Dinkić: Sledeće nedelje kandidat

Izvor: B92, Tanjug, 09.Apr.2010, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Sledeće nedelje kandidat

Beograd -- Tokom sledeće nedelje biće objavljeno ime kandidata za guvernera Narodne banke Srbije (NBS), kaže ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Dinkić dodaje da će kandidat najpre morati da obrazloži svoj program kada je monetarna politika u pitanju. On je podsetio da se guverner NBS bira većinom glasova poslanika Skupštine Srbije.

Na pitanje kakva bi trebalo da bude "politika" novog guvernera, Dinkić je odgovorio da, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema njegovom mišljenju, treba da bude ista kao i Radovana Jelašića.

Osim lidera G17 koji želi jakog guvernera, za veći uticaj prvog čoveka centralne banke zalaže se i DS koji je „apsolutno protiv slabljenja funkcije guvernera”, rekla je Jelena Trivan, portparol te stranke, uz napomenu da je novi zakon idealna prilika da se pozicija guvernera ojača.

Stručnjaci, međutim, iako ne spore značaj njegove nezavisnosti, za to su da se pojača uloga Saveta guvernera s argumentacijom da se time smanjuje politički, ali i profesionalni hazard prvog čoveka na čelu centralne bankarske institucije.

O tome šta je preče uraditi – izabrati guvernera ili doneti novi zakon o NBS – postoji saglasje između dosadašnjeg guvernera Radovana Jelašića i potencijalnog kandidata kao što je Dušan Vujović, ekspert Svetske banke, da guvernera treba izabrati što pre, i to pre usvajanja izmena zakona o NBS.

Odlazeći guverner NBS Jelašić podneo je ostavku 23. marta iz ličnih razloga i najavio da će na tom mestu ostati do izbora novog guvernera. Beogradski mediji uveliko spekulišu da je najjozbiljniji kandidat za novog guvernera Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, predsednik Saveta NBS i ekonomski savetnik premijera Srbije.

Član Saveta NBS Milojko Arsić ne spori da se guverner može izabrati i po sadašnjim propisima i dodaje da će dalji razvoj događaja zavisiti od dogovora u vladajućoj koaliciji.

"Ukoliko se oni sporazumeju, brzo će se doneti zakon, a uskoro bi bio izabran i guverner. Ako ne bude sporazuma o predloženim rešenjima, a trenutno ne postoji saglasnost u vladajućoj koaliciji za izmene aktuelnog zakona kojima bi se ojačala uloga Saveta NBS i smanjile ingerencije guvernera, dobićemo novog guvernera pre zakona", smatra Arsić koji je, inače, zagovornik shvatanja da Savet treba da dobije veće ingerencije jer je suština da centralna banka bude nezavisna, a ne sam guverner.

Profesor Ekonomskog fakulteta Đorđe Đukić kaže da će jačanje uloge Saveta NBS od nas tražiti i EU, jer je takvo kolektivno telo u kome postoji koncentracija pameti garant da grešaka neće biti ili će ih biti manje nego u slučaju da se moć koncentriše kod jednog čoveka na koga političari, koji su ga predložili i izabrali, mogu da utiču kuda da plovi monetarni brod.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.