Davinić podneo krivičnu prijavu protiv Dinkića

Izvor: Blic, 03.Jun.2010, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davinić podneo krivičnu prijavu protiv Dinkića

Bivši ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić izjavio je danas da je podneo krivičnu prijavu protiv Mlađana Dinkića zbog toga što je, kako tvrdi, u vreme dok je bio ministar finansija obećao Izraelcima da će naći sredstva iz budžeta za zakup satelita.

Davinić je na konferenciji za novinare rekao da je krivičnu prijavu podneo i protiv profesora prava Stevana Lilića zato što je njegovo svedočenje na arbitraži u Londonu pomoglo Izraelcima da dobiju postupak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao i protiv Verice Kalanović zbog, kako je naveo, izjava kojima je uticala da Srbija izgubi arbitražni postupak u Londonu.

Prema Daviniću, Verica Kalanović je na sednici Vlade 2008. godine izjavila "da se radi o korupcionaškom poslu i da će Srbija sigurno izgubiti arbitražni spor i morati da plati odštetu od 45 miliona evra".

Ugovor o zakupu satelita od firme "Imidžset" tadašnji ministar odbrane SCG Davinić potpisao je 2005, a međunarodna arbitraža je utvrdila da Srbija treba da plati 36 miliona evra, u skladu sa odredbama tog dokumenta. Protiv Davinića Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu zbog krivičnog dela zloupotrebe

službenog položaja.ž

"Mlađan Dinkić će morati da objasni na osnovu kojih je ovlašćenja oktobra 2005. rekao ambasadi Izraela u Beogradu da je Vojska Srbije i dalje zainteresovana za nabavku satelita i zbog čega je obećao da će naći sredstva u redovnom budžetu za te potrebe", rekao je Davinić.

Davinić je zapitao zašto se Dinkić kao tadašnji ministar finansija, kako je naveo, uplitao u nabavku prskalica i vatrogasnih kola i opreme za vojsku kada za to nije bio stručan ni nadležan.

Davinić tvrdi da je Dinkić govorio da su vojsci potrebni satelitski snimci, kao i da je sve radjeno bez konsultacija sa Svetom ministara Državne zajednice Srbija i Crna Gora u čijoj su nadležnosti bila pitanja odbrane.

Davinić je naveo da je krivičnom prijavom obuhvaćen i Stevan Lilić koji je kao svedok suprotne strane tvrdio da ministri mogu da zaključuju obavezujuće ugovore za državu bez saglasnosti vlade i bez podnošenja ugovora na odobrenje.

"To je arbitraži u Londonu bio dodatni razlog da presudi protiv nas", kazao je Davinić i istakao da te tvrdnje Lilića nisu tačne. Davinić tvrdi da se podizanjem otpužnice protiv njega neće moći utvrditi puna istina, kao i da je za utvrdjivanje istine potrebno istražiti postupke Dinkića, Lilića i Kalanovićke u vezi sa zakupom

satelita od Izraelaca.

Prema njegovim rečima, novac za zakup satelita je trebalo da bude obezbedjen iz Fonda za reformu vojske koji je osnovao Savet ministra SCG, ali se od toga odustalo jer je prodaju vojne imovine, kako je rekao, blokirao Dinkić, pa se zbog toga odlučilo da zakup ide preko Jugoimport SDPR.

Davinić je rekao da je u Parizu bio sa tadašnjim predsednikom Državne zajednice SCG Svetozarom Marovićem kako bi Izraelcima rekli da ne mogu da zaključe ugovor, jer nije bilo novca iz Fonda za reformu vojske.

Davinić nije, medjutim, odgovorio na pitanje zašto je ipak potpisao ugovor o zakupu satelita navodeći da je to pitanje o kome će se izjašnjavati na sudu. Davinić je samo rekao da to nije ugovor već nacrt ugovora.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.