Dinkić opet obmanuo javnost

Izvor: Glas javnosti, 28.Avg.2009, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić opet obmanuo javnost

BEOGRAD - Tvrdnja ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića da to što je Svetska banka otpisala Srbiji 550 miliona dolara kosovskog duga neće imati političke implikacije u pogledu nezavisnosti Kosova, još jedna je obmana javnosti, smatraju sagovornici Glasa javnosti.

- Otpis kosovskog duga ne znači ništa u pogledu nezavisnosti Kosova, jer članstvo u Svetskoj banci ne znači članstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << UN. Jedno je pitanje suverenosti države, a drugo pitanje fiskalne politike - rekao je Dinkić.

S druge strane Igor Bečić iz SNS smatra da se otpisivanjem dela duga želi pokazati da Srbija više nema nikave veze s Kosmetom.

- Svetska banka ne bi oprostila taj dug da nema političke konotacije. Niko se tolikog novca ne odriče, pogotovu ne danas u vreme krize, a da nema unapred isplaniran razlog zašto to čini i da ne zna šta će dobiti zauzvrat - upozorava Bečić.

Potpredsednica SRS Gordana Pop-Lazić takođe smatra da ovim potezom Srbija priznaje nezavisno Kosovo.

- U više navrata je naša vlast to uradila, a ovo je još jedan od tih poteza. To priznanje je i zamišljeno da bude na posredan način, jer se niko od njih ne bi usudio da to otvoreno uradi i potpiše - ističe Pop-Lazićeva.

Da je reč o posrednom priznanju nelegalnog statusa Kosova ubeđen je i informativni direktor DSS Slobodan Vuksanović.

- Iako je reč o grubom kršenju osnovnih međunarodnih pravila, tome na ruku idu i potezi i objašnjenja Mlađana Dinkića. Celovitost teritorije i servisiranje dugova idu ruku pod ruku, ali ovde nije reč o otpisu duga, već o tome da se malo po malo prizna taj nelegalni status Kosova, zato što niko nema petlju da to uradi odjednom - napominje Vuksanović.

Poslanik G17 plus s Kosmeta Stojanka Petković, međutim, misli da otpis duga i posredno priznanje nezavisnog Kosova ne mogu da se dovedu u vezu.

- Ovaj dug su uglavnom napravili Albanci, koji niti pune naš fond, niti na bilo koji drugi način doprinose. Srbe s Kosova finansiraju srpske institucije, a ne albanske. Ovo samo znači da će više para biti za kosovske Srbe - ubeđena je Petkovićeva.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.