Izvor: B92, 20.Jul.2010, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je "Delta" stekla bogatstvo

Beograd -- Dok mediji spekulišu šta se krije iza sukoba Miroslava Miškovića i Milke Forcan, pitanje legalnog razvoja imperije "Delta" i porekla novca ponovo je aktuelno.

Sukob koji je izbio između dugogodišnjih saradnika Forcanove i Miškovića mogao bi da razotkrije na koji način funkcioniše sistem poslovanja Miroslava Miškovića.

Ekonomska analitičarka Biljana Stepanović smatra da država treba da iskoristi ovu situaciju kako bi ispitala da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << li se kompanija "Delta" razvijala na legalan način.

"Mislim da bi ovo mogla da bude idealna prilika za državu da se prosto pozabavi načinom na koji se stvarala kompanija 'Delta', načinom privatizacije i da jednostavno, bar ako ništa, budemo načisto da li je ovo silno bogatstvo stečeno na legalan, zakonit, da ne kažem etičan način, ili nije. U slučaju da jeste, ovo prepucavanje između dojučerašnjih najbližih saradnika može da nam deluje samo kao španska serija. U slučaju da tu ima nekog materijala da država interveniše, onda je zaista sada pravi trenutak da država podvuče crtu, jer da podsetim, podvukla je crtu i u slučaju Bogoljuba Karića", objašnjava ona.

I u Savetu za borbu protiv korupcije smatraju da se pravi podaci o poslovanju "Delte" mogu saznati upravo u ovakvim situacijama, kada izbiju privatne svađe, a da u međuvremenu državne institucije kriju prave podatke i ne kontrolišu poreklo novca.

"U suštini se i dalje ne zna čiji se novac vrti u svemu tome i zašto su naše državne institucije napravile odlučan ambijent, makar od 2000. godine naovamo, da se potpuno nesmetano kod nas može učestvovati u raznim transakcijama sa određenim ofšor kompanijama ili onim fantomskim firmama koje se zovu školjka firme, jer, u suštini, mislim da se radi o prikrivenim procesima pranja novca", smatra Verica Barać iz Saveta.

U emisiji "Insajder" još 2007. je objavljeno da se Mišković obogatio u vreme vladavine Slobodana Miloševića, zahvaljujući, između ostalog, povlasticama koje je imao.

Još tada je u "Insajderu" objavljeno da je Miškovićeva firma "Hemslejd" bila karika u lancu iznošenja više milijardi nemačkih maraka iz Srbije i prebacivanja tog novca na kiparske državne ofšor kompanije.

Prema dokumentaciji do koje je "Insajder" došao, na račun Miškovićeve firme je samo tokom 1998. prebačeno najmanje 18 miliona maraka. Državni organi, međutim, ovo nikada nisu ispitivali.

Biljana Stepanović smatra da bi, u eventualnoj istrazi o poreklu imovine, Milka Forcan mogla biti glavni svedok, kao Miškovićev doskorašnji najbliži saradnik.

"Da se podsetimo da je i ona osoba koja je u svemu tome proteklih decenija učestvovala. Da li će Milka Forcan da progovori sada i do koje mere, to zavisi od njene procene, možda od zaleđine koju ona ima, i možda i od toga na koji će način dalje da bude provocirana od gospodina Miškovića”, kaže Stepanovićeva.

Podsetimo, kada je pre pet godina Miškovićeva "Delta banka" prodata italijanskoj banci "Inteza" za 350 miliona evra, Srbija nije naplatila porez nakon ove prodaje.

Ukoliko sad i "Delta" bude prodata Belgijancima, Mišković ponovo neće platiti porez na dobit, jer je cela njegova imperija u vlasništvu kiparske ofšor kompanije "Hemslejd".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li će Milka Forcan progovoriti o iznošenju novca iz zemlje?

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Jul.2010

BEOGRAD - Sukob koji je izbio između dugogodišnjih saradnika Forcanove i Miškovića, mogao bi da razotkrije na koji način funkcioniše sistem poslovanja Miroslava Miškovića.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Pravi rat oko „Jugohemije“

Izvor: S media, 20.Jul.2010

..Miroslav Mišković, vlasnik "Delta holdinga", osporava nekadašnjoj saradnici Milki Forcan vlasnički udeo u preduzeću "Jugohemija", tvrdi za "Blic" blizak prijatelj porodice Forcan. Prema njegovim rečima, Milka Forcan "ima 40 odsto u 'Jugohemiji', što negira Miroslav Mišković". Sam Mišković...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.