Stejt department potvrdio: Dodik na crnoj listi

Izvor: B92, 17.Jan.2017, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt department potvrdio: Dodik na "crnoj listi"

Banjaluka -- SAD uvele su sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku "zbog opstruiranja Dejtonskog sporazuma", objavilo je Ministarstvo finansija SAD.

"Opstruiranjem Dejtonskog sporazuma Milorad Dodik predstavlja značajnu pretnju suverenitetu i teritorijanom integritetu Bosne i Hercegovine", rekao je Džon Smit, vršilac direktor Kancelarije za kontrolu stranih sredstava (Office of foreign assets control – OFAC). .

On je dodao da "današnja odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podvlači posvećenost SAD Dejtonskom sporazumu".

Na stranici OFAC navodi se da je Dodik stavljen na "crnu listu" SAD (SDN List). OFAC periodično objavljuje spisak fizičkih ili pravnih lica kojima se zabranjuje ulazak u SAD ili zamrzavaju njihova sredstva u toj zemlji.

Iz kabineta Milorada Dodika saopšteno je da će se predsednik Republike Srpske sutra obratiti javnosti povodom sankcija.

Predstavnici američke administracije već godinama ne komuniciraju s Dodikom, a situacija je eskalirala nakon što je Republika Srpska 25. septembra, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, održala referendum o 9. januaru, Danu RS.

Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja značajnu pretnju u vezi sa ometanjem provodjenja Dejtonskog sporazuma”, rekla je američka ambasadorka u BiH Morin Kormak u video obraćanju objavljenom na sajtu američke ambasade.

Ona je rekla da ta mera pokazuje čvrsto opredeljenje SAD “za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje”.

“Kao rezultat sankcija, svaki deo imovine ili interes za imovinu Dodika, a koja je u posedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokirana”, navela je ambasadorka.

Osim toga, dodala je, generalno su zabranjene transakcije državljanja SAD, koje uključuju Dodika.

Dodik je nedavno izjavio da su pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji i američka ambasadorka u BiH Morin Kormak od njega zahtevali da ne objavljuje rezultate referenduma, kao i da se pojavi pred Tužilaštvom BiH kao osumnjičeni zbog održavanja referenduma.

On je dodao da je od njega traženo i da povuče inicijativu o donošenju Zakona o Ustavnom sudu BiH, po kojem bi iz tog suda trebalo da se eliminišu strane sudije, kao i da njegova stranka SNSD povuče delove Deklaracije usvojene na Saboru 25. aprila 2015, kojima je najavljen referendum o samostalnosti RS 2018. godine.

Ranije tokom dana "Blic" je objavio da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske.

Sankcije protiv Milorada Dodika podrazumevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama, naveo je list.

"Ne znam da li je informacija da sam stavljen na američku crnu listu tačna, jer nijedan zvanični dokument još nisam dobio. Ali očekujem tako nešto", rekao je Dodik za "Večernje novosti" u reakciji na saznanje "Blica". Opširnije u posebnoj vesti.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, upitan o informaciji da su SAD uvele sankcije predsedniku RS, rekao je da je od Amerikanaca dobio potvrdu da će se to dogoditi.

Na pitanje da li se Srbija pridružiti sankcijama, premijer je odgovorio:

"Vlada kao kolegijalni organ odlučuje, lično ne znam kako da vam odgovorim, da kažemo da zamrzavamo imovinu predsednik RS i da mu branimo da dođe u Beograd.... Ne ide, to se neće dogoditi..."

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.