zid „da ne bi svako zaključke tumačio na svoj način”, objasnio nam je jedan od učesnika. Posle sastanka, novinarima je samo prosleđeno zvanično saopštenje.

Privrednici zahtevaju od vlade makroekonomsku stabilnost, ali i očuvanje stabilnog, a ne fiksnog kursa. Insistiraju i na mogućnosti snižavanja „praga” centralne banke za intervencije na deviznom tržištu, jer je devizno tržište „plitko” i relativno male promene ponude i tražnje dovode do pomeranja kursa.

Potpisnici pisma traže i smanjenje stope obavezne rezerve na deviznu osnovicu i na deviznu štednju građana, ali i postepeno snižavanje obaveze držanja devizne obavezne rezerve u dinarima.

– NBS bi svojim merama trebalo da stimuliše poslovne banke da kreditiraju privredu i da stvori uslove da banke mogu da preuzimaju veći kreditni rizik. Krediti za razvojne i investicione projekte su nepovoljni. Zajmovi Fonda za razvoj su povoljniji od bankarskih, međutim fond raspolaže skromnim sredstvima i nema potencijal da podrži ozbiljne investicione projekte. Zato treba preispitati postojeću praksu i, koristeći pozitivno iskustvo velikog broja zemalja sa razvojnim bankama, sagledati mogućnosti i pristupiti osnivanju razvojne banke u narednom dvogodišnjem periodu – navodi se u saopštenju.

Toplicu Spasojevića, vlasnika ITM-a i jedan od najglasnijih kritičara, naš poziv zatekao je u Moskvi. Da li zbog toga što je bio onemogućen da prisustvuje sastanku u Srbiji, pa nije znao za pravilo o držanju jezika za zubima, ili zato što tako misli, Spasojević je i juče bio kritičan.

– Čuo sam Jelašića kako kaže da je svakodnevno u kontaktu sa guvernerom Albanije. Poručio bih mu da se čuje i sa guvernerom iz Makedonije da ga pita kako on kurs denara drži stabilnim – našalio se naš sagovornik.

Ni Veselin Jevrosimović, prvi čovek „Komtrejda”, takođe član UP PKS, nije prisustvovao sastanku, jer je imao poslovne obaveze. Ali mu je, kako kaže, odavno jasno da od priče nema vajde, jer to neće stabilizovati dinar.

Anica Nikolić

[objavljeno: 22/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.