Dinkić obećao pomoć sindikatima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2010, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić obećao pomoć sindikatima

BEOGRAD -

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović i predsednici industrijskih sindikata ukazali su danas na probleme u privredi u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Srbije Mlađanom Dinkićem, koji im je obećao da će se založiti za rešavanje tih problema, saopštio je taj sindikat.

Sindikalni lideri su Dinkiću predočili na probleme zbog mnogobrojnih neuspelih privatizacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stečajeva i likvidacija preduzeća, na rast cena osnovnih životnih namirnica i energenata, niske zarade i nepostojanje granskih kolektivnih ugovora, saopštio je SSSS.

Predstavnici sindikata su posebno ukazali na probleme u oblastima metalske, tekstilne i hemijske industrije, energetike, građevinarstva, poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma, šumarstva, putne privrede i trgovine.

Oni su upozorili da će se najavljene izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju negativno odraziti na položaj sadašnjih i budućih penzionera i da će organizovati proteste širom Srbije da bi sprečili usvajanje takvog zakona.

Dinkić se, kako je saopšteno, složio sa predstavnicima sindikata da je neophodno zaključivanje granskih kolektivnih ugovora, kao i smanjenje nezaposlenosti i uravnotežen regionalni razvoj, prvenstveno u zaštiti najsiromašnijeg stanovništva.

Ocenivši da je situacija u zemlji i dalje složena, Dinkić je rekao da se "ipak vidi kraj velikim problemima" i izrazio očekivanje da će rast BDP u 2011. godini biti veći nego što je zvanično predviđeno.

Prema Dinkićevoj oceni, niska kupovna moć građana je ograničavajući faktor za pokretanje proizvodnje.

On je podržao napore sindikata za povećanjem minimalne cene rada, dodaje se u saopštenju SSSS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.