I vlast i opozicija se plaše naših ideja

Izvor: Politika, 04.Jun.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I vlast i opozicija se plaše naših ideja

Ujedinjeni regioni Srbije će biti među prve tri plasirane partije na sledećim izborima. –Stranke ne treba da vode javna preduzeća, ali treba da imaju svoje predstavnike u upravnim odborima

Posle sakupljenih više od pola miliona potpisa građana za predlog decentralizacije Srbije, lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić došao je na intervju zadovoljan, samouveren i, kao i obično, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pun energije. Iako mu je bilo ponuđeno da intervju počne izborom između svojih dobrih i loših strana, rekao je da je spreman na sve i da ide dalje bez obzira na to ko ga kako vidi.

Šta je on danas? Kritikuje Vladu, a s druge strane nema opozicione stranke koja njega ne napada. Na primedbu da, kako stvari sada stoje,još nikome ne pada na pamet da krene za njim, on odlučno odgovara da njemu ne pada na pamet da idem s drugima.

Ova situacija me samo uverava da je ovo što radim dobro, jer se neki naši konkurenti, bilo da su u vlasti ili opoziciji, plaše naših ideja i dobrih rezultata na izborima. Jer,da nije tako,svi bi nas voleli. Uplašio bih se kada bi me politički konkurenti voleli. Ovako, pošto znaju da imamo jedan od najboljih programa na političkoj sceni, onda nas se plaše. A mnogo je više onih koji bi da idu u postizbornu koaliciju s nama, to ćete videti. Ja ne znam ko ne bi hteo, možda jedna jedina stranka u Srbiji – SRS.

Stiče se utisak da najveća vladajuća stranka nije na liniji Vašeg koncepta decentralizacije.

Na rečima jesu, a na delima će to, verujem, pokazati polovinom juna, kada će naši zakoni biti na dnevnom redu u Skupštini.

Kada potpredsednica DS-aJelena Trivan kaže da je njena stranka za „istinsku decentralizaciju“, a trenutno Vas ne podržavaju, znači da oni misle da Vaša nije „istinska“?

Svakodnevno razgovaramo s koalicionim partnerima i verujem da će nas podržati. Imamo sednicu 7. juna na kojoj će biti samo dva zakona iz evropske agende. Prvi zakoni posle toga koji će ići u Skupštinu, sredinom juna, jesu naši zakoni, pre svega predlog zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Još je samo potrebno da prikupimo potpise najmanje 84 poslanika da bi to stavili na dnevni red. A te potpise ćemo imati sledeće nedelje.

Ali, imate samo 24 poslanika?

Imamo i više od pola miliona potpisa građana, gledajte i ne brinite.

Da li ste svoj koncept prvo ponudili partnerima u vlasti?

Naravno, mi smo platformu za decentralizaciju Srbije suštinski prvi put promovisali pre godinu dana, kada smo osnovali URS. Onda smo i zvanično napravili jedan dokument, angažovali ljude iz Evropskog komiteta regiona da nam pomognu u pravljenju platforme da vidimo koja su sve iskustva drugih evropskih zemalja. Pošto smo videli da kod drugih stranaka ne postoji želja da to razmatraju prioritetno – dakle,niko nije bio protiv, ali nikome to nije bio prioritet u tom trenutku – mi smo smatrali da je to, osim evropskog puta Srbije, glavno unutrašnje pitanje u zemlji i zato smo krenuli da sakupljamo potpise od građana.

Kako onda razumeti rečenicu Dobrice Ćosića koji je u intervjuu „Politicirekao da u Srbiji demokratija više ne može da se dokazuje izdajom državnih i nacionalnih interesa?

Slažem se. Inače moram da zahvalim Dobrici Ćosiću što je podržao našu inicijativu za decentralizaciju Srbije.

Ne, nije je podržao.

Ja sam shvatio da jeste.

Ćosić je rekao da to pogoduje dezintegraciji države, s obzirom na težnje Sandžaka i delova Vojvodine koji imaju „vlastodržačke ambicije motivisane regionalnom dezintegracijom Srbije“.

Uvažavam mišljenje gospodina Ćosića, ali u našoj praksi je obrnuto, centralizam slabi državu, teritorije se prazne od stanovništva, bogati postaju još bogatiji, a siromašni siromašniji...Drugo, ja sam shvatio da se Ćosić slaže da je decentralizacija evropska vrednost i da je sprovedena u čitavoj EU, ona znači jačanje gradova i opština, jačanje Kragujevca, Subotice, Čačka ili Užica, i to samo može da učvrsti Srbiju, jer je to jačanje lokalne samouprave koja ima veliku tradiciju u Srbiji.

