G17 plus testira svoju snagu

Izvor: Politika, 17.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G17 plus testira svoju snagu

Odluka o samostalnom nastupu Dinkićeve stranke na Voždovcu ne ugrožava vladajuću koaliciju u republici

Odluka G17 plus da na ponovljene izbore u beogradskoj opštini Voždovac nastupi odvojeno od dosadašnjih koalicionih partnera iz Demokratske stranke jeste uvod u budući samostalni nastup partije Mlađana Dinkića i na republičkom nivou. Ali ni iz G17 plus ni iz DS-u za sada ne stižu signali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da ovaj potez ugrožava opstanak aktuelne srpske vlade. Sa time se slažu i analitičari, ocenjujući da u ovom trenutku raspad kabineta Mirka Cvetkovića i novi izbori ne bi išli naruku nikome, jer partije koje su trenutno na vlasti ne žele da je izgube, dok one koje su u opoziciji ne čeznu za time da do vlasti dođu u doba velike krize.

U G17 plus tvrde da odluka da na Voždovcu sledeći put nastupe samostalno nije ni u kakvoj vezi sa navodnim sukobom sa demokratama, koji je, kako se moglo čuti, tinjao još za vreme kampanje za izbore u dve beogradske opštine. U Dinkićevoj stranci, naime, još tad navodno nisu bili zadovoljni kako se „odvijaju stvari na terenu”.

Poslanik G17 plus Vlajko Senić demantuje sve takve spekulacije i naglašava da je odluka da se na eventualne ponovljene izbore na Voždovcu ide samostalno doneta još pre dva meseca, kad se tek moglo naslutiti da vlast u ovoj beogradskoj opštini neće biti formirana.

Potvrđujući da će ubuduće ova stranka i na republičkom nivou „najverovatnije” nastupiti samostalno, Senić za „Politiku” takav izbor objašnjava procenom da više neće biti „sudbinskih i istorijskih izbora, koji su zahtevali šire koalicije kako bi se suprotstavili, recimo, radikalima”.

– Na taj način ćemo se i dodatno pozicionirati na desnom centru – kaže Senić indirektno ukazujući na to da se u G17 plus ne mire sa težnjama velikih stranaka, poput DS-a i SNS-a, da političku scenu Srbije pretvore u bipolarni sistem u kojem bi na svakom od polova dominirala jedna od ovih stranaka.

Senić, međutim, naglašava da ovaj slučaj nikako neće ugroziti opstanak trenutno vladajuće koalicije na republičkom nivou, jer je reč samo o jednoj opštini, kojoj ne treba pridavati važnost koju nema.

Slično, očigledno, misle i demokrate, jer je samo dan ranije Dušan Petrović, zamenik predsednika DS-a, u intervjuu za „Blic” rekao da je „već dovoljno puta rečeno da je koalicija koja čini današnju vladu sasvim spremna da do kraja mandata vodi zemlju”, kao i da će ako bude nekih promena to biti učinjeno u dogovoru sa koalicionim partnerima.

U opstanak vladajuće koalicije veruje i Marko Blagojević, programski direktor Cesida. On, međutim, ocenjuje da to ne znači da i ubuduće u savezu na vlasti neće dolaziti do „trzavica” zbog kojih će demokrate u skupštini morati pomoć za izglasavanje nekih zakona da traže od LDP-a i SNS-a.

Analizirajući odluku o samostalnom nastupu G17 plus na Voždovcu, Blagojević kaže da mogući razlog jeste nekakav konflikt sa DS-om, ali naglašava da je, možda, posredi i dogovor između ove dve stranke.

– Možda su procenili da bi, ukoliko nastupe odvojeno, osvojili više glasova, pa bi onda zajedno sa socijalistima mogli da formiraju vlast, što sad nije bio slučaj – kaže Blagojević, koji, međutim, ne odbacuje mogućnost i da su u G17 plus zaista želeli da na Voždovcu izmere svoju snagu, mada, kako kaže, lokalni izbori u samo jednoj opštini nikako ne mogu da budu pravi pokazatelj stanja.

Ono što, međutim, dovodi u pitanje strategiju o dogovoru G17 plus i DS, jeste rejting „dinkićevaca” koji, prema većini istraživanja, uglavnom ne prelazi dva odsto. Blagojević, ipak, ističe da je to specifičnost G17 plus, koji u periodima između izbora uvek ima veoma nizak rejting, zbog čega ih mnogi „prerano otpišu”.

– Oni su, međutim, jedini koji uspevaju u kampanji da multiplikuju svoj rejting, pa na izborima uvek osvoje između šest i sedam odsto – kaže Blagojević.

M. R. Petrović

[objavljeno: 18/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.