Dogovor o pomoći penzionerima

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 10.Sep.2010, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o pomoći penzionerima

Beograd, Kragujevac -- Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić i ministar Mlađan Dinkić dogovorili su da penzioneri koji primaju do 30 000 dinara dobiju jednokratnu pomoć, saznaje B92.

Penzioneri će u oktobru primiti jednokratnu pomoć od 5 hiljada dinara, najavila je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Međutim, ona danas nije mogla da precizira koje kategorije penzionera će tu pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobiti.

Ministarka je novinarima objasnila da će konačnu odluku o tome doneti Vlada, koja je sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovorila jednokratnu isplatu pomoći penzionerima.

U opticaju su, kako navodi, ministarka Diana Dragutinović, dve varijante - prva je da svi penzioneri koji primaju manje od 30.000 dinara dobiju jednokratnu pomoć, a po drugoj pomoć bi dobili svi koji imaju penzije ispod proseka.

Za prvu varijantu bi bilo potrebno oko 6,5 milijardi dinara, rekla je Dragutinovićeva i navela da bi u tom slučaju pomoć primili vojni penzioneri, penzioneri iz fonda PIO, kao i korisnici "zemljoradničke" penzije.

Druga varijanta, koja podrazumeva da jednokratnu novčanu pomoć prime svi penzioneri koji primaju penzije ispod proseka, omogućila bi izdvajanja manja za milijardu i po dinara.

U međuvremenu, na sastanku potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem, dogovoreno je da svi penzioneri koji primaju do 30 000 dinara dobiju jednokratnu pomoć, saznaje B92 u Ministarstvu ekonomije.

Krkobabić: Neće biti dubioza

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić najavio da će penzioneri s penzijom manjom od 30.000 dinara, 1.ili 2. oktobra primiti pomoć od 5.000 dinara.

"To je konačno i to je dogovoreno u najužem rukovodstvu države", rekao je Krkobabić, jagodinske televizije "Palma plus".On je precizirao da je reč o 77 odsto penzionera, odnosno o njih 1.380.000.

"Druga novost, izuzetno važna i značajna ne samo za penzionere nego i za zaposlene, je da će se od 1. januara 2011. godine usklađivati penzije i plate tri puta godišnje: 1. januara, 1.aprila i 1. oktobra", rekao je Krakobabić i ocenio da je to "veliki iskorak prema standardu građana".

Za ove isplate nam ne traba pomoć MMF, "sve možemo isplatiti iz sredstava Srbije i nećemo imati nikakvih dubioza", ocenio je Krkobabić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.