Vojtila neće u Banjaluku

Izvor: Press, 25.Jun.2010, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojtila neće u Banjaluku

Opozicija, NVO i porodice žrtava Drugog svetskog rata najavili ulične proteste, ali i sve druge vidove demokratske borbe zbog najave da će pomenik papi Jovanu Pavlu II, umesto u Sarajevu, biti postavljen u Banjaluci
Opozicione partije u RS, ali i deo nevladinih organizacija prete da će organizovati velike ulične proteste i upotrebiti sva druga demokratska sredstva kako bi onemogućili podizanje spomenika papi Vojtili i ponižavanje i kroatizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Banjaluke!

Opozicija i NVO zatražili su od premijera RS Milorada Dodika da se jasno i javno odredi prema tvrdnjama hrvatskih medija, ali i nekih hrvatskih partija, koje tvrde da je na nedavnom sastanku sa banjalučkim biskupom Franjom Komaricom i predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem „aminovao" postavljanje spomenika papi Vojtili u Banjaluci.
Dodik: Ništa protiv
Podsećamo, Dodik je u izjavi BN televiziji kazao da nema ništa protiv podizanja spomenika u Banjaluci.
- Ako to neko želi, ne vidim razlog zašto ne bi i izgradio spomenik papi na Petrićevcu, gde je i boravio. Ja nemam ništa protiv - rekao je Dodik.
S druge strane, uprkos brojnim pozivima, Press RS juče nije uspeo da stupi u kontakt sa premijerom Dodikom, a iz njegovog kabineta do zaključenja ovog broja nisu stigli odgovori na pismeno upućena pitanja o tome da li je Vlada RS zvanično prihvatila predlog Katoličke crkve.
Predsednik Udruženja logoraša Drugog svetskog rata Gojko Knežević najavljuje da će pozvati sve logoraše, kojih u Srpskoj ima skoro 10.000, da sa članovima svojih porodica protestuju protiv postavljanja spomenika papi Jovanu Pavlu Drugom u Banjaluci.
- Premijeru RS Miloradu Dodiku, ako je zaista podržao ovu skandaloznu odluku, poručujem da će na predstojećim izborima zbog toga ostati bez najmanje 40.000 glasova logoraša i članova njihovih porodica - jasan je Knežević.
On kaže da će sada i svi drugi normalni Srbi dići svoj glas protiv njega, jer je suludo da se papi podigne spomenik na mestu udaljenom samo kilometar i po vazdušne linije od velikog stratišta Srba u Drugom svetskom ratu.
- Podsećam, 7. februara 1942. u Drakuliću su ustaše ubile 2.300 Srba, od čega 551 dete. Ne treba ni da spominjem Jasenovac i Donju Gradinu i užas koji se tamo dešavao. Pitam se zašto vlasti u RS nisu pokrenule inicijativu o podizanju spomenika patrijarhu Pavlu. Ovako sami sebi otvaramo vrata pakla. Posle ovoga me ne bi iznenadilo da naša vlast odluči da u centru Srpske podigne spomenik i Adolfu Hitleru - kaže Knežević.
Vodeća partija opozicionog bloka „Zajedno za Srpsku", SDS, oštro je kritikovala vlasti RS i zatražila da se o postavljanju spomenika papi građani Banjaluke izjasne na referendumu. Član Glavnog odbora SDS-a i bivši gradonačelnik Banjaluke Đorđe Umićević pozvao je građane da, za razliku od ekstremista u Sarajevu, na demokratski način iskažu svoje mišljenje.
- Ako je „multietničko, multikulturalno i multivitaminsko" Sarajevo zapretilo da će srušiti spomenik papi Vojtili, ne znam zašto neko u ime Banjalučana obećava da će dozvoliti da se u najvećem gradu u Srpskoj izgradi taj spomenik. Premijer RS i lider SNSD-a Milorad Dodik očigledno nije vodio računa o onome što je papa Vojtila uradio protiv interesa srpskog naroda. Zato ćemo pozvati Banjalučane da na demokratski način kažu šta misle o tome - kaže Umićević.

On ističe da Dodikov potez liči na popuštanje pred očiglednim pokušajem „kroatizacije Banjaluke". Da li je Dodik, pita se naš sagovornik, zaboravio da papa Vojtila za vreme ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ nije učinio nijedan potez u korist srpskog naroda.
- On je od Klintona zatražio da bombarduje Srbe, a blaženim je proglasio Alojzija Stepinca, koji je aminovao ustaške zločine. Prilikom posete Banjaluci pre sedam godina nije se udostojio da poseti stratište u Drakuliću ili, bar, da uputi reč izvinjenja zbog zločina koji su u tom mestu počinili ustaški zločinci - kaže Umićević.
Zaboravio Drakulić
Poslanik SRS RS u NSRS Novo Grujić kaže da je ogorčen ponašenjem premijera RS i njegovim pristankom da se na Petrićevcu podigne spomenik papi. On kaže da se nipošto ne slaže sa tom idejom.
- Još samo treba da papinu bistu odnesu i postave na spomenik u Drakuliću, gde su katolički sveštenici predvođeni fra Majstorovićem poklali srpsku nejač! Pristajanje na to da se papi podigne spomenik na Petrićevcu odakle se vidi spomenik žrtvama ustaškog terora predstavlja novo ubijanje tih žrtava. Dodiku bi bilo bolje da je podigao centralno spomen obeležje poginulim srpskim borcima u Banjaluci, umesto spomenika papi - kaže Grujić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.