Dinkić moli Kineze za kredit

Izvor: Studio B, 07.Nov.2012, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić moli Kineze za kredit

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da bi u narednih nekoliko meseci trebalo da se pripremi nekoliko ugovora u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetike koje bi sa 1,8 milijardi dolara kredita podržala kineska Eksim banka.

Dinkić je, posle sastanka sa zamenikom kineskog ministra za trgovinu Džunom Šanom, izjavio da je vlada izuzetno zadovoljna brzinom kojom se izvode radovi na >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << mostu Zemun - Borča i revitalizaciji Termoelektrane Kostolac zbog čega je odlučila da kinesku vladu i Eksim banku zamoli da sa 1,8 milijardi dolara kredita podrži i druge velike investicione projekte u Srbiji.

On je naveo da je na sastanku koji su premijer Ivica Dačić i on imali sa Šanom dogovoreno da se intenziviraju kineske investicije u Srbiji. Dinkić je precizirao da se radi o tri nova autoputa - Beograd - Ljig, Pojate - Preljina, kao i autoputu od Novog Sada ka Rumi, Šapcu i Loznici i izgradnji novih kapaciteta u Termoelektrani Kostolac.

Prema njegovim rečima, na izgradnji ovih projekata učestvovale bi i srpske i kineske kompanije po istom modelu kao i na izgradnji mosta Zemun - Borča.

Kako je naveo, do sastanka mešovitih međuvladinih komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine u prvom kvartalu naredne godine bili bi pripremljeni ugovori sa Eksim bankom i izvođački ugovori tako da bi radovi trebalo da počnu na proleće iduće godine. Radovi na izgradnji u Termoelektrani Kostolac trebalo bi da počnu 2014. godine.

Dinkić je rekao da ministri Velimir Ilić i Verica Kalanović već razgovaraju sa kineskim kompanijama zainteresovanim da rade na ovim projektima i oni koji daju najnižu cenu dobiće posao. On je dodao i da je Ilić već završio razgovore za autoput Obrenovac - Ljig i da se uskoro očekuje potpisivanje predugovora sa jednom kineskom kompanijom i izrazio uverenje da će do kraja meseca biti potpisani predugovori i za druga dva planirana autoputa.

Kako je objasnio, posle toga biće urađene studije izvodljivosti koje će biti poslate na odobrenje Eksim banci. Prema rečima Dinkića, za ove investicije postoji kompletna projektna dokumentacija i izvršena je eksproprijacija zemljišta tako da izgradnja može da počne već na proleće.

On je napomenuo i da će od ovog meseca srpske turističke agencije početi da direktno dovode kineske turiste, umesto da kao do sada dolaze preko stranih agencija.

"Zahvaljujem kineskoj vladi na prijateljstvu i finansijskoj podršci koju pruža našem narodu i to je bio osnovni razlog zašto smo najveći deo naših garancija u budžetu u naredne četiri godine odvojili upravo za investicione projekte sa u saradnji sa Kinom", naveo je Dinkić.

Dinkić i Šan danas su potpisali i sporazum o donaciji kineske vlade Srbiji od milion evra koja će, prema rečima srpskog ministra, biti iskorišćena za pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Šan je istakao da je jedan od ciljeva njegove posete Srbiji realizacija dogovora čelnika dve zemlje, posebno 12 inicijativa koje je kineski premijer Ven Đabao najavio na Biznis forumu u Varršavi prilikom susreta sa premijerima zemalja centralne i istočne Evrope.

Prema njegovim rečima, zdravi i održivi ekonomski odnosi dve zemlje su u skladu sa interesima i Srbije i Kine, a zadatak mešovitih međuvladinih komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju, čiji su kopredsednici on i Dinkić, jeste podsticanje preduzeća da uspešno realizuju svoje projekte i dalji razvoj bilateralne trgovinske saradnje. On je rekao da je bespovratna pomoć pokazatelj prijateljskog odnosa kineskog naroda prema narodu i Vladi Srbije.

 

Dačić: Srbija se zalaže za unapređenje odnosa sa Kinom

Premijer Ivica Dačić ocenio je u razgovoru sa zamenikom ministra trgovine Kine Džung Šanom da se Srbija zalaže za unapređivanje odnosa sa tom državom.

Premijer je zahvalio na principijelnoj podršci koju Kina pruža očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, u skladu sa međunarodnim pravom, i izrazio uverenje da će predstojeći kongres Komunističke partije Kine dati novi impuls u razvoju ove prijateljske zemlje.

U saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima navodi se da Srbija i Kina imaju tradicionalno prijateljske odnose i da se u bliskoj budućnosti očekuje ubrzani razvoj ekonomske saradnje, kroz ostvarivanje strateškog partnerstva.

Kako je ocenjeno tokom sastanka, saradnja između dve zemlje će se bazirati na učešću kineske privrede u izgradnji infrastrukturnih objekata i ulaganjima u postojeće i nove proizvodne kapacitete u Srbiji.

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.