Kada ste spomenuli Užice, pokrenuta je inicijativa da DS napusti koaliciju sa URS-om, zato što su gradske vlasti izračunale da na osnovu uvećanja prihoda iz budžeta od 368 miliona dinara, koje Vi predlažete u okviru decentralizacije, na ime povećanih nadležnosti imaju uvećanje troškova za izdatke u prosveti i zdravstvu od 400 miliona.

Protivnici decentralizacije plasiraju neistine jer nemaju nijedan drugi argument. Naš predlog donosi više novca svim opštinama, a nadležnosti se ne povećavaju, ostaju iste. Ja lično mislim da vi kasnite sa informacijamai da je to bila priča od pre nekoliko dana. Oni su u međuvremenu revidirali svoje stavove.

Hoćete da kažete da se to neće dogoditi?

Videćemo, za sada je očigledno da se užički gradonačelnik (Jovan Marković, DS, prim. aut.) uplašio naše inicijative i nije smeo da stane iza nje zbog autocenzure. Nije znao šta će o toj inicijativi misliti vrh njegove stranke.

Znači da mu je vrh stranke rekao da izađe iz koalicije s Vama?

Ako vi mislite da su stranke toliko koordinisane, onda imate previše dobro mišljenje o našim političkim strankama, a daleko smo od toga. Činjenica je da Užice treba da dobije iz budžeta oko 400 miliona dinara više na osnovu zakona koji predlaže URS, a gradonačelnik Užica, koji nema objašnjenje za svoje sugrađane zašto je protiv takve inicijative (a u Užicu mi imamo 12.000 potpisa), onda je izmislio da će opštine plaćati plate učiteljima i profesorima i sl.,što mi uopšte ne predlažemo jer sam ja pisao zakon i dobro znam. Znači, to je bila laž koja je lansirana i meni je žao što suvašenovinepreneleto na naslovnoj strani.

Nedavno ste Borisu Tadiću rekli da „ne treba da slika stvari belo ako su one crne“. Da iskoristim Vaš slikovit rečnik: dokle će to „foliranje“ da traje?

Stvari jesu crno-bele, samo je bitno da nikada ne mogu biti niti skroz crne, niti skroz bele. Bitno je napraviti takvu državu u kojoj će ta belina da bude što veća. Treba dobre primere isticati, ali ne treba bežati od crnih primera nego ih sagledati realno i rešavati. Mislim da isuviše marketinga danas opredeljuje neke delove ekonomske politike. Čist marketing je držanje ovakvog veštačkog kursa dinara, a jako velika šteta za privredu. Ovo što radi Centralna banka je čisto subvencionisanje uvoznika, a ja sam za to da se subvencionišu izvoznici.

Viđate li se opet s Borisom Tadićem i šta su teme o kojima razgovarate?

Da. Evropska agenda i decentralizacija.

I, od čega mu je gore?

Borisa Tadića gledam kao na jednog od koalicionih partnera i tu nema nikakvih emocija. Mi sarađujemo, imamo istu viziju evropskog puta Srbije i verujem da imamo isti pogled ka decentralizaciji.

Jeste li imali kontakte s naprednjacima po tom pitanju?

Mi nemamo nikakve kontakte s njima i uopšte ne znam šta oni misle o tome.

Ne očekujete da biste s njima mogli biti u sledećoj vladi?

Mi, prvo, ne razmišljamo o sledećoj vladi jer su izbori poprilično daleko. Nego razmišljamo o tome kako da sprovedemo ono za šta nam je narod sada dao ovoliku podršku.

Ako vaši predlozi zakona ne prođu u Skupštini, da li će to podrazumevati vaš konačan izlazak iz Vlade?

Zakoni će proći. Ne razmišljam negativno, samo pozitivno.

Ali uvek uzmete u obzir sve teškoće?

Ja uvek imam alternativne ideje i uvek razmišljam o svim mogućnostima, ali ovo je izuzetak. Predlog URS-a je dobio toliku podršku naroda i nijedna stranka zapravo nema ozbiljnih primedbi. Na sastancima je bilo pitanje kako da ovaj sistem bude održiv sa aspekta centralne države, jer mi ovim prebacujemo znatnasredstva iz Republike ka gradovima i opštinama. Dao sam kolegama odgovore, i Đilas je dao konstruktivan doprinos, tako da verujem da ćemo to zajedno usvojiti.

