Antikorupcijska liga optužuje Dinkića

Izvor: BKTV News, 05.Dec.2013, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antikorupcijska liga optužuje Dinkića

Dokazi koji se vode kao državna tajna, ukazuju na učešće nekadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića u pranju srpskog novca s tajnih računa na Kipru i nepravilnosti u slučaju kompanije “Mobtel”, tvrdi Domagoj Margetić iz Antikorpcijske lige Balkana. Tužilac Radisavljević: Treba proveriti navode.
Antikorupcijska liga Balkana saopštila je da poseduje dodatne dokaze koji se vode kao državna tajna, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << a ukazuju na učešće nekadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića u pranju srpskog novca s tajnih računa na Kipru i nepravilnosti u slučaju kompanije “Mobtel”, prenosi agencija Beta.
Te dokaze Antikorupcijska liga je već predočila policiji, a večeras će ih proslediti i specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću.
Kako je na konferenciji za novinare rekao novinar-istraživač Domagoj Margetić, nakon što je kompanija Mobtel oduzeta porodici Karić, Mlađan Dinkić priznaje of-šor kompaniji Martina Šlafa 30 odsto udela u tom preduzeću.
Odmah posle toga, formira se kompanija Mobi63 u kojoj 30 odsto ima Šlafova of-šor kompanija, a 70 odsto Vlada Srbije.
Kapital te kompanije se procenjuje na 132 miliona evra, a odmah potom Dinkić potpisuje ugovor o otkupu tih 30 odsto za pola milijarde evra.
Margetić je rekao da su svi dokazi predočeni i austrijskim istražiteljima u aferi “Hipo” i da su i oni došli do istih zaključaka.
Novac iz Srbije je preko kiparskih of-šor kompanija kroz fiktivne investicije, preko Hipo grupe, završavao u Srbiji, rekao je Margetić.
Margetić je dodao da finansijske transakcije nisu vođene samo na taj način već i da trag vodi ka biznismenu Milanu Beku i njegovim kompanijama.
Profesor Fakulteta za bezbednost Darko Trifunović rekao je da su svi dokazi predočeni predsedniku Tomislavu Nikoliću od koga je Antikorupcijska liga dobila punu podršku.
“Rekao nam je (Nikolić): ‘Deco, ako imate dokaze, slobodno ih iznesite’. Prvi put sam osetio da postoji država”, rekao je Trifunović.
On je naveo i da je Nikolić, pred članovima Lige, zvao specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića, načelnika Uprave kriminalističke policije Rodoljuba Milovića i prvog potpredsednika Vlade.
“Pozivamo prvog potpredsednika vlade, koji važi za heroja u borbi protiv korupcije, da reaguje. Kako je moguće da četiri savetnika prvog potpredsednika vlade, a od toga se svi mogu dovesti u vezu sa nestankom kiparskih para”, naveo je Trifunović i ukazao na Franka Fratinija, Alfreda Guzenbauera, Dominika Stros-Kana i Mlađana Dinkića.
Inače, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić najavio je u intervjuu Politici da će danas na pres-konferenciji biti obelodanjeni detalji međunarodne finansijske afere, u koju su uključeni i domaći političari, i ocenio da će tako biti jasnija pozadina ranijih napada na predsednika Tomislava Nikolića.
Za sada nema zvaničnih potvrda da je Antić mislio na  konferenciju za štampu Antikorupcijske lige Balkana.
Radisavljević: Treba proveriti navode
Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je danas da još nije dobio krivičnu prijavu Domagoja Margetića protiv bivšeg ministra Mlađana Dinkića i istakao da tužilaštvo svoje odluke o hapšenju ne donosi samo na osnovu krivičnih prijava.
“Prvo da vidimo o čemu se radi, koji su argumenti i koji su podaci u njoj. Tužilaštvo ne donosi odluku o hapšenju na osnovu proste krivične prijave i njenih navoda”, rekao je Radisavljević novinarima u Specijalnom sudu.
Napominjući da još nije dobio krivičnu prijavu, Radisavljević je istakao da “sve to treba proveriti, istražiti i videti šta postoji ili ne postoji u dokazima”.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.