Bogati pod lupom poreznika

Izvor: RTS, 29.Sep.2012, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogati pod lupom poreznika

Od oktobra bi trebalo da počne ispitivanje porekla imovine bogatih, ali i unakrsna procena imovine i primanja. Cilj da se naplati porez na imovinu koja nema pokriće, kaže za RTS Vladimir Ilić.

Prema najavama ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, od oktobra bi trebalo da počne ispitivanje porekla imovine bogatih, ali i unakrsna procena imovine i primanja. Stečajni upravnici će prvi morati da dokazuju poreklo svoje imovine.

Gostujući u Dnevniku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RTS-a, bivši direktor Poreske uprave Vladimir Ilić rekao je da je cilj da se naplati porez na imovinu koja nema pokriće. Prema njegovim rečima ispitivaće se svi oni koji imaju velika bogatstva, a koja ne mogu da opravdaju svojim prihodima.

"Raskorak se kreće od 1 do 10, pa i 100 puta, ispitivaće se ljudi bliski kriminalu, zloupotrebe u privatizaciji, a i deo političara", rekao je Ilić.

Na pitanje da li ova inicijativa pokrenuta kako bi se popunile rupe u budžetu, Ilić kaže da je krajnji cilj da se ispravi napravda, da se pokaže da smo ozbiljna država koja je spremna, ne samo da naplati prihode koje je nekad izgubila, već da stavi do znanja nekim ljudima da nije moguće da poseduju toliku imovinu, a da nikome ne polažu račune.

Ilić je podsetio da postupak počeo sredinom 2006. godine i da nije bilo političke volje da se nastavi, za šta su, kako je rekao, odgovorni vlada i oni koji su vodili javne finansije u tom periodu.

"Država mora da pokuša da naplati te izgubljene prihode", rekao je Ilić i dodao da Mlađan Dinkić zapravo počinje tamo gde je stao 2006. godine kao ministar.

"Administracija mora ozbiljno da se spremi, Vlada miora da bude odlučna, u pravosuđu mora da se obezbedi viši stepen specijalizacije za tu vrstu predmeta, da taj postupak bude od početka jasan i transparentan i da bude vrlo jednostavan", zaključio je Ilić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Stečajni upravnici četiri banke naljutili Dinkića

Izvor: Politika, 29.Sep.2012

Najveća isplaćena nagrada za stečajnog upravnika bila je 43 miliona dinara..Stečajni upravnici mora da su opasno naljutili Mlađana Dinkića, ministra finansija i privrede, kada je javno morao da kaže da će kod unakrsne provere prihoda i imovine oni biti prvi...Ministar finansija precizirao je...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.