Budžet u Skupštini

Izvor: RTS, 23.Dec.2010, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet u Skupštini

Poslanici Skupštine Srbije završili načelnu raspravu o budžetu za 2011. godinu, koji predviđa budžetski deficit od 120,5 milijardi dinara. Razvoj i štednja dva osnovna principa predloženog budžeta, rekao premijer Mirko Cvetković.

Skupština Srbije završila je raspravu u načelu o predloženom budžetu za 2011. godinu koji predviđa prihode od 724,4 milijarde dinara, rashode od 844,9, a deficit od 120,5 milijardi dinara.

Porez na dodatu vrednost na hotelijerske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << usluge neće se povećavati, rečeno je u Ministarstvu ekonomije Srbije.

Na inicijativu ministra ekonomije Mlađana Dinkića postignut je dogovor sa Ministarstvom finansija, koje je prihvatilo predlog da se budžet Ministarstva ekonomije smanji za 300 miliona dinara, koliko se očekivalo od povećanja PDV-a na hotelijerske usluge.

U Ministarstvu ekonomije istakli su da je pokrenuta procedura u Skupštini Srbije, kako bi se pred poslanicima našao amandman na izmene Zakona o PDV-u.

Udruženje za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Srbije juče je upozorilo da bi najavljeno povećanje PDV-a sa osam na 18 odsto ugrozilo poslovanje hotelijerske, a time i ukupne turističke i ugostiteljske delatnosti.

Predloženi budžet za narednu godinu poslanicima su obrazložili predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i ministarka finansija Diana Dragutinović.

"Razvoj i štednja su dva osnovna principa predloženog budžeta za 2011. godinu, koji je, kako je rekao, realan i predstavlja objektivni odraz ekonomske snage Srbije", naveo je premijer u obraćanju poslanicima.

"Sprečili smo kolaps privrede, masovna otpuštanja i bankrot banaka, dok su razvijenije zemlje prošle, mnogo gore", podsetio je Cvetković i dodao da je vlast u teškoj godini preduzimala efikasne antikrizne mere, a predloženi budžet osigurava "dostojanstven život građana".

"Vlada će u 2011. godini voditi stabilnu politiku bez eksperimentisanja i improvizacije, jer je to godina u kojoj počinje realizacija novog modela razvoja", naglasio je Cvetković.

Premijer je konstatovao da budžet obezbeđuje podršku privredi i izvozu, ali je takođe i štedljiv, jer smanjuje javnu potrošnju, i socijalno odgovoran, jer pruža neophodu državnu zaštitu ugroženim slojevima stanovništva.

Godina ekonomskog rasta

Obrazlažući budžet ministarka finansija rekla je da bi volela da predloženi budžet za 2011. godinu bude prvi i poslednji za tu godinu.

"Veliki broj zemalja u kriznom periodu imao je dva do tri rebalansa budžeta, tako da se rebalansi ne dešavaju samo nama, a ja bih volela da 2011. godina bude godina dinamičnog ekonomskog rasta i da nam je ovo prvi i poslednji budžet za 2011. godinu, ali je još prisutna neizvesnost kad je reč o privrednom oporavku", rekla je Dragutinovićeva.

Podršku predloženom budžetu najavile su sve stranke koalicije "Za evropsku Srbiju", SPS-JS, G17 plus, PUPS, ali i Savez vojvođanskih Mađara. Stranke opozicije su, međutim, iznele niz kritika na račun tog zakonskog predloga i najavile da ga neće podržati.

Poslanici SVM zadovoljni su što će naredne godine u potpunosti biti ispoštovan Ustav Srbije, i što će, kako je objasnio poslanik Balint Pastor, Vojvodini pored sedam odsto republičkog budžeta pripasti i tri sedmine izdvajanja za kapitalne rashode na njenoj teritoriji.

Tim rešenjem je zadovoljna i Liga socijaldemokrata Vojvodine, iako, prema rečima poslanika Aleksandre Jerkov, nije rešen problem vraćanja imovine Vojvodini i obezbeđivanja izvornih prihoda za tu pokrajnu.

SNS: Budžet predstavlja povratak u prošlost

Iako je nezadovoljna sredstvima koja su opredeljena za Ministarstvo ekonomije, odnosno za realizaciju projekata u nadležnosti tog ministarstva, G17 plus će, prema rečima zamenika šefa poslanika te stranke, podržati predloženi budžet.

Socijalisti su naveli da je predloženi budžet za 2011. prvi korak za srednjoročno planiranje javnih finansija u Srbiji, dok poslanici PUPS-a smatraju da će on obezbediti ekonomski razvoj i socijalnu sigurnost i razvoj u narednoj godini.

Za LDP, prema rečima poslanika te stranke Ivana Andrića, predlog budžeta nije razvojan i neće obezbediti 'bum' kapitalnih investicija, a vladajućoj koaliciji su zamerili što nije započeta reforma penzijskog sektora.

Za naprednjake predloženi budžet predstavlja "povratak u prošlost", kojim Vlada Srbije od parlamenta ponovo traži da ozakoni nezakonito trošenje novca, dok je za radikale on dokaz nesposobnosti Vlade Srbije i "patologija u brojkama".

NS smatra da je predlog nerealan i da će poslužiti vladajućoj koaliciji za pridobijanje glasova u predizbornoj godini, dok je DSS mišljenja da je on "razoran za privredu" i da neće rešiti problem nezaposlenosti i lošu privrednu situaciju.

Poslanička pitanja

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić ocenio je da reakcija državnog vrha na Martijev izveštaj nije pobeda našeg Tužilaštva, kako se predstavlja u medijima i da "srpsko Tužilaštvo ničim nije doprinelo rasvetljavanju trgovine organima, a i kakva je to pobeda kad imamo više od 500 žrtava koje su na čudovišan način završile živote".

Dragan Šormaz, poslanik SNS-a, rekao je da je Vladimir Vukčević "nesposoban i nedostojan" da bude na funkciji tužioca za ratne zločine jer, prema njegovom mišljenju, nema svrhe podizati optužnicu protiv Hašima Tačija, jer je nedostupan našim organima.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić pitao je Vladu Srbije, Ministarstvo pravde i Tužilaštvo za organizovani kriminal da li u 2011. godini mogu da se očekuju odgovori na pitanja o političkoj pozadini ubistva Zorana Đinđića koja, kako je podsetio, nisu dobijeni od 2004. godine do danas.

Zlata Đerić (NS) pitala je koliko je "ekonomskih ambasadora" Srbije imenovano prošle godine i u kojim zemljama, kakvi su efekti njihovog rada, a šef poslaničke grupe radikala Dragan Todorović je rekao da nije dobio nijedan odgovor na pitanje oko prodaje kompanije "Mobtel 063" norveškom "Telenoru".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.