Dinkić: Sledeće nedelje ime novog guvernera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2010, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Sledeće nedelje ime novog guvernera

BEOGRAD - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je večeras da će tokom sledeće nedelje biti objavljeno ime kandidata za guvernera Narodne banke Srbije (NBS), koga će predložiti vladajuća koalicija.

Dinkić je, gostujući na Studiju B, kazao da će kandidat najpre morati da obrazloži svoj program kada je monetarna politika u pitanju.

On je podsetio da se guverner NBS bira većinom glasova poslanika Skupštine Srbije.

Na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kakva bi trebalo da bude "politika" novog guvernera, Dinkić je odgovorio da, prema njegovom mišljenju, treba da bude ista kao i Radovana Jelašića.

Odlazeći guverner NBS Jelašić podneo je ostavku 23. marta iz ličnih razloga i najavio da će na tom mestu ostati do izbora novog guvernera.

Beogradski mediji uveliko spekulišu da je najozbiljniji kandidat za novog guvernera Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, predsednik Saveta NBS i ekonomski savetnik premijera Srbije.

Ministar Dinkić je izjavio da će Srbija u prvom kvartalu ove godine izaći iz recesije, ali da to ne znači da će građani "automatski živeti bolje".

Dinkić je kazao da je realno očekivati da će se u Srbiji bolje živeti od naredne godine. On je ponovio da bi plate i penzije trebalo da budu odmrznute od septembra i da će na tome insistirati i tokom razgovora s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, koji će posetiti Srbiju u maju.

Dinkić je pozitivno ocenio to što će bruto domaći proizvod biti veći za nekoliko procenata u prvom kvartalu ove godine.

"To će biti prvi pozitivni pomak posle četiri uzastopna negativna kvartala", kazao je Dinkić.

On je kazao da je dobro i to što je u prva dva meseca ove godine izvoz porastao za 12 do 13 procenata u odnosu na isti period lane, a da se smanjuje i spoljnotrgovinski deficit.

Dinkić je, međutim, ocenio da je najveći problem nezaposlenost, koja je, kako je kazao, nikad veća u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.