Autoputem kroz krizu

Izvor: Politika, Fonet, 11.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autoputem kroz krizu

Osim nekoliko desetina kilometara na Koridoru 10, Vlada Srbije namerava da sledeće godine počne izgradnju i autoputa Beograd –Čačak, najavio Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja

U martu sledeće godine počinje izgradnja autoputa Beograd–Čačak, čiji će radovi biti finansirani iz republičkog budžeta za 2010. godinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << projekta koji je deo je mera Vlade Srbije za prevazilaženje ekonomske krize.

Na taj način će, prema oceni Mlađana Dinkića, ministra ekonomije i regionalnog razvoja, biti sprovedena jedna od ključnih antirecesivnih mera, a to je izgradnja infrastrukture. Prethodno je, međutim, neophodno da bude usvojen plan poslovanja Javnog preduzeća „Putevi Srbije”, što bi trebalo da bude urađeno u četvrtak, a posle toga sledi projektovanje novog autoputa.

– Ove godine izgradićemo ukupno 40 kilometara Koridora 10 i to će koštati 3,4 milijarde dinara, a novac je već obezbeđen iz budžeta Srbije. Planiramo i da napravimo još jednu deonicu od Horgoša do Novog Sada, dugačku od 20 do 30 kilometara, a moguća je i izgradnja dela Koridora u istočnoj Srbiji, odnosno od Niša do Dimitrovgrada – pojasnio je Dinkić, dodajući da će ovi radovi biti finansirani novcem iz međunarodnih kredita, kao i donacijom grčke vlade od 100 miliona evra.

Osim izgradnje puteva, u borbi protiv krize vlada je posegla i za teškom artiljerijom. I to u bukvalnom smislu. Prvi put na sastanku ministra Dinkića sa najvećim izvoznicima prisustvovali su predstavnici „Namenske industrije”, zahvaljujući kojima je zabeležen suficit u trgovini sa Irakom.

– Sa SDPR-om smo dogovorili da napravimo program podrške izvoznim poslovima „Namenske industrije", od koje u ovoj godini očekujemo prihod od oko 300 miliona dolara – naglasio je Dinkić i istakao da osim sa Irakom, Srbija ima spoljnotrgovinski suficit sa Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

On je dodao i da je u martu zaustavljen pad izvoza, kao i da se postepeno oporavljaju izvoznici sirovina. To je potvrdio i Dragan Subotić, direktor Valjaonice bakra „Sevojno”, koji je naglasio da ta kompanija ima rasprodatu kompletnu majsku proizvodnju i da će u junu biti nadoknađeni gubici nastali u prva dva meseca ove godine.

Prema oceni ministra Dinkića, kriza je ušla u završnu fazu, a srpska privreda u narednom periodu može da očekuje nastavak oporavka.

Na jučerašnjem sastanku, kako se moglo čuti, preovladavao je optimizam, a ocenjeno je i da je kurs dinara konačno stabilizovan, jer Narodna banka već tri meseca nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

N. Miković

[objavljeno: 12/05/2009]
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.