Emitovanje pesama na mitingu nije zloupotreba muzike

Izvor: S media, 10.Feb.2011, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Emitovanje pesama na mitingu nije zloupotreba muzike

Funkcioner Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da ne smatra da je emitovanje pesama grupa S.A.R.S. i "Marčelo i Filteri", pred početak mitinga naprednjaka 5. februara, zloupotreba muzike u političke svrhe.

Tabaković je rekla da je iznenadjena da nekome smeta brojna publika koja sluša njihovu muziku, kao i da svako treba da uradi ono što smatra da je potrebno u zaštiti svoji političkih stavova i autorskih prava.

"Na mitingu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je bila intonirana himna, a emitovanje muzike pred sam miting i pred onolikim brojem ljudi trebalo bi da bude nešto što želi svaki autor", rela je Tabaković na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupstine.

Muzičke grupe S.A.R.S. i "Marčelo i Filteri" saopštili su sinoć da je "njihova muzika zloupotrebljena i da je došlo do kršenja autorskih prava na mitingu 5. februara u Beogradu", i najavili podnošenje tužbi.

"Pesme 'Budjav lebac' (S.A.R.S.) i 'Kuća na promaji' (Marčelo i Filteri) neovlašćeno su korišćene na mitingu i tako stavljene pod okrilje jedne političke kampanje i političkog programa", navedeo je u saopštenju tih brendova.

Na pitanje da li je emitovanjem pesama bez dozvole na javnom skupu prekršen Zakon o autorskim pravima, Tabaković je odgovorila da je pitanje autorskih prava posebna tema, kao i način na koji se štite.

"Zanimljivo je da je grupa S.A.R.S. dobila 16,5 dinara od autorskih prava, jer je jednom emitovana njihova pesma ’Budjav lebac’ na ’Studiju B’. Da li su se potrudili da tu pesmu naplate na pravi način, jer je njeno emitovanje bilo mnogo češće?", upitala je Tabaković.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Miting srpske napredne stranke

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.