Srbija za mirnu Bosnu

Izvor: RTS, 22.Okt.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija za mirnu Bosnu

Kao garant Dejtonskog sporazuma Srbija je opredeljena za njegovo očuvanje, ali će podržati i svaki dogovor postignut konsenzusom od strane tri naroda BiH", poručio Vuk Jeremić posle razgovora sa Miloradom Dodikom u Banjaluci. Jeremić u Sarajevu razgovarao sa Harisom Silajdžićem i Svenom Alkalajem.

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić rekao je posle razgovora sa premijerom RS Miloradom Dodikom da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH i da u skladu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama ima dobre odnose sa RS.

Milorad Dodik predložio je nastavak direktnih razgovora političkih lidera u BiH, bez spoljašnjih mešanja.

"Poslaću poziv svim relevantnim političkim liderima u Bosni i Hercegovini za sastanak koji bi održali u narednih deset dana, u pokušaju da dođemo do rešenje", rekao je Milorad Dodik.

Kako je najavio, novi sastanak bi bio organizovan bez stranih zvaničnika i stručnjaka, u pokušaju da se kompromisom dođe do rešenja.

"Dijalog bez stranaca je moguć. Butmir je bio nepotrebna avantura. Međutim, učinićemo sve što je potrebno da dođe do novog razgovora između lidera i BiH", naveo je Dodik.

"Srbija je kao garant Dejtonskog sporazuma, opredeljena za njegovo očuvanje, ali će podržati i svaki dogovor postignut konsenzusom od strane tri naroda BiH", dodao je Jeremić.

Jeremić je rekao u Banjaluci da je situacija u BiH daleko od idealne, ali je istakao da toj zemlji ne prete nikakvi sukobi.

"Mislim da nema prostora ni za kakve sukobe bilo gde na Balkanu i dobro je što je tako", rekao je Jeremić posle razgovora sa premijerom RS Miloradom Dodikom.

Poručio je da će Srbija, kao zemlja s uticajem u regionu, nastaviti da čini sve da na ovom prostoru nikada više ne dođe do ratnih razaranja.

Jeremić: Srbija uvek podržavala RS

Jeremić je naglasio da je Srbija "bila i da će uvek biti podrška RS", dodajući da zvanični Beograd podržava suverentitet i teritorijalni integritet svih država članica UN, ali da će "podržati poslednju reč koju bude imala RS kada je po sredi budućnost BiH".

"Nama je potreban razgovor, nama je potreban dijalog. Nemoguće je postići rešenja bez razgovora i zato sam ja danas bio u Sarajevu i ovde", rekao je Jeremić, dodajući da se bez razgovora ne može doći do kompromisa.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija danas jača nego ranije, te da tu svoju snagu želi iskoristiti kako bi se stabilizovale prilike svuda na Zapadnom Balkanu, uključujući i BiH.

"Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu i biće članice EU. Samo jedna od tih zemalja ima i posebne odnose i punu podršku Ruske Federacije, a to je Republika Srbija. To je čini jačom", pojasnio je Jeremić.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da su stavovi Srbije i Rusije u vezi s Dejtonskim sporazumom gotovo identični stavovima RS, te da sve što bi značilo promenu Dejtona mora biti stvar dogovora tri naroda i dva entiteta.

Dodik je istakao da to "daje relaksiranu poziciju predstavnicima RS za delovanje", dodajući da je s Jeremićem razgovarao o tome na koji način treba u BiH treba ubrzati procese kako zemlja ne bi bila u zaostatku u pogledu evropskih integracija.

Dodik: Intenzivna saradnja sa Srbijom

Premijer RS je rekao da je sa Jeremićem razgovarano o bilateralnim pitanjima i realizaciji Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

Dodik je rekao da će se uskoro održati sednica Saveta za primenu Sporazuma o specijalnim vezama RS i Srbije, navodeći da RS i Srbija imaju intenzivnu privrednu saradnju koja će se širiti i napredovati.

