„Delta siti“  u Crnoj Gori

Izvor: Glas javnosti, 02.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Delta siti“ u Crnoj Gori

PODGORICA - Srpska kompanija „Delta“ otvorila je juče u Podgorici prvi trgovinski centar „Delta siti“, u koji je uložila 60 miliona evra. Vlasnik „Delte“ Miroslav Mišković izjavio je na otvaranju da je ta kompanija u Crnu Goru ukupno investirala 172 miliona evra i da zapošljava blizu 2.000 radnika, što predstavlja značajnu komponentu razvoja privrede Crne Gore.

Osim trgovinskog centra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ta srpska kompanija vlasnik je supermarketa u Crnoj Gori, a prisutna je i kroz telekomunikacionu kompaniju „Mtel“ i osiguravajuću kuću „Delta đenerali“. Mišković je najavio i dalja ulaganja u Crnu Goru u oblasti poljoprivrede i turizma.

On je zatražio od lidera regiona da rade na formiranju jedinstvenog ekonomskog prostora i naglasio da taj posao ne ide lako, jer pored država koje su pozitivne za investitore, ima i onih koje koče razvoj biznisa. „Molim da se politički lideri regiona udruže i stvore jedinstveni ekonomski prostor, jer je to jedini način da omogućimo da narod živi daleko bolje“, rekao je Mišković.

On je najavio da će grupa privrednika iz Srbije 20. oktobra imati sastanak u Briselu sa čelnicima EU i da će predložiti EU da na neki način sankcioniše one države regiona koje na bilo koji način koče investitore. Mišković je precizirao da bi te države mogle da budu sankcionisane sporijim pridruživanjem EU.

OSVAJA REGION

„Deltina“ firma za nekretnine potpisala je u junu ugovor da u LJubljani izgradi tržni centar koji će biti veliki koliko sva tri najveća u tom gradu. Investicija je vredna 242,5 miliona evra, dok je u beogradski šoping mol uloženo 74 jer je dva i po puta manji. U hipermarket „Pikadili“ u Bugarskoj površine 5.000 kvadratnih metara Mišković je uložio četiri miliona evra.

Ta prodavnica je 13. objekat „Pikadilija“, nalazi se u najvećem trgovinskom centru u Bugarskoj i prva je koju je „Delta“ sama otvorila od ulaska na bugarsko tržište. Planirano je da se do kraja 2008. godine otvori još osam hipermarketa i supermarketa u Bugarskoj. „Deltina“ kompanija za maloprodaju „Delta maksi“ u Sofiji gradi distributivni centar čiji je završetak planiran za april 2009. godine. Kompanija „Delta maksi“ otvorila je i u Banjaluci prodajni centar „Tempo“. Mišković kaže da planira da zauzme 40 odsto tog tržišta.

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša ocenio je na otvaranju da će šoping mol, koji je jedan od najvećih u regionu, pomeriti standarde poslovanja u trgovini i zaposliti veliki broj mladih ljudi. On je izrazio očekivanje da će se se pored svetskih brendova u tom tržnom centru prodavati i crnogorski poljoprivredni proizvodi.

Otvaranju su prisustvovali i premijer Crne Gore Milo Đukanović, premijer Srbije Mirko Cvetković i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, kao i gradonačelnici LJubljane i Skoplja i privrednici iz čitavog regiona.

Šoping mol u Podgorici površine je oko 48.000 kvadratnih metara i sadrži 75 lokala u kojima su zastupljeni najpoznatiji svetski brendovi, a imaće i bioskop sa šest sala.

Udaljen je tri kilometra do centra Podgorice i zapošljavaće između 700 i 800 radnika. Tokom otvaranja ispred „Delta sitija“ protestovalo je oko 500 radnika nekadašnje industrije nameštaja „Marko Radović“, na čijem je mestu izgrađen „Delta siti“. Oni traže isplatu otpremnina i povezivanje radnog staža, prenosi Beta.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.