Izvor: RTS, 23.Nov.2009, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FAP će sklapati kineske kamione

Fabrika automobila Priboj i kineski proizvođač kamiona "Dongfeng" potpisali Memorandum o razumevanju koji predviđa sklapanje kineskih kamiona u Priboju od 2010. godine. Za modernizaciju opreme u FAP-u Vlada će izdvojiti do milion evra.

Pribojska fabrika automobila i najveći proizvođač kamiona u Kini "Dongfeng" potpisali su, u prisustvu ministra ekonomije Mlađana Dinkića, Memorandum o razumevanju koji predviđa unapređenje poslovanja FAP-a uvođenjem novih proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kineske kompanije. Memorandum predviđa sklapanje kineskih kamiona u Priboju od 2010. godine.

Šefica kineske privredne delegacije, pomoćnica ministra trgovine Đu Hung, je istakla da će Kina podsticati uvoz iz Srbije i pozvala preduzeća iz Srbije da predstave svoju robu na sajmovima u Kini.

Dodala je da su kineski investitori zainteresovani za Srbiju, ali da treba rešiti problem oko dozvole boravka i zaštite prava investitora.

Kineski ambasador Vei Jinghua je ocenio da je letošnja izjava o strateškom partnerstvu Srbije i Kine podigla ekonomske odnose na potpuno novi nivo, dodajući da je ekonomska saradnja važan sastavni deo ukupnih bilateralnih odnosa.

Ambasador je ukazao da se sada polako produbljuje međusobno poverenje dve zemlje i proširuje saradnja, o čemu svedoče i do sada potpisani predugovori.

Posle ceremonije potpisivanja Memoranduma, Dinkić je rekao da prva faza poslovno-tehničke saradnje sa kineskim partnerom predviđa da se u Priboju sklapaju četiri modela kamiona i plasiraju na tržište, ali je preduslov da se modernizuje oprema u fabrici, za šta će Vlada Srbije izdvojiti do milion evra.

Dinkić je rekao da će Vlada Srbije u 2010. godini izdvojiti do milion evra za modernizaciju opreme u FAP-u, kako bi se ta fabrika osposobila za početak sklapanja kamiona.

Prema njegovim rečima, u drugoj fazi predviđena su zajednička ulaganja srpske i kineske strane, ali nije precizirao kolika i kakva. 

"Dugoročni plan je da 51 odsto ukupne vrednosti svakog kamioana proizvedenog u FAP-u bude poreklom iz Srbije i da se izvozi na tržiše zemalja sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini", rekao je Dinkić.

Naveo je da je važan deo sporazuma i transfer znanja uz pomoć inženjera kineske fabrike.  Kako je kazao srpski minstar ekonomije, važno je da se obnovi automobilska industrija u zapadnoj Srbiji i zato će Vlada dati podršku tom projektu.

Podsetio je da je pisivanje memoranduma rezultat posete predsednika Srbije Borisa Tadića Kini u avgustu kada je postignut dogovor o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, posebno u oblasti ekonomije.

Ugovor su potpisali direktor FAP-a Mirko Stojović i zamenik generalnog direktora "Dongfenga" Hu Jianguo. 

"Zahvaljujući pomoći Vlade mi smo u FAP-u imali plate iznad proseka metalskog kompleksa. Iako je naš argument jeftina radna snaga, očekujemo da će se sa većom proizvodnjom vozila stvoriti uslovi za veće plate i standard građana Priboja", rekao je Stojović.

Kompanija "Dongfeng" je jedan od najvećih proizvođača kamiona na svetu čija je godišnja proizvodnja 1,2 miliona vozila.

Poziv kineskim privrednicima na zajedničku proizvodnju  

U Palati Srbija završeno zasedanje Međuvladine komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine. Obraćajući se skupu, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić pozvao je kineske privrednike da ulažu u Srbiju, pre svega u infrastrukturne projekte, kao što su Koridor 10 i autoput prema moru.

Potpredsednik Vlade Srbije najavio je da će izgradnja autoput Beograd - južni Jadran početi na proleće, i pozvao kineske kompanije da učestvuju u tom projektu. 

U prvoj fazi gradiće se deonica od Beograda do Ljiga, čija je vrednost procenjena na 300 miliona evra, a 30 odsto tog projekta finansiraće Vlada Srbije iz budžeta, rekao je Dinkić na Trgovinsko-ekonomskom forumu Kine i Srbije.

Prema rečima Dinkića, interes Srbije je da se kineska Eksim banka i kineska preduzeća uključe u izgradnju te deonice. 

"Ukoliko Eksim banka ponudi uslove za krediteiranje kao za most Zemun-Borča raspoloženi smo da uključimo kineske kompanije u taj projekat", kazao je Dinkić.

Postoje mogućnosti saradnje Srbije i Kine u oblasti energetike, a da se sa kineskim kompanijama već pregovara o modernizaciji Termoelektrane "Kostolac" i izgradnji novog bloka.

Dinkić je rekao i da je Srbija zainteresovana i za saradnju u oblasti elektronike i informacionih tehnologija. 

Izgradnja mosta na Dunavu sredinom 2010.

Ministar Dinkić izjavio je da bi izgradnja mosta preko Dunava, koji se radi u saradnji sa Kinezima, mogla da počne sredinom 2010. godine.

Dinkić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija nagovestio da se u naredna dva meseca očekuje da budu zaključeni ugovori i o kreditiranju sa kineskom "Eksim" bankom i o građenju sa firmom "Čajna roud".

Podsetio je da je potpisan predugovor od 170 miliona evra, kojim je predviđeno da 45 odsto radova na izgradnji mosta izvode srpske kompanije i proizvođači materijala.

Vlada Srbije i Grad Beograd postpisali su krajem oktobra predugovor sa kineskom kompanijom "Čajna roud" o gradnji mosta Zemun-Borča u vrednosti od 170 miliona evra, pri čemu će 85 odsto novca, odnosno oko 145 miliona evra, biti obezbedeno iz kredita kineske "Eksim banke".

Rok otplate je 15 godina, sa počekom od tri godine i fiksnom kamatnom stopom od tri odsto godišnje.

Očekivani rok za izgradnju mosta je 2013. godina, a na zemunskoj strani most će biti nastavak dela koji spaja autoput prema Novom Sadu i Zagrebu i prelaziće ispod tržnog centra "Metro", a na drugoj strani izlaziće iznad naselja na levoj strani Dunava.

Most će biti dug 1.507 metara i i imaće saobraćajnice, koje će ga povezivati drugim putevima, dužine oko 21,6 kilometara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.