Izvor: B92, Beta, 26.Avg.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić predstavio Vladin plan MMF-u

Beograd -- Ministar ekonomije Mlađan Dinkić predstavnicima MMF-a predočio plan Vlade da bez povećanja poreza i drugih nameta privredi obezbedi pokriće deficita.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda u sklopu revizije kreditnog aranžmana sa Srbijom u Beogradu razgovarala je i sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem. Dinkić je, prema informacijama Bete, predstavnicima MMF-a predočio plan Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bez povećanja poreza i drugih nameta privredi i građanima obezbedi pokriće budžetskog deficita.

Ministarstvo finanisija i MMF pregovaraju o tome koliki će biti manjak u budžetu za 2009. i pored povećenja deficita.

Za sada se taj broj kreće između 15 i 17 milijardi dinara. Kada se Ministarstvo i MMF saglase oko tačnog broja, preći će se na razgovore o tome kako taj novac naći do kraja godine.

Ministrstvo finanisija pokušava da deo te sume smanji uštedama, ali je za sada stanovište MMF-a da se to može uraditi samo povećanjem prihoda, odnoso povećanjem poreza.

Dejan Šoškić, član ekonomskog saveta Vlada Srbije, kaže da je bilo očekivano da početna pozicija MMF-a bude zahtev o povećanju prihoda.

Povećanje poreza, poput PDV-a, bilo bi najbrže rešenje za punjenje budžeta, ali ne možda i najbolje u ovo trentku, kaže Šoškić. On navodi da bi bilo nerelano očekivati radiklane poteze do kraja godine.

Ministar Mlađan Dinkić izneo je svoj plan MMF-u , koji se zasniva na smanjenju javne potrošnje i ne uključuje smanjenje penzija i plata budžetskih korisnika.

Tom planu se, kako saznaje Beta, MMF ne protivi, ali insistira na preciznoj računici planiranih budžetskih prihoda i rashoda, kao i zaduženja države koja bi garantovala da će sve obaveze državne kase biti uredno izmirene.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Misija MMF-a sastala se sa Dinkićem

Izvor: TV Avala, 26.Avg.2009

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je u sklopu revizije kreditnog aranžmana sa Srbijom u Beogradu razgovarala s potpredsednikom Vlade i ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem.

Nastavak na TV Avala...

Dinkić MMF-u predstavio Vladin plan

Izvor: RTV Pink, 26.Avg.2009

Delegacija MMF razgovarala sa ministrom Dinkićem. . . Ministar ekonomije Mlađan Dinkić predstavnicima MMF-a predočio plan Vlade da bez povećanja poreza i drugih nameta privredi obezbedi pokriće deficita. .

Nastavak na RTV Pink...

Dinkić: Sledi zamrzavanje penzija i plata

Izvor: Mondo, 26.Avg.2009

Mlađan Dinkić izjavio da će umesto povećanja poreza iz administracije na republičkom i lokalnom nivou u januaru 2010. biti otpušteno 10 odsto činovnika i da će penzije i plate biti zamrznute sledeće godine

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.