Građanima svi političari isti!

Izvor: S media, 08.Dec.2011, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građanima svi političari isti!

Građani u Srbiji veruju da nema političke alternative, da su sve partije i lideri duboko kompromitovani, da nema novih ličnih niti energija novih političkih poketa i opcija koje bi predstavljali izlaz iz savršeno zatvorenog kruga fasadne demokratije, iza čije tanke površine se krije diktat političkih kartela, odnosno, oligarhije.

Srbijom upravlja nekoliko ljudi, što se moglo čuti od bivšeg ministra ekonomije. Mlađan Dinkić je, doduše, zaboravio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i sam do pre nekoliko meseci pripadao toj nekolicini.

Vlast spremna i za vanredne izbore

Egipat: Muslimansko bratstvo pobednik na izborima

Đilas: Ne možemo sa SNS

Da je najbolja dobitna kombinacija u ovoj zemlji, namerno zaglavljenoj u lošu beskonačnost takozvane tranzicije, biti političar i njemu blizak tajkun već je opšte poznato svakom građaninu Srbije. Kako su se sve stranke u poslednjih jedanaest godina izmenjale na vlasti, nema mesta čuđenju što partije i političare koji su i zemlju i narod odrali do gole kože – građani doživljavaju kao jednako pogubne štetočine koji su ukinuli svaku alternativu.

Gotovo tri četvrtine građana Srbije, njih 73 odsto, smatra, naime, da Srbija ide u pogrešnom pokazao je rezultat je i nedavnog istraživanja sprovedenog u okviru projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj "Podsticaj antikorupcijskim merama u Srbiji".



Malverzacije i vlast


Srđan Milivojević, poslanik vladajuće Demokratske stranke, to, međutim, doživljava kao frapantnu svest građana, pa u skladu s tim smatra da tu svest treba menjati jer nije sagledala koliko je toga vlada postigla.

Ipak, uprkos godinama deljenim obećanjima, srpske vlade čitavih 11 godina nisu izvršile reformu javnih preduzeća, legalizovanih partijskih feuda, glavnih izvora korupcije i novca koji obavijen potpunim mrakom curi u stranačke kase. Zemlja se ove godine dodatno srozala na svetskoj listi percepcije korupcije, pa se smestila u društvo najkorumpiranijih u Evropi.

Nikolić: Znam ko me svađa sa Vučićem! (VIDEO)

Ko li će pobediti na izborima?

Izbori u Srbiji: Kako će nas „zavoditi“ Boris, Toma, Ivica...?

"Transparensi internešnal" objavio je da je među 182 zemlje Srbija na 86. mestu, što je nazadovanje za osam pozicija, u odnosu na prošlu godinu. Nedovoljna reforma pravosudnog sistema, kršenje antikorupcijskih zakona i uticanje političkih stranaka na rad javnog sektora izdvojeni su u studiji ove organizacije kao glavne prepreke u borbi Srbije protiv korupcije.

U divlje nekontrolisanim javnim nabavkama, čiju ni opravdanost ni sprovođenje niko ne kotroliše, u poslednje tri i po godine aktuelna vlast ukrala je dve milijarde evra, a čija godišnja vrednost iznosi oko 4 milijarde evra.

Najkorumpiranija ministarstva su Ministarstvo infrastrukture i Ministarstvo za životnu sredinu.

Iako ocenjuje da još mnogo ostaje da se završi, Srđan Milivojević, međutim, uverava da je ogroman reformski posao već odrađen.

Fasadna demokratija

Na površini koju čine ustavno uređenje i zakoni – reč je o demokratskoj državi. Međutim, to je samo fasadna demokratija ili simulirani pluralitet jer zagrebe li se malo ispod površine te fasadne demokratije, teško je oteti se utisku da je uprava države oligarhijska, sastavljena od imućnih tajkuna i ka biznisu usmerenih političara, uglavnom šefova političkih stranaka i njima najbližih, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Vladimir Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

(Slobodna Evropa, B92)
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.