Dinkić od smene do ostavke

Izvor: RTS, 15.Feb.2011, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić od smene do ostavke

Dan pošto je premijer poslao Skupštini zahtev za razrešenje Mlađana Dinkića, na njegov sto stigla je ostavka Dinkića na funkcije u Vladi. Slavica Đukić-Dejanović kaže da će se na sednici parlamenta naći isključivo dokument koji dostavi premijer. Opozicija ocenjuje da podnošenjem ostavke, Dinkić želi da izbegne parlamentarnu raspravu o svom radu. Verica Kalanović sutra dostavlja ostavku premijeru, saznaje RTS.

Lider G17 plus >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mlađan Dinkić podneo je ostavku na mesto potpredsednika Vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja, dan nakon što je premijer podneo zahtev za Dinkićevo  razrešenje sa funkcija u Vladi Srbije.  

Zahtev premijera za razrešenje Mlađana Dinkića sa funkcija u Vladi danas je stigao u Skupštinu Srbije.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović precizirala je da će na dnevni red sednice parlamenta, 21. februara, staviti isključivo dokument koji dostavi premijer, to jest, da od predsednika Vlade zavisi da li će poslanici raspravljati o predlogu za razrešenje ministra ekonomije ili će samo konstatovati njegovu ostavku.

Ukoliko premijer dostavi Dinkićevu ostavku, to će značiti da je uvažava, navela je Đukić-Dejanović.

"U cilju da ubrzam postupak i ne opterećujem rad Narodne skupštine, podnosim ostavku na mesto potpredsednika Vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja", rekao je Mlađan Dinkić.

"Želim da Vlada ostane stabilna do kraja mandata i ne želim da budem doživljen kao prepreka evropskim integracijama Srbije", istakao je Dinkić.

"U interesu konsolidacije privrede posle ekonomske krize, kao predsednik G17 plus, člana vladajuće koalicije, predložiću Vam kandidata za novog ministra ekonomije i regionalnog razvoja, kao i kandidate za nove ministre u resorima koji prema koalicionom sporazumu pripadaju G17 plus", poručio je Mlađan Dinkić.

Od sada će Dinkić obavljati posao šefa poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije, a njegova zamenica biće Suzana Grubješić, dosadašnja šefica te poslaničke grupe.

"Imajući u vidu da će imati više vremena, a poznato vam je kakvu energiju ima, mislim da će parlament u potpunosti oživeti i da će se fokus politike prebaciti malo više u parlament", kaže za RTS funkcioner G17 plus Vladimir Ilić.

Kako saznaje RTS, ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović svoju ostavku premijeru Cvetkoviću podneće sutra.

Vladimir Ilić kaže da će Dinkić, osim angažmana u parlamentu, razgovarati sa građanima širom Srbije i da će na najbolji način promovisati ideju Ujedinjenih regiona Srbije o decentralizaciji i regionalizaciji.

SPS: Razumna odluka G17 plus

Šef socijalista Ivica Dačić ponavlja da je odluka G17 plus da ostane u vlasti razumna i da bi mogla da donese mir.

"Ovde je suština da li državni organi funkcionišu? Dok oni funkcionišu, dok postoji parlamentarna većina, ne postoje formalni razlozi za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji. Juče nije ni bila namera da se izazovu vanedni izbori", kaže lider socijalista.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović saopštava da odluka premijera o razrešenju ministra za ekonomiju i ostavka ministarke za NIP neće negativno uticati na projekte u Kragujevcu. U to ga je, kaže, uverio predsednik Boris Tadić, ali i Mlađan Dinkić.

Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je da je stranka G 17 plus odlukom da ostane u vladi uputila jasnu poruku i pokazala racionalan odnos prema trenutnoj situaciji i budućnosti.

"U ovom trenutku vlada stabilna i Srbija nastavlja sa svim angažovanjima i aktivnostima na putu ka EU", poručio je Bradić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da ne postoje formalni razlozi za prevremene izbore, dok postoji parlamenarna većina i ocenio da je odluka G17 plus da ostane u vladi razumna.

"Nije pitanje da li će biti izbora, već je pitanje da li državni organi funkcionišu- dok oni funkcionišu, dok postoji parlamentarna većina, nema formalnih razloga za održavanje izbora", kaže Dačić.

SNS: Podele u G17 plus

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić ocenjuje da odluka Dinkića da premijeru podnese ostavku predstavlja njegov pokušaj da sačuva stranku i da odlazak iz Vlade predstavi kao sopstvenu odluku.

Nikolić kaže da Dinkić strahuje od raspada stranke, koja je, kako navodi, uzdrmana i podeljena.

"Kada predsednika jedne stranke 'najure' iz Vlade, i njegova stranka treba iz nje da izađe", kaže Nikolić.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić smatra da je Dinkić želeo da izbegne raspravu u parlamentu, pošto bi poslanici zahtev premijera Mirka Cvetkovića za njegovo razrešenje razmatrali, dok ostavku samo konstatuju.

Sa time se slaže i zamenik predsednika radikala Dragan Todorović.

"Očekivao sam ovakav razvoj događaja jer je Dinkić svestan da bi rasprava u skupštini dovela do toga da bi se u velikoj meri mnogi osvrnuli na njegov desetogodišnji učinak i da bi to za njega bilo jako loše" rekao je Todorović Tanjugu.

Premijer Mirko Cvetković juče je podneo zahtev za razrešenje ministra Mlađana Dinkića i državnog sekretara Slobodana Ilića.

Posle sednice Predsedništva G17 plus, ministarka Verica Kalanović odlučila je da podnese ostavku čelno mesto u Ministarstvu za Nacionalni inevsticioni plan. Ostali članovi G17 plus ostali su u Vladi.

Osim Dinkića i Kalanovićeve, G17 u Vladi ima ministre omladine i sporta - Snežanu Samardžić-Marković, kulture - Nebojšu Bradića i telekomunikacija i informacionog društva - Jasnu Matić. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ranije je podneo ostavku, a na njegovo mesto imenovan je dr Zoran Stanković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.