Dinkić: Nastavak privrednog rasta u 2011.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2010, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Nastavak privrednog rasta u 2011.

BEOGRAD - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da će tekuća godina biti teška za građane, ali da se u 2011. može očekivati nastavak privrednog rasta, uz bolji životni standard ljudi.

Dinkić je rekao da u narednom periodu treba računati i na otvaranje novih radnih mesta, uz solidnu stopu rasta i istovremenu preorijentaciju naše privrede na izvoz, koji je u prva dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << meseca ove godine uvećan, ali ne u dovoljnoj meri. On je najavio i otvaranje novih fabrika i dovođenje investitora.

Osnovni prioritet države i vlade u narednom razdoblju treba da bude unapređenje preduzetništva i otvarenje što većeg broja novih radnih mesta, naglasio je Dinkić u izjavi za televiziju B-92.

Pomažemo preduzećima

"Pomažemo malim i srednjim preduzećima, ali vodimo računa i o onima koji rade u velikim preduzećima", rekao je Dinkić i podstio da je nedavno osnovan i Savet Ministarstva ekonomije za mala i srednja preduzeća, koji bi trebalo da pomogne usponu preduzetničke aktivnosti. Dinkić je podsetio da je privredi odobreno kredita u vrednosti 350 miliona evra.

Komentarišući predloge da se uveća porez na dodatu vrednost (PDV), uz istovremeno smanjenje nameta na zarade, Dinkić je ocenio da bi bilo dobro da se smanji porez na plate i da postoji ideja da se uvede jedinstvena stopa PDV-a od 18 procenata, a da pojedini proizvodi, kao što je hleb, ne budu oporezovani.

Bilo bi najbolje, smatra Dinkić, da se reforma u oblasti poreza usvoji na jesen, a primena novih propisa iz te oblasti počne od 1. januara iduće godine.

Dinkić se založio za odmrzavanje plata u septembru i najavio da će se o tome u maju pregovarati sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda. On je u isto vreme najavio dalju akciju za sprovođenje "giljotine propisa" i smanjenje zaposlenih u državnoj administraciji.

Nema otpremnina i vraćanja

Dinkić je rekao da neće biti moguće da neko uzme otpremninu i da se vrati na posao, nego će to moći samo onaj ko ide u penziju ili radi novi posao, jer država treba da vodi računa o onima koji su bolesni, siromašni, a ne o onima koji odbiju ponuđeno radno mesto, kazao je on.

Govoreći na temu privatizacije Dinkić je rekao da zemunsku "Galeniku" ne treba privatizovati, ako se na tender ne javi kompanija koja nije iz svetskog vrha, među najboljih 10 u farmaceutskoj industriji.

Kompanija JAT mora, što pre, da iskoristi avans plaćen Erbasu, rekao je Dinkić, ocenivši da je nacionalnoj avio-kompaniji potrebno najmanje 10 aviona u narednih godinu dana, kao i strateški partner.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.