Anketa: Građani Srbije za rekonstrukciju i za Vučića kao premijera

Izvor: Press, 15.Jul.2013, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anketa: Građani Srbije za rekonstrukciju i za Vučića kao premijera

Prema rezultatima telefonske ankete rađene u periodu od 8. do 13. jula na uzorku od 1.202 ispitanika, 52,3 odsto ispitanika smatra da Vučić treba da bude premijer umesto Dačića, dok se 47,7 odsto sa tim ne slaže.

Na pitanje koji ministar treba da bude smenjen prilikom rekonstrukcije vlade, većina ispitanih, njih 36,3 odsto, rekla je da ne zna.

Od ispitanika koji su se izjasnili ko od ministara treba da bude "rekonstruisan", većina, njih 16,9 odsto, smatra da to treba da bude Žarko Obradović, a za njim slede Milutin Mrkonjić (14,6 odsto), Mlađan Dinkić (9,6 odsto), Ivica Dačić (4,6 odsto) i Goran Knežević (4,1 odsto).

Na pitanje koja stranka ne bi trebalo da bude u vladi, 26,3 odsto ispitanika je reklo URS, 10,7 odsto SPS, a PUPS 7,7 odsto, Nova Srbija 6,4 odsto, Pokret snaga Srbije 6,1 odsto, SDPS 4,8 odsto i SNS, takođe, 4,8 odsto.

Upitani koja stranka bi trebalo da uđe u vladu, 35,5 odsto ispitanih je reklo da ne zna, 11,9 odsto smatra da bi D S S trebalo da bude u vlasti, a 11,4 odsto bi da u vladu uđe DS.

Da bi deo vlade trebalo da bude SRS smatra 11,2 odsto ispitanih, LDP 9,6 odsto, LSV 6,9 odsto, Pokret Dveri 5,7 odsto, a SVM 2,2 odsto.

Istovremeno, prema nanovijem istraživanju agencije Faktor plus dve trećine građana odnosno 67 odsto, podržava rekonstrukciju Vlade, a 74 odsto smatra da bi Aleksandar Vučić trebalo da bude premijer. Na vrhu liste nepopularnih ministara su Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović i Mlađan Dinkić, rezultat je istrazivanja te agencije urađenog za Politiku.

U istraživanju sprovedenom od 5. do 11. jula, 31 odsto ispitanih izjasnio se za rekonstrukciju vlade, a 36 odsto je pre za rekonstrukciju nego za izbore, dok jedna trećina nije za promene.

Na pitanje da li ste za vanredne izbore, uz mogućnost više odgovora, 64 odsto je anketiranih je reklo "da" jer trenutno stanje ne odgovara realnom odnosu snaga, 46 "da" jer pojedine stranke ne zaslužuju da budu u vladajućoj koaliciji, a 30 odsto je odgovorilo da nisu za vanredne izbore.

Na pitanje ko bi trebalo da bude premijer, 74 odsto ispitanika se odlučilo za Aleksandra Vučića, a 16 odsto za Ivicu Dačića.

Odgovarajući na pitanje o najvećim uspesima Vlade, uz mogućnost više odgovora, 82 odsto anketiranih je navelo borbu protiv kriminala i korupcije, 48 odsto evropske integracije, 42 odsto borbu za rešavanje pitanja Kosova, 36 stabilizaciju dinara itd.

Na pitanje do čega bi dovela eventualna rekonstrukcija, 35 odsto smatra da bi došlo do određenog povećanja efikasnosti u realizaciji ciljeva Vlade, po 22 odsto da bi bilo suštinskih promena u politici Vlade i da neće biti promena u politici i kvalitetu rada Vlade, dok 21 odsto misli da bi to bile "kozmetičke" promene.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.