Ivica Dačić je rekao jednu rečenicu koja je u DS-ushvaćena kao slabašan pokušaj rušenja Vlade, pa sada mora brže da „vrti pedale“. Kakva je Vaša procena, ko od vas dvojice može to bolje da uradi?

Dačić ima pravo na svoju politiku i ja neću da se mešam u stavove njegove stranke. Nama Dačić nije konkurent na izborima, pošto ćemo mi biti daleko ispred njega.

Znači,predviđate da će se „ugruvati“?

Ne, samo mislim da svako ima pravo da zastupa svoju politiku, a građani su ti koji ocenjuju ispravnost te politike.

Takođe, sada kada ste ugroženi kažete da ćete se boriti protiv partokratije, a 10 godina ste koristili taj sistem...

Prvo nisam ugrožen, drugo, ušao sam u politiku kada su velike stranke već uspostavile taj sistem. Nisam ja kreirao partokratiju, većdrugi. Umesto demokratije, ovde vladaju političke elite iz Beograda u svojim partijama i onda imate negativnu selekciju u kojoj najbolji ljudi ne mogu da dobiju šansu da dođu na najodgovornija mesta na koja dolaze poslušnici, po partijskoj liniji.

A koliko ste donedavno imali predsednika upravnih odbora?

Ja smatram da partije treba da imaju predstavnike u UO jer je to država, a stranke je birao narod. Ali partije ne treba da vode javna preduzeća. E, to je razlika.

Mora da se napravi konsenzus da to prestanu sve partije istovremeno.

Hoćete li Vi prvi to da to uradite? Ko je spreman da se odrekne tih privilegija?

Sistem se neće promeniti ako to uradi samo jedna stranka. Ja mislim da i Boris Tadić ima slično mišljenje o ovom problemu i da ćemo to urediti zakonom.

Pa, barem ste Vi s malo procenata imali veliko učešće.

Ne, nikada. Zašto bi nam to neko dao? Pozicije su se uvek delile prema koalicionim sporazumu koji se bazirao na broju poslanika u parlamentu.

Možda zato što ste sposobni da to izdejstvujete?

Ja se ne stidim svoje sposobnosti. Naprotiv, mislim da smo mi uvek imali malo u odnosu na naše rezultate u državnim institucijama.

Biljana Mitrinović

-----------------------------------------------------------

Ko je doveo „Beneton“ i „Fijat“

Da li je to stranačka promocija i predizborna kampanja kada Vi otvarate fabrike „Benetona?

Svako od političara ko uradi nešto dobro za Srbiju treba to i da promoviše. Mislim da ne treba niko da promoviše nešto što nije uradio. Ja se nikada nisam slikao kod npr. vreće heroina koju je policija zaplenila, a mogli ste da vidite mnoge druge ministre koji vode neke desete resore kako prisustvuju otvaranju privrednih objekata. Kudaću ja da idem kao ministar ekonomije i kao neko ko je doveo tolike investitore u Srbiju – nego da promovišem otvaranje tih objekata?

Vaš zadatak kao ministra nije bio da direktno „za rukavdovedete investitore, nego da obezbedite takvu klimu u državi da mogu da ih dovedem i ja ili bilo ko.

To je onda pogrešno shvatanje zadatka ministra ekonomije. Moj zadatak je i jedno i drugo. „Fijat“nikada ne bi došao samo zbog klime.

Nego je došao zbog Vas...

Tako je, došao je zbog toga što smo mi u pregovorima koje smo imali ponudili mnogo bolje uslove nego što bi imali da su pravili fabriku u Rumuniji. I to ne važi samo za Srbiju.

objavljeno: 05.06.2011
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić: I vlast i opozicija se plaše naših ideja

Izvor: S media, 05.Jun.2011, 00:34

Ujedinjeni regioni Srbije će biti među prve tri plasirane partije na sledećim izborima. –Stranke ne treba da vode javna preduzeća, ali treba da imaju svoje predstavnike u upravnim odborima - kaže Mlađan Dinkić. ..Posle sakupljenih više od pola miliona potpisa građana za predlog decentralizacije...

Nastavak na S media...

Dinkić: Plaše nas se i vlast i opozicija

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jun.2011

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da se i vlast i opozicija plaše njihovih ideja i dobrih rezultata na izborima, ocenjujući da će URS biti među prve tri plasirane partije na sledećim izborima...Dinkić je, takođe, izrazio uverenje da će DS podržati koncept decentralizacije...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.