Dinkiću nagrada za reformatora godine

Izvor: S media, 25.Dec.2009, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkiću nagrada za reformatora godine

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mladjan Dinkić dobio je juče nagradu za reformatora godine, u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), zbog doprinosa stvaranju povoljnog okvira za poslovanje u Srbiji.

Kako je navedeno u obrazloženju Upravnog odbora NALED-a, Dinkiću je nagrada dodeljena za pokretanje sveobuhvatne reforme propisa, direktnu podršku privredi kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << subvencionisane kredite, obezbedjivanje stranih direktnih investicija i likvidnost privrede i u vremenu krize.

Dinkić je na dodeli nagrada u hotelu "Hajat" najavio da će Vlada Srbije na sledećoj sednici, u utorak, usvojiti prvi paket preporuka privrede za ukidanje nepotrebnih birokratskih propisa i procedura.

On je ukazao da je za usvajanje bio spreman veliki set preporuka privrede, ali, zbog otpora birokratije biće usvojena svega polovina tih preporuka pošto ostatak tek treba da se usaglasi sa administracijom.

"Nekada ti otpori nisu na nivou ministara već na nivou birokrata koji su navikli da od gradjana i privrede traže papirologiju, da izmišljaju nepotrebne procedure i koriste te procedure da primaju mito, sada ćemo tu birokratiju da isečemo", istakao je Dinkić.

"Postoji podrška vrha vlade za to, ali su neki ministri bolećivi prema birokratama u institucijama nad kojima su nadležni", rekao je on izražavajući nadu da će sve korisne preporuke privrede biti usvojene do kraja januara i sprovedene do polovine iduće godine.

Dinkić je naveo da je neophodno uvodjenje jednošalterskog sistema u mnogim oblastim, kao za prijavljivanje i odjavljivanje radnika, na primer, što je trebalo da zaživi od nove godine, medjutim, "imamo veliki otpor penzionog fonda".

"Ja se nadam da će nadležno Ministarstvo rada i nadležni potpredsednik vlade dati podršku da uvedemo jednošalterski sistem u toj oblasti, makar od 31. januara", rekao je ministar.

Dinkić je naglasio da postoje i primedbe privrede na rad lokalnih poreskih uprava, a, prema njegovim rečima, trebalo bi ukinuti i radne knjižice koje ne postoje nigde u svetu jer su stvorene elektronske baze podataka.

Nagrada za reformatora dodeljena je i direktoru Agencije za privredne registre Zvonku Obradoviću za uvodjenje jednošalterskog sistema registracije preduzeća i direktan doprinos konkurentnosti privrede, transparentno i odgovorno upravljanje i pojednostavljenje procedura.

U kategoriji predsednika opštine nagradu za reforme dobio je predsednik opštine Paraćin Saša Paunović za promociju interesa lokalnih samouprava u odnosu sa republičkim vlastima i promociju odgovornog upravljanja u javnom sektoru.

Nagradu je dobio i urednik ekonomske rubrike u dnevnom listu "Politika" Miomir Brkić za doslednost u izveštavanju, zalaganje za ekonomske reforme, analitičnost i istraživački pristup, borbu protiv korupcije i pritisak na institucije da sprovode reforme.

Priznanje za medijski doprinos kampanji NALED-a "Iza lavirinta", u okviru koje su dodeljene nagrade reformatorima, dobilo je Radiodifuzno preduzeće B92.

NALED putem "Sive knjige" izveštava o stepenu reformi u administraciji Srbije i daje preporuke za ukidanje zastarelih i nepotrebnih administrativnih procedura, koje otežavaju poslovanje u Srbiji.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.