Dinkić: Srbija u STO možda u 2011.

Izvor: B92, Beta, 17.Mar.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Srbija u STO možda u 2011.

Beograd -- Srbija bi mogla da pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) 2011. godine, kaže ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

On kaže da Srbija prvo treba da ove godine prilagodi zakonsku regulativu i završi bilateralne pregovore sa članicama te organizacije.

"Nadamo se i da će pregovori koje trenutno vodimo sa Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Norveškom, Švajcarskom, Korejom, Ukrajinom, Ekvadorom i drugim zemljama uskoro biti završeni", kazao je Dinkić.

Prema rečima Dinkića, Srbija bi do sredine ove godine trebalo da u potpunosti prilagodi i sve zakonske akte, kao bi dobila potvrdu "da su potpuno kompatibilni sa zakonodavstvom 153 članice STO".

Dinkić je izrazio zadovoljstvo što je Srbija potpisala prvi bilateralni sporazum o liberalizaciji trgovine, roba i usluga sa Japanom, a u okviru pregovora koje od 2005. vodi sa STO. "Jako je važno što je Japan zemlja sa kojom smo okončali bilateralne pregovore, jer je jedan od najvažnijih partnera u okviru STO", kazao je on.

"Važno je što je Japan u pregovorima sa nama pokazao izuzetnu fleksibilnost u razumevanju za našu privrednu situaciju", rekao je Dinkić i istakao kakao smatra da je sa tom zemljom napravljen "dobar sporazum".

Govoreći o koristi koje će Srbija imati od pristupa STO Dinkić je naveo da je članstvo u toj organizaciji preduslov za učlanjenje zemlje u Evropsku uniju. Dodao je da će Srbija imati lakši pristup na tržište zemalja članica STO, domaći izvoznici će biti zaštićeni ukoliko neka od članica STO samostalno uvede protekcionističke mere, ali će Srbija morati da ima i predvidljive uslove poslovanja.

Članstvo u STO omogućiće da Srbiji dobije bolji kreditni rejtinga i više ozbilnijih i većih stranih investitora, kazao je Dinkić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.