Dinkić: Namešteni konkursi za direktore

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jun.2011, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Namešteni konkursi za direktore

Lider Ujedinjenih regiona Srbije i vladajuće stranke G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da su javni konkursi za direktore javnih preduzeća "u većini slučajeva namešteni".

Zato, kako smatra, konkursi nisu dovoljni za razbijanje "partokratije" i za profesionalizaciju preduzeća koja su dosad svim strankama služila kao "plen".

"Potrebno je promeniti sistem, pre svega zakone koji to uređuju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << a izbor menadžera u javnim preduzećima prepustiti nezavisnim profesionalnim agencijama po proceduri po kojoj se biraju i direktori privatnih kompanija", rekao je Dinkić za "Blic".

Donošenje novog zakona kojim bi se u suštini razbio postojeći sistem partijske države, prema Dinkiću, verovatno nije moguće do kraja godine jer je već počela predizborna kampanja.

Dinkić tvrdi da je URS spreman da se odmah donesu novi zakoni.

"Predlažemo da se u zakon o javnim preduzećima unesu dve ključne novine, da se ukinu upravni odbori - da partije ne bi mogle da delegiraju svoje ljude u njih, i da se Vladi oduzme pravo da imenuje direktore javnih preduzeća", rekao je Dinkić.

Prema njegovom predlogu, umesto Vlade to bi činile profesionalne agencije za upravljanje kadrovima, koje već postoje, a na osnovu javnih konkursa, uz kontrolu medija i nezavisnih tela.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.