Jeremić je danas u Banjaluci razgovarao i sa srpskim članom Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

"U prijateljskom razgovoru razmenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH s posebnim osvrtom na nedavne razgovore u Butmiru i iznete predloge za promenu Ustava BiH, pre zatvaranja OHR-a i njegove transformacije u Specijalno predstavništvo Evropske unije", saopšteno je iz Radmanovićevog kabineta.

Još se navodi da je "zajednički konstatovano da se oko ustavnog uređenja BiH moraju dogovoriti politički predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH i dva entiteta konsenzusom".

Nakon razgovora sa članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem i šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem u Sarajevu, Jeremić je rekao da je Srbija spremna i da pomogne BiH u stabilizaciji njenih prilika, kako bi brže napredovala ka EU.

Podsetio je da će uskoro građani Srbije putovati bez viza u zemlje EU, te da je Srbija spremna da pruži BiH tehničku i savetodavnu pomoć u tom procesu, kako bi i građanima BiH bilo omogućeno slobodno kretanje.

Uzajamno poštovanje suvereniteta

Takođe, pohvalio je to što dve zemlje uzajamno poštuju suverenitet i teritorijalni integritet, i istakao da Srbija podržava BiH u svim međunarodnim organizacijama i institucijama.

"Srbija je podržala BiH kao članicu Saveta bezbednosti UN. Mislim da je to važno jer će sada ovaj deo Balkana imati direktan glas u toj instituciji", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

"Mi imamo zajedničku budućnost u EU i ako budemo podržavali jedni druge, siguran sam da ćemo uspeti", rekao je Jeremić i istakao da je Srbija spremna da bude deo šireg procesa razgovora.

Jeremić je rekao da je razlog njegove posete da prenese poruku BiH, da Beograd podržava dijalog koji će dovesti do kompromisa.

"Želimo da doprinesemo pronalasku rešenja koje će biti dobro za sve", rekao je Jeremić i dodao da će premijer Republike Srpske Milorad Dodik, kao i svi drugi demokratski izabrani predstavnici jednog naroda u BiH, "uvek biti toplo dočekani u Beogradu".

Izrazio je nadu da će uskoro biti rešen problem imenovanja ambasadora BiH u Beogradu, ali nije želeo da iznosi detalje, navodeći da je procedura oko davanja agremana još u toku.

U BiH se neće menjati stav o Kosovu

Jeremić je oštro kritikovao sporazum Kosova i Makedonije o demarkaciji granice, kojim je, kako je istakao, otuđeno oko 2.500 hektara srpske zemlje. Naglasio je da je u tom slučaju reč o kršenju teritorijalnog integriteta Srbije, zbog čega je upućena oštra nota Prištini i Skoplju.

Jeremić je rekao da je zadovoljan odlukom Brisela i zvaničnog Beograda, da se pitanja statusa Kosova i pristupanja Srbije u EU, posmatraju kao dva odvojena procesa.

Prema njegovim rečima, sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem, danas nije razgovarao o odnosu BIH prema statusu Kosova. Jeremić je uveren da u BiH neće doći do promene stava u vezi sa Kosovom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Srbija se ne meša u uređenje BiH

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Okt.2009

Srbija će podržati samo onaj dogovor o političkim i ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini o kom se postigne konsenzus među predstavnicima triju konstitutuvnih naroda i dva entiteta, izjavio je srpski šef diplomatije Vuk Jeremić nakon s članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžicem i ministrom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ne preti sukob u BiH

Izvor: NaDlanu.com, 22.Okt.2009

BANJALUKA, 22. oktobra 2009. (Beta) - Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u četvrtak u Banjaluci da je situacija u BiH daleko od idealne, ali je istakao da toj zemlji ne prete nikakvi sukobi. "Mislim da nema prostora ni za kakve sukobe bilo gde na Balkanu i dobro je što je...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.