Otvoren prvi crnogorski Delta siti

Izvor: B92, 01.Okt.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren prvi crnogorski Delta siti

Podgorica -- Srpska kompanija Delta otvorila je u Podgorici prvi tržni centar "Delta siti", na površini od 48 hiljada kvadrata, u koji je uložila 60 miliona evra.

Delta siti u Podgorici se sastoji od dva nivoa, od kojih 24 hiljada kvadrata zauzima maloprodajni prostor i prostor za zabavne sadržaje

Otvaranju šoping mola, u koji su zakupci poslovnog prostora uložili 12 miliona evra u 75 lokala i koji je udaljen tri kilometra od centra Podgorice, prisustvovali su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijeri Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, Mirko Cvetković, Milo Đukanović i Milorad Dodik, kao i gradonačelnici Ljubljane i Skoplja i privrednici iz čitavog regiona.

Vlasnik Delte Miroslav Mišković izjavio je na otvaranju da je ta kompanija u Crnu Goru ukupno investirala 172 miliona evra i da zapošljava blizu dve hiljade radnika, što predstavlja značajnu komponentu razvoja privrede Crne Gore. On je najavio i dalja ulaganja u Crnu Goru u oblasti poljoprivede i turizma.

Osim trgovinskog centra, ta srpska kompanija vlasnik je supermarketa u Crnoj Gori, a prisutna je i kroz telekomunkacionu kompaniju Mtel i osiguravajuću kuću Delta Đenerali.

On je zatražio od lidera regiona da rade na formiranju jedinstvenog ekonomskog prostora i naglasio da taj posao ne ide lako, jer pored država koje su pozitive za investitore, ima i onih koje koče razvoj biznisa.

Mišković je najavio da će grupa privrednika iz Srbije 20. oktobra imati sastanak u Briselu sa čelnicima EU i da će predložiti EU da na neki način sankcioniše one države regiona koje na bilo koji način koče investitore. On je precizirao da bi te države mogle da budu sankcionisane sporijim pridruživanjem EU.

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša ocenio je na otvaranju da će šoping mol, koji je jedan od najvećih u regionu, pomeriti standarde poslovanja u trgovini i zaposliti veliki broj mladih ljudi. On je izrazio očekivanje da će se se pored svetskih brendova u tom tržnom centru prodavati i crnogorski poljoprivredni proizvodi.

Tokom otvaranja ispred Delta sitija protestovalo je oko 500 radnika nekadašnje industrije nameštaja "Marko Radović", na čijem je mestu izgrađen Delta siti. Oni traže isplatu otpremnina i povezivanje radnog staža.

Posao u tržnom centru u Podgorici dobilo je 1.200 radnika, a građanima će uz veliki broj maloprodajnih objekata biti na raspolaganju restorani i kafei, kao i multipleks bioskop sa šest sala. Izgradnjom Delta sitija rukovodila je firma „Delta invest", a je glavni izvođač radova bila kompanija „Čelebić" iz Podgorice sa 20 kooperanata iz Crne Gore i inostranstva. Izgradnja je počela 2006. godine i trebalo je da bude završena u dve faze, ali je investitor naknadno odlučio da objekat odmah otvori u celosti.

Kompanija već posluje na tri okolna tržišta u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj. Izlaskom na susedno, bugarsko tržište prošle godine, "Delta" je iskoračila i na tržište Evropske unije. Potpisivanjem ugovora sa slovenačkom firmom o izgradnji šoping-mola u Ljubljani, u SC "Stožice", ulazi i na četvrto tržište, a drugo na teritoriji EU.

U Bosni i Hercegovini "Delta" posluje od jula 2007. godine, od preuzimanja trgovinskog lanca "Tropik" i trenutno ima 15 maloprodajnih objekata. U naredne četiri godine "Delta" namerava da otvori pedesetak objekata različitih formata i uloži oko 200 miliona evra, jer, kako ističu u toj kompaniji, namera im je da budu lideri na teritoriji BiH.

Na tržište Bugarske "Delta" je do sada investirala 80 miliona evra, a do kraja godine plan je ukupno sto miliona evra. U Bugarskoj je nedavno otvorila 13. prodajni objekat, a prvi megamarket od ulaska na tamošnje tržište, nakon prošlogodišnjeg preuzimanja vodećeg bugarskog trgovinskog lanca "Pikadili". U Varni je, u okviru novootvorenog šoping-mola od 70.000 kvadrtnih metara, inače najvećeg u Bugarskoj, otvoren i "Pikadili" hipermarket na 5.000 kvadratnih metara.

Najveća "Deltina" investicija do sada okrenuta je ka Sloveniji, gde je potpisan ugovor o izgradnju šoping-mola u Ljubljani, gde će uložiti 242,5 miliona evra. U okviru ovog šoping-mola, poređenja radi, duplo većeg od beogradskog, u planu je da se izgradi do sada najmoderniji hipermarket u Sloveniji, "Super Maksi". To je samo početak veoma ambicioznih planova srpske kompanije na ovom prostoru.

Do kraja ove i početkom naredne godine najavaljuju i značajniji izlazak na tržište Ukrajine (tamo je otvoren prvi "Maksi"), Belorusije, Albanije, a u daljoj budućnosti pokriće i tržišta Makedonije i Moldavije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tri premijera u "Delti"

Izvor: Večernje novosti, 30.Sep.2008, 21:37

U Podgorici se u sredu svečano otvara prvi šoping-mol izgrađen u Crnoj Gori. Među zvanicama Mirko Cvetković, Milorad Dodik, Milo Đukanović

Nastavak na Večernje novosti...

Otvoren "Delta city" i u Podgorici

Izvor: Mondo, 01.Okt.2008

Prvi "Deltin" šoping mol u Crnoj Gori, u čiju gradnju je uloženo više od 18 miliona evra, otvoren je u Podgorici. Centar je otvoren u prisustvu premijera Srbije, Crne Gore i Republike Srpske Mirka Cvetkovića, Mila Đukanovića i Milorada Dodika.

Nastavak na Mondo...

"Delta" spaja Balkan

Izvor: Večernje novosti, 01.Okt.2008

U Podgorici otvoren "Delta siti", najveći i najmoderniji centar u Crnoj Gori, na 48.000 kvadrata. Na otvaranju Cvetković, Đukanović i Dodik. U šoping molu "Delte" posao je dobilo 1.200 radnika

Nastavak na Večernje novosti...

Mišković otvorio Delta Siti u Podgorici

Izvor: Poslovni magazin, 02.Okt.2008, 01:37

Mišković: Od EU ćemo tražiti sankcije za države koje koče investitoreDelta Siti, najveći šoping mol u Crnoj Gori, nakon dve godine gradnje, otvoren je juče u Podgorici.Srpska kompanija Delta je u taj šoping mol, prvi takav objekat van Srbije, uložila 60 miliona evra. Prema najavama u njemu...

Nastavak na Poslovni magazin...

„Delta siti“ u Crnoj Gori

Izvor: Kurir, 02.Okt.2008

PODGORICA - Srpska kompanija „Delta“ otvorila je juče u Podgorici prvi trgovinski centar „Delta siti“, u koji je uložila 60 miliona evra.Vlasnik „Delte“ Miroslav Mišković izjavio je na otvaranju da je ta kompanija u Crnu Goru ukupno investirala 172 miliona evra i da zapošljava oko 2.000...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.