Dinkić: Vojvodina mora ponovo da bude motor razvoja Srbije

Izvor: Press, 05.Okt.2013, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Vojvodina mora ponovo da bude motor razvoja Srbije

URS ima pripremljen nacrt zakonskog predloga o finansiranju Vojvodine i spreman je o njemu da razgovara sa predstavnicima pokrajine i drugima, kao i da svesrdno pomogne u donošenju tog važnog zakona, istakao je on na skupu na kojem je formiran novi Pokrajinski odbor URS.
Obraćajući se članovima pokrajinskog rukovodstva te stranke i gostima u Amfiteatru “Spensa”, Dinkić je rekao da ideja regionalizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i decentralizacije mora da uspe u Srbiji, jer je duboko pravedna i poručio građanima u pokrajini da nikad ne traže od nekog ono što im ne pripada ali i da ne daju ono što je njihovo.
“Autonomija Vojvodine svakako, u okviru Srbije”, rekao je Dinkić naglašavajući da Vojvodina ponovo mora da bude motor razvoja Srbije, u kojem će ljudi dobro živeti od svoga rada, bez obzira na to da li ćemo ući u EU jer, kako je rekao, prijem u Uniju ne zavisi samo od nas.
Govoreći o političkim aktivnostima URS-a, on je napomenuo i da će ta stranka predložiti Narodnoj skupštini donošenje zakona o direktnom izboru gradonačelnika odnosno predsednika opština, kao i odbornika u opštinama i gradovima i dodao da bi ta dva zakonska predloga trebalo da idu u paketu.
Tražiće URS i izmene zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije kako bi Vršac, Kikinda i jos neki dobili status grada a spremio je i predlog zakona o naknadama za šume, vode i rudna bogatstva, kako bi prihode po tim osnovama imale i opštine i pokrajina a ne samo država, kazao je Dinkić.
Napominjući da nije slučajnost što je baš danas, na 13. godišnjicu petooktobarskih promena u Srbiji, formiran novi Pokrajinski odbor URS, Dinkić je istakao da se “za razliku od nekih” ponosi 5. oktobrom ali je dodao da se moglo uraditi više u proteklih 13 godina.
On je rekao da će URS, kao opoziciona partija od pre mesec dana, podržati sve ono što Vlada Srbije dobro preduzima radi ali i da neće ćutati o svemu za šta smatra da nije dobro za građane.
“Srbiji i Vojvodini trebaju konkretne akcije i rezultati a ne priče, parole i doskočice”, naglasio je lider URS-a i upitao članove republičke vlade zašto se ne okrenu rešavanju konkretnih ekonomskih i drugih problema, jer je suviše vremena izgubljeno.
Danas je “jedina i glavna ideologija” kako da ljudima obezbedimo posao i normalan život, istakao je Dinkić i upozorio da se ne bi smelo ići na smanjivanje plata i penzija nego na jače investiranje, smanjivanje birokratije, giljotinu nepotrebnih propisa i uopšte na modernizovanje našeg društva.
On se usprotivio nameri novog ministra privrede Saše Radulovića da ukine državni program podsticaja investicija i otvanja novih radnih mesta i naglasio da je to “jedina stvar koja je bila dobra u ovih šest godina”, što je potvrđeno na primeru dovođenja Fijata.
Izvoz iz Srbije u julu ove godine iznosio je 1,1 milijardu evra, zahvaljujući pre svega Fijatu, rekao je Dinkić i podsetio da za atomobilsku industriju u našoj zemlji radi još oko 150 domaćih kompanija.
Predsednik URS je istakao i da veća pažnja mora biti posvećena poljoprivredi, u kojoj imamo velike mogućnosti naročito u Vojvodini i dodao da je saradnja sa UAE veoma bitan korak u razvoju srpskog agrara.
U Vojvodini se mora raditi i na unapređivanju prehrambene industrije i energetike, a pokrajini su potrebni i reindustrijalizacija kao i razvoj usluga i sektora informacionih tehnologija, kazao je Dinkić.
Učesnicima skupa obratili su se i predsednik Pokrajinskog odbora URS Ðorđe Ðukić, zamenik predsednika tog odbora Ana Novaković kao i trojica od ukupno pet potpredsednika vojvođanskog odbora URS-a.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Dinkić: Vojvodina mora biti motor razvoja Srbije

Izvor: RTS, 05.Okt.2013

Ujedinjeni regioni Srbije daće punu podršku donošenju Zakona o finansiranju Vojvodine jer ta pokrajina mora ponovo biti motor razvoja Srbije, rekao Mlađan Dinkić na skupu na kojem je formiran novi Pokrajinski odbor URS-a. ..Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je u Novom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.