Portret bez rama: Vladimir Cvijan

Izvor: Politika, 19.Okt.2013, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portret bez rama: Vladimir Cvijan

Naprednjački jeretik

Zbog tajnih susreta s Miroslavom Miškovićem Vladimir Cvijan bi mogao da ostane bez naprednjačke partijske knjižice. Ali ovaj pobunjeni član predsedništva SNS-a s viškom temperamenta u komunikaciji s novinarima, ali i sa svojim partijskim istomišljenicima, kao da ne mari za to. Kaže da, ukoliko bude isključen, neće vratiti mandat. Na optužbe da krši partijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << disciplinu, na „Tviteru” odgovara: „U SNS-u ima ljudi koji drugačije misle. Izgleda da je to jeres.”

Od bivšeg generalnog sekretara Predsedništva Srbije u vreme Borisa Tadića, preko noći je postao jedno od značajnijih pojačanja Srpske napredne stranke. Najavljivan je kao čovek koji će raštimovano srpsko pravosuđe konačno dovesti u red.Ipak,promena stranačkog dresa nije mu donela očekivano ministarsko mesto.

Razočaran propalim procesom reforme pravosuđa, čiji je tok, radeći u kabinetu bivšeg predsednika, imao prilike da prati, Cvijan 2010. godine postaje uzdanica naprednjaka, čiju je ljubav dodatno učvrstio tajnim snimkom razgovora (bivši stranački drugovi iz DS-a tvrde čak i nelegalnim), kao i ratovanjem s tadašnjom predsednicom Vrhovnog suda Natom Mesarević.

Nova partijskaidila nije dugo trajala, a čini se da ni razlaz neće biti prijatan. Način na koji je branio odlazak na noge vlasniku „Delte” i javne kritike na rad stranačkih organa, šokirali su rukovodstvo SNS-a. U kritikama svojih političkih saboraca, među kojima je i Aleksandar Vučić, nije štedeo ni nezgodne termine, kao što su: autokratija, rejting baziran na politički motivisanim hapšenjima (Borislav Novaković iz DS-a i Petar Matijević). Ovakvo talasanje usamljenog pojedinca stranački drugovi i čelnici SNS-a ocenili su kao lošu reklamu.

Cvijanovo postavljenje na mesto šefa uprave čipsare „Slap” iz Čačka 2010. godine, na predlog vlasnika,koga je država teretila za dva miliona evra, pretvorilo se u politički i socijalni problem. Takvim rešenjem nisu bili zadovoljni radnici čipsare, opozicija, ali ni stranka kojoj je pripadao.

Na meti oštrih kritika našao se i kao pravni zastupnik Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, u procesu za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića. Posao ipak nije samo posao – pod pritiskom javnosti odustao je od ovog slučaja.

Vladimir Cvijan rođen je 1976. godine u Beogradu, gde je diplomirao i magistrirao na Pravnom fakultetu. Govori engleski i ruski jezik. Oženjen je i otac sina Luke. Cvijan je poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. U slobodno vreme igra šah.

Aleksandra Milikić

objavljeno: 20.10.2013
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.