Mišković najbogatiji od Vardara do Triglava

Izvor: Blic, 20.Okt.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišković najbogatiji od Vardara do Triglava

Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga”, skočio je sa prošlogodišnjeg 42. mesta na 35. mesto na listi 100 najbogatijih u centralnoj i istočnoj Evropi koju sastavlja poljski nedeljnik „Vprost”. Filip Cepter, najbogatiji Srbin na ovoj listi prošle godine, osetio je udar finansijske krize, pošto je sa prošlogodišnjeg 23. mesta spao na 36, odmah iza Miškovića.

Prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << put na listi regionalnih bogataša našli su se Predrag Ranković Peconi i Đorđe Nicović, a sa nje je ispao Stanko Subotić Cane.

Miškovićeva imovina povećana je, prema podacima „Vprosta”, sa dve milijarde dolara na 2,8 milijardi dolara, i time je najbogatiji ne samo u Srbiji već u celoj bivšoj Jugoslaviji. List navodi da aktiva „Delta holdinga” vredi tri milijarde dolara, a godišnji prihod procenjen je na 102 miliona dolara. „Vprost” tvrdi da Mišković, koga nazivaju kraljem Beograda, kroz svojih 85 preduzeća kontroliše 70 odsto tržišta u srpskoj prestonici.

Miroslav Mišković

2.8 milijarde dolara

35. mesto

Filip Cepter

2.6 milijarde

36. mesto

Predrag R. Peconi

700 mil. dolara

93. mesto

Đorđe Nicović

700 miliona dolara

96. mesto

Stanko Subotić

ispao sa liste

Poljski list navodi da je Slobodan Milošević svojevremeno postavio Miškovića za vicepremijera Srbije. Prema informacijama poljskog lista, porodica Mišković poseduje četiri hiljade hektara zemlje u Vojvodini i na poluostrvu Luštica u Crnoj Gori, a ima i nekoliko rezidencijalnih kuća u Londonu.

Bogatstvo Filipa Ceptera sa 4,4 milijarde istopilo se, po procenama autora rang-liste, na 2,6 milijarde dolara. „Vprost” navodi da je njegova firma „Cepter internešenel” bila aktivna u centralnoj i istočnoj Evropi pre nego što je devedesetih godina prošlog veka započela prve investicije u Srbiji. Poljski list tvrdi da Cepter nikada nije imao potpunu podršku srpskih vlasti, osim u slučaju vlade premijera Zorana Đinđića, sa kojim je bio blizak. U podacima „Vprosta” o Cepteru kaže se da sa ženom Madlenom i osmogodišnjom ćerkom živi na relaciji Monako-Beograd, a da mu supruga posebno voli srpsku prestonicu i Zemun.

Među 100 najbogatijih u istočnoj Evropi, sa prostora bivše Jugoslavije, uspeo je da se nađe i srpski biznismen Predrag Ranković Peconi, koga prošle godine nije bilo na listi, a sada je 93. sa bogatstvom koje se procenjuje na 750 miliona dolara.

Imovina srpskog biznismena Đorđa Nicovića, prema „Vprostu”, iznosi 705 miliona dolara i on time zauzima 96. mesto. Jedini Hrvat među 100 istočnoevropskih bogataša jeste Ivica Todorić, koji sa 680 miliona dolara drži 99. mesto. Stanku Subotiću Canetu, vlasniku kompanije EMI, bogatstvo od 600 miliona dolara - zahvaljujući kojem je prošle godine bio na 93. mestu, sada nije bilo dovoljno da uđe među 100 najbogatijih u istočnoj Evropi.

Ukupna imovina 100 top istočnoevropskih tajkuna ove godine je procenjena na 369 milijardi dolara, dok je prošlogodišnja lista cenila njihovo ukupno bogatstvo na 390 milijardi dolara, što znači da je ove godine smanjena za 21 milijardu.

Najviše su izgubili ruski, ukrajinski i poljski tajkuni, poput kralja aluminijuma Olega Deripaske, koji su pozajmljivali za dalju ekspanziju na osnovu akcija. Na listi tajkuna Deripaska nije više najbogatiji, pošto mu se imovina prepolovila sa 30 na 15 milijardi dolara. Pored Deripaske veliki gubitnik je i Roman Abramovič, ruski oligarh i vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, kome su se prošlogodišnje 22 milijarde dolara, zahvaljujući kojima je bio drugi među najbogatijim, istopile na 10 milijardi.

Najbogatiji u centralnoj i istočnoj Evropi sada je ruski finansijer Sulejman Kerimov sa 24,5 milijardi dolara, a sa prošlogodišnjeg desetog mesta dospeo je na prvo zahvaljujući prodaji svojih akcija „Gasproma” ovog proleća pre nego što je izbila kriza. Andrej Meljničenko, ruski tajkun i suprug bivše „modelsice” Sandre Meljničenko, sa imovinom od 2,5 milijardi dolara zauzima 38. poziciju na listi.

