Izvor: B92, 11.Sep.2012, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bili smo prinuđeni da povećamo PDV

Beograd -- Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da je Vlada Srbije bila prinuđena da poveća opštu stopu PDV sa 18 na 20 odsto.

Prema njegovim rečima, bilo je potrebno ostvariti uštede od milijardu evra za godinu dana.

Dinkić je istakao da ta sredstva nije bilo moguće naći samo na rashodnoj strani budžeta, već je bilo potrebno da se kombinuju mere.

Istovremeno, Dinkić je podsetio da je zadržana niža stopa PDV od osam odsto na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hranu, kao i da se za mala i srednja preduzeća od 1. januara uvodi mogućnost da PDV plaćaju tek kad robu naplate.

On je naveo da je poboljšan sistem naplate tog poreza u gradjevinskoj industriji pa će PDV ubuduće plaćati investitori, a ne izvođači radova.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković istakao je da bi mere vlade trebalo posmatrati u celini i da je privreda mnogo više dobila ukidanjem parafiskalnih nameta, nego što će izgubiti povećanjem PDV-a.

Prema njegovm rečima, manji promet zbog eventualno većih cena biće nadoknađen smanjenjem troškova poslovanja.

Atanacković je naveo i da će u nekim gradovima, kao što su Leskovac, Kruševac ili Kikinda, nova preduzeća uštedeti ukidanjem nameta od 22.000 do 30.000 dinara mesečno, a u Beogradu i do 46.000 dinara.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.