Dinkić – „Kurir” 8:0

Izvor: Politika, Fonet, 25.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić – „Kurir” 8:0

Pravosnažno okončan samo jedan od 14 procesa koje lider G17 plus vodi protiv beogradskog dnevnika

Još jednu „bitku” u „sudskom ratu”, koji između Mlađana Dinkića i redakcije lista „Kurir” traje već više od pet godina, dobio je ove nedelje srpski ministar ekonomije i regionalnog razvoja, jer je presudom Prvog opštinskog suda u Beogradu izdavač ovog dnevnika „Kurir – net d.o.o.”, kažnjen sa 700.000 dinara. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Dinkić je, inače, protiv „Kurira”, dosad, tabak presavijao 14 puta, ali je samo jedan proces pravosnažno i završen, početkom 2008. godine. Reč je o procesu u kojem je lider G 17 plus beogradski dnevnik tužio zbog tekstova naslovljenih sa „Dinkić dobio 100.000,00 evra od uvozničkog lobija” i „Upad u banke, muvatori” tražeći kao odštetu 10.000.000 dinara. Dinkić je, međutim, presudom dobio „samo” 1.400.000 dinara (oko 15.000 evra). Ta suma je kasnije i uplaćena na Dinkićev račun, što je lider G17 plus i potvrdio kasnije u predizbornoj kampanji, objašnjavajući tako promene u svojoj imovinskoj karti.

Prvostepene presude postoje za još sedam slučajeva, ali trenutno oni se nalaze pred Okružnim sudom, s obzirom na to da su se i „Kurir” , ali u nekoliko slučajeva i Dinkić žalili na presude Prvog opštinskog suda u Beogradu.

Istovremeno, pred istim sudom nalaze se još četiri Dinkićeve tužbe protiv ovog lista, a još dve podnete su pred Trećim opštinskim sudom u Beogradu.

U svim dosadašnjim tužbama Dinkić je tražio da mu se, na ime odštete, isplati ukupno 97 miliona dinara. Od zahtevanih 57 miliona dinara, koliko je tražio u dosad okončanim procesima (prvostepeno i pravosnažno), međutim, osim već pomenutih 1,4 miliona, Dinkić nije dobio više ni dinar, iako je prema ostalim prvostepenim presudama „Kurir” obavezan da mu isplati još 2.020.000 dinara.

U preostalih šest postupaka koji su u toku, Dinkić traži još 40 miliona dinara. Istovremeno, po osnovu raznih taksa za tužbe i presude, Dinkić je dosad morao da izdvoji više od 670.000 dinara.

Advokat Mlađana Dinkića Željko Ristić očekuje da bi ostali drugostepeni procesi mogli da budu okončani u narednih nekoliko meseci, s obzirom na to da se, kako kaže, slučajevi pred Okružnim sudom obično završavaju u roku od šest meseci do godinu dana.

M. R. P.

[objavljeno: 26/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.