1. Sulejman Kerimov (24,5 milijardi), Rusija. Poznat kao najbogatiji državni službenik Rusije, član partije Jedinstvena Rusija, koju vodi Vladimir Putin, zaradio prodajom akcija „Gasproma”.

2. Renat Ahmetov (23 milijarde), Ukrajina. Uticajni član Partije regiona, poseduje ugljokopove, zovu ga Monte Kristo.

3. Genadij Timošenko (20 milijardi), Rusija. Navodno sa Putinom radio zajedno u KGB, poseduje kompaniju „Gunvor” koja je treći po veličini trgovac naftom u svetu.

4. Mihail Prohorov (15,5 milijardi) Rusija. U aprilu ove godine prodao Olegu Derispaski svoj deo akcija u „Norilsk niklu” za oko 13 milijardi dolara.

5. Oleg Deripaska (15 milijardi), Rusija. Vlasnik firme „Bejzik element” i direktor u kompaniji „Rusal”.

6. Mihail Fridman (14 milijardi), Rusija. Na čelu „Alfa grupe”, blizak Putinu i Dmitriju Medvedevu, planira investicije u telekomunikacije u Iraku i Avganistanu.

7. Igor Kolomojski (11,3 milijarde), Ukrajina. Omiljeni oligarh Viktora Juščenka, predsednika Ukrajine, posluje u metalurškoj i naftnoj industriji.

8. Roman Abramovič (10 milijardi), Rusija. Vlasnik investicione kompanije „Milhaus”, poseduje engleski fudbalski klub Čelsi, guverner je ruske oblasti Čukotka, u finansijskoj krizi izgubio 20 milijardi dolara.

9. Iskander Mahmudov (9,5 milijardi), Rusija. Uzbečkog porekla, jedan od najmanje medijski eksponiranih oligarha, veruje se da ima sopstvenu vojsku i tajnu službu.

10. Vladimir Lisin (9 milijardi), Rusija. Na čelu nekoliko vodećih metalurških kombinata, bavi se akademskim radom i poseduje razne patente u Škotskoj kupio zamak iz 16. veka.

11. Viktor Vekselberg (9 milijardi), Rusija. Poseduje kompaniju „Renova”, obogatio se tokom devedesetih godina prošlog veka kupovinom rudnika aluminijuma i boksita.

12. Viktor Pinčuk (8,9 milijardi), Ukrajina. Blizak Aleksandru Kvašnjevskom, bivšem poljskom predsedniku, zet Viktora Kučme, nekadašnjeg predsednika Ukrajine, poseduje tri televizijske stanice sa nacionalnom pokrivenošću.

13. Vagit Alekperov (8,5 milijardi), Rusija. Rodom Azerbejdžanac, predsednik ruske naftne kompanije „Lukoil”, nazivaju ga radoholičarem.

14. Aleksej Mordašov (8,5 milijardi), Rusija. Većinski vlasnik „Severstalja”, drugog po veličini proizvođača čelika u Rusiji.

15. Vladimir Potanjin (8 milijardi), Rusija. Zaradio bogatstvo na sumnjivoj trgovini akcijama i obveznicama, diplomirao na elitnom Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.

16. Sergej Taruta (7,3 milijarde), Ukrajina. Ljubitelj starogrčke kulture, što ga je navodno približilo predsedniku Viktoru Juščenku.

17. Peter Kelner (7 milijardi), Češka. Obogatio se u vaučerskoj privatizaciji, preko svoje holandske PFF grupe ušao zajedno sa „Đeneralijem” na osiguravajuće tržište centralne i istočne Evrope.

18. Vladimir Bogdanov (6 milijardi), Rusija. Predsednik „Surgutnjeftegasa”, jedne od najvećih ruskih naftnih kompanija, obožava da čita istorijsku literaturu

19. German Han (6 milijardi), Rusija. Potiče iz profesorske porodice, imao udeo u Fridmanovoj „Alfa grupi”, direktor rusko-britanske naftne kompanije TNK-BP.

20. Igor Zjuzin (4,9 milijardi), Rusija. Doktor tehničkih nauka, poseduje kontrolni paket akcija „Mehel grupe”, petog po veličini ruskog proizvođača čelika, Putin ga kritikovao za manipulacije cenama sirovina.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vprost: Mišković najbogatiji Srbin

Izvor: B92, 20.Okt.2008

Beograd -- U trenutnim krajnje neizvesnim uslovima svetske finansijske krize ne treba ni razmatrati promenu Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kaže Mlađan Dinkić...Posebno ne treba razmatrati odredbu koja bi povećala rashode za 100 milijardi dinara, koliko je potrebno za najavljeno povećanja...

Nastavak na B92...

Mišković 35. najbogatiji u jugoistočnoj Evropi

Izvor: Poslovni magazin, 21.Okt.2008, 00:37

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković pomakao se sa prošlogodišnjeg 42. mesta na 35. na listi 100 najbogatijiih u jugoistočnoj Evropi, koju sastavlja poljski nedeljnik Wprost.Miškovićeva imovina povećana je sa dve milijarde dolara na 2,8 milijardi i najbogatiji je ne samo u Srbiji, već u...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.